Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ



     Την αφορμή για το παρακάτω αρθρίδιο μου την έδωσαν κάποιοι φίλοι από το παρελθόν που μας επισκέφτηκαν χθες, βρισκόμενοι στην Ιθάκη.
     Συζητήσαμε τα παλιά αλλά και τα θλιβερά σημερινά, καθ’ ότι συνταξιούχος και αυτός. Με το φίλο μου το Δημήτρη πηγαίναμε μαζί εκδρομές, ορειβασία, και σκι στα βουνά!
     Τον ήξερα για άνθρωπο τολμηρό και αποφασιστικό, όμως μου ομολόγησε ότι έχει ένα φόβο. Ένα φόβο που περιόρισε τις δραστηριότητες του.  Ο Δημήτρης φοβάται … το αεροπλάνο. Τρέμει με την ιδέα ότι βρίσκεται μετέωρος στον αέρα.
     Όταν ήταν αναγκασμένος να ταξιδέψει, λόγω δουλειάς, φρόντιζε να κάτσει από τη μέσα μεριά και αν μπορούσε κατέβαζε και το κουρτινάκι ενώ συγχρόνως έπινε απανωτά ουίσκι για να μη νιώθει το ταρακούνημα του αεροπλάνου.
     
     
     Ο Φόβος είναι ένα φυσικό συναίσθημα του ανθρώπου που μας προειδοποιεί όταν βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Όταν όμως ο κίνδυνος ή η απειλή είναι πλασματικά τότε δεν είναι φόβος μεταβάλλεται σε φοβία όπως την ονομάζουν οι ψυχίατροι.
     Ο φόβος του αεροπλάνου, της πτήσης δηλαδή συνδέεται με τη υψοφοβία αλλά και την κλειστοφοβία. Με μελέτες που έγιναν έχει υπολογισθεί ότι 1 στους 6 επιβάτες αεροπλάνου έχει έντονο φόβο ενώ ένα μεγάλο ποσοστό καταφεύγει σε αλκοολούχα ποτά για να ξεπεράσει το φόβο του.
     Ακόμα και σήμερα που τα αεροπλάνα έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ, ο φόβος της πτήσης εξακολουθεί να υπάρχει.
Βασικό στοιχείο του φόβου είναι το άγνωστο. Μπροστά στο άγνωστο η φύση, μας θέλει επιφυλακτικούς, όμως κάποιοι τρέμουν το άγνωστο.
     
Συνέντευξη στο επίσημο όργανο των διαφημιστών Ελλάδος "Διαφημιστική Εβδομάδα"
     Το 1996 ως διευθυντής διαφήμισης της Ολυμπιακής Αεροπορίας είχα μεταξύ άλλων και την ευθύνη του περιοδικού «κίνηση/motion» που μοιράζονταν μέσα στα αεροπλάνα. Συνήθιζα να γράφω συχνά με το ψευδώνυμο «ο ταξιδευτής» με σκοπό να επικοινωνήσω την πείρα μου από ταξίδια με το αεροπλάνο σ’ όλο τον κόσμο και να καταστήσω ένα ταξίδι πιο άνετο και πιο απολαυστικό.
     
Το περιοδικό της Ολυμπιακής
Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα απ’ αυτά τα άρθρα που σκοπό είχε να βοηθήσει τον φοβητσιάρη επιβάτη να ξεπεράσει το φόβο του. Το άρθρο θα το παρουσιάσω σε φωτογραφίες όπως είχε γραφτεί στο περιοδικό «κίνηση» του χειμώνα 1997 ( Που βλέπετε από πάνω). Αν και έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε, το άρθρο εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.
     Να προσθέσω εδώ, ότι από τότε έχει προστεθεί στα αεροπλάνα καινούρια τεχνολογία που τα καθιστά ακόμα πιο ασφαλή. Για παράδειγμα το ILS (instrument landing system) δηλαδή σύστημα αυτόματης προσγείωσης του αεροπλάνου χωρίς την παρουσία πιλότων και μάλιστα κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ομίχλη, παγετός, βροχή, χιόνι κλπ.    
Ολυμπιακή Αεροπορία!  Στο γραφείο μου.
     Το άρθρο αναφέρεται βέβαια στην Ολυμπιακή Αεροπορία που φρόντισε η Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Χατζιδάκης, να τη διαλύσει και να την πουλήσει για ένα κομμάτι ψωμί σε ένα απατεώνα.  
     Διαβάστε το άρθρο!







Για να διαβάσετε με ευκολία το κείμενο κάντε κλικ σε κάθε εικόνα