Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΑ ΖΕΡΒΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΦΑΛΟΝΙΑΣ



     Το περασμένο Σάββατο βρεθήκαμε στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στο χωριό Ζερβάτα λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σάμη. 
     
     Ο εκεί Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγ. Ιωάννης» είχε οργανώσει πανηγύρι γιορτάζοντας τα 40 χρόνια από τη ίδρυση του. Επίσημος προσκεκλημένος ο Γιάννης Ανδριανάτος,  «Αστραπόγιαννος».
     

     Πλήθος κόσμου κατέφθασε από κάθε γωνιά της Κεφαλλονιάς για το πανηγύρι, αλλά και για να απολαύσει ακόμα μια φορά τη εξαιρετική φωνή του Αστραπόγιαννου.        Όπως είναι γνωστό ο Αστραπόγιαννος διασκέδαζε τους Κεφαλλονίτες για αρκετές δεκαετίες και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης απ’ αυτούς.  
     
    
    Τώρα ο Γιάννης, έχοντας αποσυρθεί από τον επαγγελματικό στίβο, εξακολουθεί να προσφέρει τη φωνή του, φυσικά αφιλοκερδώς, σε κάθε εκδήλωση όποτε του ζητηθεί.
     

     Ωστόσο δεν ήταν το τραγούδι του Αστραπόγιαννου που μας εξέπληξε, αυτό το γνωρίζουμε και το απολαμβάνουμε κάθε φορά, αλλά ήταν το αυθεντικό πανηγύρι που παρακολουθήσαμε. Χρόνια πολλά είχαμε να παραβρεθούμε σε κάτι τέτοιο.     Μας θύμισε τα παλιά πανηγύρια στο Σταυρό, της 10ετίας του 60 και 70. Καμία σχέση βεβαίως με τα δικά μας πανηγύρια σήμερα!
     

     Το χορό άνοιξε η χορευτική ομάδα του Συλλόγου των Ζερβάτων. Άνδρες και γυναίκες με πανομοιότυπες ενδυμασίες, χόρεψαν καθαρά παραδοσιακούς Κεφαλλονίτικους χορούς. Χορούς δύσκολους που πρώτη φορά είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε. Μεταξύ αυτών και ο φίλος μας ο Έντζο ο Ιταλός από το Σταυρό, λάτρης της παραδοσιακής μουσικής και των τοπικών χορών της χώρας μας.  
   

     Σιγά σιγά στο χορό έμπαινε και ο κόσμος. Μικροί και μεγάλοι στριφογύρναγαν ενθουσιασμένοι με τους παραδοσιακούς ήχους της Κεφαλλονιάς. Το ρεπερτόριο της ορχήστρας δεν είχε τέλος.      

    Δεν έλειψαν φυσικά και τα «Ευρωπαϊκά», παραδοσιακά αθάνατα, ταγκό, βαλς, φοξ-τροτ, σάμπα και ρούμπα.     Η ορχήστρα του Παλημέρη το βιολί του Μάκη Κοψαχείλη και η φωνή του Ασραπόγιαννου, διασκέδασαν τον κόσμο μέχρι τις πρωινές ώρες.
     

     Η οργάνωση του πανηγυριού ήταν άψογη, Η πρόεδρος κα Βίκυ Αννίνου και τα μέλη του συλλόγου ντυμένα με χαρακτηριστικά μπλουζάκια πήγαιναν από τραπέζι σε τραπέζι σε μια προσπάθεια όλο εκείνο το πλήθος να μείνει ικανοποιημένο.      
   
     Το φαγητό ήταν υπέροχο! Έχω ακόμα τη γεύση της Κεφαλλονίτικης κρεατόπιτας στον ουρανίσκο μου!
     Θα αναρωτηθεί κανείς πόσο μεγάλο είναι το χωριό για να οργανώσει ένα τέτοιο καταπληκτικό, αυθεντικό, πανηγύρι και όχι μόνο! 
   



    Ε λοιπόν το χειμώνα το χωριό αριθμεί περί τους 80 κατοίκους και το καλοκαίρι προστίθενται ακόμα καμιά εκατοστή. Τα Ζερβάτα βρίσκονταν πιο ψηλά στο λόφο όμως ο σεισμός του 53 τα ισοπέδωσε, αναγκάζοντας τους κατοίκους να μετακομίσουν, κάποιοι στη Σάμη και κάποιοι άλλοι πιο κάτω όπου έχτισαν και οργάνωσαν το νέο χωριό.
     

     Αυτοί οι λίγοι άνθρωποι ενωμένοι μεταξύ τους και ομονοώντας, δημιούργησαν το Σύλλογό τους και κατόρθωσαν να κάνουν σημαντικά πράγματα στο χωριό τους όπως π.χ. να διαμορφώσουν την πλατεία, να δενδροφυτεύσουν το χωριό, να φτιάξουν ένα αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο να δημιουργήσουν ομάδα διδασκαλίας παραδοσιακών χορών, μαντολινάτα, πλήθος εκδηλώσεων κάθε χρόνο και τόσα άλλα. 


Και όλα αυτά χωρίς σχεδόν καθόλου τη συνδρομή των Δημοτικών και περιφερειακών αρχών.  
 

   
     Πέρα από την τελειοποίηση του Λαογραφικού Μουσείου επιδιώκουν τώρα να αναγνωρισθεί ως μια από τις Γερμανικές θηριωδίες η πυρπόληση μέχρι θεμέλιων, του πρωταρχικού χωριού Μουζακάτα. Προς το παρόν σκοντάφτουν στην Ελληνική γραφειοκρατία και αδιαφορία. Θα αναφερθούμε εκτενέστερα στο θέμα αυτό σε προσεχές άρθρο.
    
     
     Το πανηγύρι στα Ζερβάτα ήταν ομολογουμένως μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Διασκεδάσαμε με την ψυχή μας ενώ απολαύσαμε παράλληλα την θαυμάσια φιλοξενία και περιποίηση που μας προσέφερε ο Σύλλογος Ζερβάτων και προσωπικά η πρόεδρος, πολιτικός μηχανικός, κα Βίκυ Αννίνου την οποία και ευχαριστούμε θερμά!   

     

     Αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σ’ αυτούς τους ανθρώπους και μακάρι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζερβάτων να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τους δικούς μας Συλλόγους και Ομίλους.