Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΙΘΑΚΗΣ


Το ανακαινισμένο Λιμεναρχείο Ιθάκης
Πριν μερικές μέρες άλλαξε η ηγεσία του Λιμεναρχείου Ιθάκης.
Ενόψει αυτής της αλλαγής, ζητήσαμε από τον αποχωρήσαντα Λιμενάρχη Αντιπλοίαρχο κ. Δημήτρη Νησιανάκη να μας κάνει μια ενημέρωση σχετική με το έργο του Λιμεναρχείου. Τούτο επειδή πιστεύουμε ότι οι αρχές ενός τόπου, οι ενταγμένες στην προστασία του πολίτη και στη διαφύλαξη της ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου, έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν τους πολίτες για τις δραστηριότητες τους.

Ο Λιμενάρχης κ. Νησιανάκης προσφέρει αναμνηστική πλακέτα στον Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή.
Ο Λιμενάρχης κ. Νησιανάκης ανταποκρίθηκε άμεσα ενημερώνοντας μας για την τριετία 2014-2017 που διετέλεσε επικεφαλής του Λιμεναρχείου.
Όπως μας είπε, ακολούθησε μια νέα μεθοδολογία τρόπου δράσης και αστυνόμευσης η οποία και είχε θετικά αποτελέσματα στην μικρή κοινωνία της Ιθάκης.

Από την τελετή παράδοσης: Αριστερά του Δημάρχου ο αποχωρήσας κ. Νησιανάκης, δεξιά ο νέος Λιμενάρχης κ. Γρεκός 
    Πριν αρχίσει να προβαίνει σε διαφοροποιήσεις, μελέτησε εμπεριστατωμένα τον βασικό κοινωνικό κορμό του νησιού. Μια από τις βασικές διαπιστώσεις ήταν το ότι οι μέθοδοι αστυνόμευσης του παρελθόντος είχαν δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας και έλλειψη αγαστής συνεργασίας πολιτών – αρχών.

Η συγκυρία της αλλαγής στην τοπική Αυτοδιοίκηση ευνόησε το ξεκίνημα μιας σειράς συσκέψεων σε τακτική βάση μεταξύ Δημοτικών, Αστυνομικών αρχών και Λιμεναρχείου, υπό την επίβλεψη του ίδιου του Δημάρχου κ. Διονυσίου Στανίτσα αλλά και του Επάρχου κ. Σπύρου Τσιντίλα, οι οποίοι υποδείκνυαν τρόπους άσκησης της αστυνόμευσης, πάντα σε επικοινωνία με την εισαγγελία, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί αναταραχή στην κοινωνία της Ιθάκης, αφ’ ενός και αφ’ εταίρου, να βελτιωθεί το κοινωνικό προφίλ των αρχών.

Από την τελετή της αλλαγής φρουράς! Αριστερά ο νέος Λιμενάρχης Πλωτάρχης κ. Δημήτρης Γρεκός
Αποτέλεσμα των ως άνω ήταν οι ακόλουθες ενέργειες όπως μας τις περιγράφει ο απελθών Λιμενάρχης.
·        Κατ’ αρχή φροντίσαμε να έχουμε άμεση επαφή με το Δήμαρχο και τις Δημοτικές αρχές, με κατ΄ ιδίαν συναντήσεις αλλά και συσκέψεις για τα πάσης φύσεως προβλήματα του νησιού στα οποία εμπλέκονταν έμμεσα ή άμεσα το Λιμεναρχείο.
·        Έτσι συμβάλαμε άμεσα βοηθώντας την τοπική αυτοδιοίκηση στην απομάκρυνση του πλωτού προβλήτα στις Φρίκες που αποτελούσε απειλή ναυτικού ατυχήματος.
·        Φροντίσαμε να απομακρυνθεί άμεσα το ναυάγιο της θαλαμηγού “BILL” από τον κόλπο του Φιλιατρού
·        Εφαρμόσαμε στοχευμένους αστυνομικούς ελέγχους για την πάταξη του φαινόμενου των ανασφάλιστων οχημάτων. Σημειώνουμε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή το 65% των οχημάτων παρουσίαζαν πλήρη παραβατικότητα.
·        Συμβάλαμε στη μελέτη τροχαίας κίνησης με συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν πλήρως από τον ειδικό συγκοινωνιολόγο που είχε ορίσει ο Δήμος.
·        Με στοχευμένους ελέγχους περιορίσαμε κατά πολύ το φαινόμενο της παράνομης αλιείας και της βλάβης του οικοσυστήματος.
·        Συνεισφέραμε τα μέγιστα στην πάταξη του φαινομένου των παράνομων ναυλώσεων στην περιοχή του Ιονίου.
·        Επιπλέον διεξήγαμε ειδικούς ελέγχους και άλλες ενέργειες που οδήγησαν στην εξάρθρωση κυκλωμάτων μεταφοράς ναρκωτικών και τσιγάρων στην περιοχή του Ιονίου.
·        Παρείχαμε άμεση βοήθεια σε περισσότερα των 30 σκαφών τα οποία λόγω κακών καιρικών συνθηκών ή βλαβών, προσάραξαν ή έμειναν ακυβέρνητα σε περιοχές της δικαιοδοσίας μας.
·        Δείξαμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο χειρισμό υποθέσεων των ιδιωτικών σκαφών, καθώς αναγνωρίζουμε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εσόδων του νησιού παράγεται από τον θαλάσσιο τουρισμό.
·         Συμβάλαμε άμεσα με υπηρεσιακή αλληλογραφία και άλλες απαραίτητες ενέργειες ώστε, σε συνεργασία με το Δήμο, να επισκευασθεί με ταχύτατους ρυθμούς το κτίριο του λιμεναρχείου που είχε υποστεί ζημιές από το σεισμό του Νοεμβρίου 2015. Σημειώνουμε εδώ ότι το κτίριο που στεγάζεται το λιμεναρχείο είχε να συντηρηθεί πάνω από 20 χρόνια.
·        Βοηθήσαμε τη μελέτη του έργου κατασκευής λιμένα στον Πίσω Αετό με πρόταση τοποθέτησης ναυδέτων πλησίον των καλωδίων της ΔΕΗ για την εξοικονόμηση χρόνου και τη διευκόλυνση των εργασιών της κατασκευής του λιμένα που πρόκειται σύντομα να ξεκινήσουν.
·        Τέλος κατορθώσαμε να αυξήσουμε τα έσοδα του Λιμεναρχείου κατά 150% μέσω διοικητικών προστίμων, με εντατικούς έλεγχους, τόσο στη χερσαία ζώνη του λιμένα όσο και στη θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας μας. Σημειώνουμε εδώ, ότι αυτό κατορθώθηκε χωρίς να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή ή να θιγεί στο παραμικρό το κοινωνικό προφίλ του λιμεναρχείου.
 
Ενώπιον του Δημάρχου κ. Δ. Στανίτσα η παράδοση του Λιμεναρχείου στον νέο Λιμενάρχη.

Αυτά, εν ολίγοις, μας εξέθεσε ο αποχωρήσας Λιμενάρχης Αντιπλοίαρχος, κ. Δημήτριος Νησιανάκης.
Τα παραπάνω ίσως να θεωρούνται αυτονόητα και μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων του Λιμεναρχείου, ωστόσο, θα επισημάνουμε εμείς ότι, σημασία έχει η αμεσότητα των ενεργειών και η παρακολούθηση των υποθέσεων, όχι με ταχύτητα δημοσίου, αλλά με το ζήλο ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Αυτό παρακολουθήσαμε τα τρία τελευταία χρόνια και το οποίο, κατά την άποψη μας, καταδεικνύει επαγγελματισμό και σοβαρότητα,
την οποία όφειλε να επιδεικνύει το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι και ο νέος Λιμενάρχης, Πλωτάρχης κος. Δημήτριος Γρεκός, τον οποίο είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε, θα κινηθεί στα χνάρια του αποχωρήσαντος, προς όφελος του νησιού της Ιθάκης.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σώματα ασφαλείας, είτε αστυνομία λέγονται είτε λιμενικό είτε πυροσβεστική, έχουν σύμφωνα με το Σύνταγμα κύριο σκοπό τους την προστασία και ασφάλεια των πολιτών.
Τα όργανα της προστασίας του πολίτη οφείλουν να εφαρμόζουν το «πνεύμα του νόμου» και να είναι σε θέση να ξεχωρίσουν ποιοι νόμοι ευνοούν το συμφέρον των πολιτών και της κοινωνίας, ποιοι είναι αναχρονιστικοί, υπερβολικοί κλπ, να είναι ανεκτικοί και να βοηθούν τους πολίτες.

Απο την τελετή της αλλαγής φρουράς! 
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μεταβάλλονται σε φοροεισπράκτορες. Αν αυτό γίνεται με «εντολή της άνωθεν εξουσίας» με σκοπό την συλλογή πόρων, τότε έχουμε να κάνουμε με μια εξουσία διεφθαρμένη, και το όργανο δεν είναι αναγκαστικά υποχρεωμένο να μετατραπεί σε χαρατσοσυλλέκτη επιβάλλοντας εξοντωτικά πρόστιμα για ασήμαντες αφορμές.
Ζούμε σε μια εποχή ανέλπιστα χαλεπή, όπου είναι αναγκαία η ανοχή, η αλληλοκατανόηση, η αλληλοβοήθεια, η ανθρωπιά και επομένως, η αγαστή συνεργασία αρχών και πολίτη.