Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Η ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ




Τον Ιούνιο του 2014, όπως θυμόμαστε, είχαν γίνει οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Υπήρξαν τότε πέντε συνδυασμοί που διεκδίκησαν τη Δημαρχία.
Την πρώτη Κυριακή πλειοψηφεί ο συνδυασμός του Διονύση Στανίτσα με 32% με δεύτερο το συνδυασμό Σκληρού-Λιβιτσάνη που πείρε το 23%.
        Την δεύτερη Κυριακή εκλέγεται ο Διονύσης Στανίτσας με 52%. Ο Στανίτσας ονόμαζε το συνδυασμό του «Βήμα Μπροστά» .
Τελικά ο νεαρός Δήμαρχος κατόρθωσε, μέσα στην πενταετία, να κάνει όχι ένα βήμα, αλλά πολλά βήματα μπροστά!
Ίσως το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Στανίτσα και των συνεργατών ήταν το ότι, με χαρακτηριστική εξωστρέφεια κατάφεραν να ενώσουν αντικρουόμενες φωνές μέχρι του σημείου η αντιπολίτευση να συναινεί σε σημαντικές για τον τόπο αποφάσεις. Μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, προχώρησαν σταθερά στη δημιουργία ενός κλήματος εμπιστοσύνης μιας εμπιστοσύνης την οποία ο προηγούμενος Δήμαρχος είχε κυριολεκτικά, τινάξει στον αέρα.
     Το δεύτερο σημαντικό ήταν ότι κατάφεραν να ανοίξουν πόρτες Υπουργείων και να δημιουργηθούν ευήκοα ώτα, με την αμέριστη βοήθεια της Βουλευτού του Νομού, η οποία νοιάσθηκε πραγματικά για την Ιθάκη. Έτσι κατόρθωσαν να επιτύχουν την επιχορήγηση της γραμμής Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη, να επανδρώσουν το κέντρο υγείας, να τους παραχωρηθούν δημόσια κτήρια, να επανενεργοποιήσουν προγραμματικές συμβάσεις κλπ κλπ.
Ένα τρίτο επίτευγμα ήταν η οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα, την οποία μάλιστα, ενίσχυσαν με εθελοντική εργασία. Σ’ αυτό πρέπει να συμπεριλάβουμε και την οργάνωση των οικονομικών που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων του Δήμου κατά τουλάχιστον 700.000 €.
     
Η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου 

      Χρονίζουσες υποθέσεις όπως ο βιολογικός καθαρισμός, ο ξενώνας φιλοξενίας ηλικιωμένων (κληροδότημα Συρμή) η Μαρίνα στο Βαθύ, ο αρχαιολογικός χώρος του Αγ. Αθανασίου και πολλά άλλα, μπήκαν μπροστά και προχωρούν.
        Πρέπει επίσης να επισημάνουμε τη διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών η οποία βελτιώθηκε σημαντικά. Η καθαριότητα του νησιού είναι στο απόγειο της, ενώ αποκτήθηκε  άλλο υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο.
        Με συνεχείς παρεμβάσεις διορθώνονται ζημίες, βλάβες κλπ.
        Αυτά όλα οδήγησαν την παράταξη «Βήμα μπροστά» σε νέα, σαρωτική, αυτή τη φορά νίκη, αφού άγγιξε το 78%.
        Εκλέχθηκαν οι ίδιοι σχεδόν σύμβουλοι συν τρείς νέοι, ενώ οι αρμοδιότητες μοιράσθηκαν στα ίδια σχεδόν πρόσωπα αφού θεωρούνται επιτυχημένοι από την προηγούμενη θητεία.
        Να αναφέρουμε επίσης ότι έχουμε και νέο Έπαρχο τον Θανάση Λιβιτσάνη ο οποίος ψηφίσθηκε με την Περιφερειάρχη κα Κράτσα. Παλιός στην τοπική αυτοδιοίκηση, πρώην Έπαρχος και χρόνια δημοτικός σύμβουλος, με πείρα και γνώσεις από τον οποίο περιμένουμε λύσεις σε βασικά χρονίζοντα προβλήματα όπως για παράδειγμα την κατασκευή του λιμανιού των Φρικών.   
        
Η Περιφερειάρχης κα Κράτσα και ο Έπαρχος κος Λιβιτσάνης

       Οι Θιακοί ψήφισαν το Στανίτσα γιατί αναγνώρισαν το έργο του. Όμως το 78% σημαίνει ότι έχουν απαιτήσεις για περισσότερο και μεγαλύτερο έργο.
        Δεν φθάνει η διαχείριση της καθημερινότητας. Το νησί μας έχει ανάγκη από μεγάλα έργα.
Ο βιολογικός καθαρισμός, η ύδρευση περιοχών που δεν υδρεύονται, ο ξενώνας φιλοξενίας ηλικιωμένων, η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων αλλά και άλλων αξιοθέατων, η σοβαρή προβολή του νησιού μας και της ιστορίας του, το λιμάνι των Φρικών και ο δρόμος στο Μάρμακα, η μαρίνα στην Πόλη η αντιπυρική προστασία με δημιουργία ζωνών πυρόσβεσης, η κατασκευή ενός μεγάλου αγάλματος του Οδυσσέα.
Να αναφέρουμε εδώ ότι περί το 2007 μετά από ενέργειες δικές μου είχε βρεθεί χορηγός (εκατομμυριούχος Ιθακήσιος του εξωτερικού) για την κατασκευή ενός αγάλματος του Οδυσσέα ύψους 15 μέτρων σε περίοπτο σημείο στο Κάστρο … που μάλιστα φαίνεται και από την Κεφαλονιά. Είχαμε τότε προχωρήσει και σε διαπραγματεύσεις με τον παγκοσμίου φήμης γλύπτη καθηγητή Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, γλυπτά του οποίου κοσμούν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.  Δυστυχώς ο τότε Δήμαρχος ούτε καν θέλησε να ακούσει την πρόταση, έτσι ο χορηγός αποχώρησε και το άγαλμα που θα έφερνε στο παγκόσμιο προσκήνιο την Ιθάκη δεν έγινε ποτέ!!! Αντ’ αυτού κατασκευάσθηκε ένα μικρό άγαλμα σε μια άσχετη θέση, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την παγκόσμιας εμβέλειας ιστορία μας. 
Όλα τα παραπάνω απαιτούν χρήματα και η κεντρική εξουσία δηλώνει αδυναμία εξεύρεσης πόρων.
Ωστόσο κάποια από αυτά δεν απαιτούν μεγάλα ποσά. Τα χρήματα για τον ξενώνα ηλικιωμένων υπάρχουν και οι διαδικασίες προχωρούν. Μια σοβαρή τουριστική προβολή δεν κοστίζει παρά ελάχιστα και είναι επιβεβλημένη, καθώς η οικονομία του νησιού στηρίζεται πλέον στον τουρισμό.

Ο Δήμαρχος κος Δ. Στανίτσας
Η σημερινή προβολή με περιστασιακές παρουσιάσεις στα ΜΜΕ, με διαδικτυακούς τόπους δεν είναι αρκετά για να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο. Χρειάζεται μια πιο συντονισμένη προσπάθεια στην οποία θα κληθούν από το Δήμο και την Περιφέρεια να μετάσχουν όλοι οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό φορείς. Όπως είπαμε δεν απαιτείται μεγάλη δαπάνη για να πραγματοποιηθεί ένα συγκροτημένο σχέδιο προβολής του νησιού μας. Εκείνο που απαιτείται είναι ότι το σχέδιο αυτό πρέπει να υλοποιηθεί από επαγγελματίες του είδους και όχι από επιτροπή με ερασιτέχνες. 
Ένα άλλο σημαντικό έργο είναι η εκπόνηση μελέτης για την ήπια τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας. Οι επενδύσεις στο νησί θα πρέπει να ελέγχονται, από την τοπική αυτοδιοίκηση, με βάση τη μελέτη. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι μεγαλοεπενδυτές οι οποίοι δεν θα διστάσουν να καταστρέψουν το φυσικό κάλος του νησιού μας χάριν του κέρδους. (π.χ. Πάρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Ζάκυνθος κλπ)
Κάποια από τα προαναφερθέντα έργα ανήκουν στη δικαιοδοσία της περιφέρειας. Το λιμάνι των Φρικών λόγου χάριν.
Ο νέος έπαρχος κος Λιβιτσάνης, μαζί με τον νέο Αντιπεριφερειάρχη θα πρέπει να ασκήσουν μεγάλη πίεση στην Περιφερειάρχη κα Κράτσα, ώστε να θέσει το λιμάνι αυτό σε πρώτη προτεραιότητα.
Το ευτυχές γεγονός είναι ότι τούτη τη στιγμή υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Δημάρχου και Επάρχου, αναγκαία για την άσκηση πίεσης προς τα άνω και αποφυγής του γραφειοκρατικού τέρατος.
Ας ελπίσουμε επίσης ότι ο Βουλευτής κος Παναγής Καπάτος θα βοηθήσει τα έργα αυτά, όπως βοήθησε η προηγούμενη βουλευτής κα. Θεοπευτάτου.
Όπως είπαμε και πιο πάνω ο Στανίτσας πέτυχε να ανατρέψει το παλαιό κλίμα αντιπαραθέσεων και να δημιουργήσει ένα άλλο συνεργασίας και εθελοντισμού.

Ο Αντιπεριάρχης κος Μιχαλάτος και ο Δήμαρχος κος Στανίτσας 
Πέτυχε να αλλάξει τη νοοτροπία των υπαλλήλων και αύξησε την παραγωγικότητα υπέρ του πολίτη.
Ανέτρεψε επίσης τους παραγοντισμούς και έβαλε χέρι στους μεγαλοσχήμονες εισπράττοντας σημαντικά οφειλόμενα στο Δήμο ποσά.
Όμως απαιτούνται ακόμα περισσότερες ανατροπές, π.χ.
ανατροπή στη νοοτροπία «τα ξέρω όλα, δεν χρειάζομαι συμβουλές», «Ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις τι θα κάνω;» Δυστυχώς η νοοτροπία αυτή είναι χαρακτηριστικό του Έλληνα, η οποία όμως βασιλεύει κατά κόρον στο νησί μας. Μια πολύ κακή νοοτροπία που καθυστερεί την ανάπτυξη. «Οι πιο ανόητοι και επικίνδυνοι ηγέτες είναι αυτοί που τα ξέρουν όλα» έλεγε ο Malcom Forbes.
Το να ζητήσουν οι Έπαρχος και Δήμαρχος τη βοήθεια δεκάδων Θιακών επιστημόνων με ειδικές γνώσεις σε κρίσιμους τομείς είναι εκ των ων ουκ άνευ. Κανείς μέχρι τώρα δεν το αποτόλμησε γιατί τα … ήξεραν όλα!!!
Ένα άλλο πράγμα στο οποίο είχα αναφερθεί και στο παρελθόν  είναι το να μη περιμένει ο Δήμαρχος, αποκλειστικά, τον κρατικό κορβανά και τη γραφειοκρατία που τον περιβάλλει, αλλά να αποταθεί στους δεκάδες εκατομμυριούχους Θιακούς με συγκεκριμένες προτάσεις. Και θα βρεθούν πολλοί να τον συνδράμουν όταν δουν αποφασιστικότητα και θέληση.  
Δεν χρειάζεται να βάλει μεγαλεπήβολους στόχους – χίμαιρες. Χρειάζεται να μπουν μικροί ρεαλιστικοί εφικτοί και απτοί, στόχοι όπως αυτά που αναφέραμε πιο πάνω.
Η Ιθάκη είναι ένα νησί με απίστευτο φυσικό κάλος ενώ παράλληλα έχει την τύχη να περιβάλλεται από μία παγκόσμιας εμβέλειας ιστορία.
Αυτά είναι τα προϊόντα της Ιθάκης. Αυτά πουλάμε! Από αυτά παράγονται τα εισοδήματα του τόπου. Τα προϊόντα όμως αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν με σωστό και μελετημένο τρόπο, με συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους. Κανένας μέχρι στιγμής δεν το έκανε. Τα προϊόντα της Ιθάκης ήταν και είναι παρατημένα σε ιδιωτικά ερασιτεχνικά χέρια.
Αυτά περιμένουμε από τον Δήμαρχο αλλά και από τον νέο Έπαρχο!
Μόνο έτσι το νησί μας θα πάει, όχι ένα, αλλά πάρα πολλά βήματα μπροστά.
Το μόνο που χρειάζεται είναι όραμα. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι τα Τρίκαλα θα γίνονταν το πρότυπο των πόλεων στην Ελλάδα;
Γιατί όχι και η Ιθάκη;