Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

ΟΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

 


 


Προχθές ο Έπαρχος Ιθάκης κ. Αθανάσιος Λιβιτσάνης μας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παραστεί στο περιφερειακό συμβούλιο που θα γίνει στη Λευκάδα, προφανώς, αυτό το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Νοεμβρίου.

Επ’ ευκαιρία της ανακοίνωσης αυτής, του υπενθύμισα εντελώς καλόπιστα, να ζητήσει με αυστηρό  τρόπο την επισκευή του δρόμου Φρίκες-Κιόνι που παραμένει κατεστραμμένος από τον Ιανό, εδώ και 14 μήνες.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο δρόμος να καταρρεύσει στα επικίνδυνα σημεία (το ίδιο είχα προβλέψει και για τον Αετό και έγινε!) και να γίνει σοβαρό ατύχημα! Μπορεί κανείς να δει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί από τις φωτογραφίες που πείρα από τη θάλασσα!

Μεταξύ αστείου και σοβαρού, έκανα αυστηρή κριτική στην Περιφερειάρχη κα Κράτσα η οποία έχει εγκαταλείψει την Ιθάκη ενώ παράλληλα ευνοεί ημέτερους!

Η κριτική μου, παραδόξως,… ενόχλησε τον Έπαρχο ο οποίος και έσβησε τα σχόλια μου και απείλησε να με … διαγράψει από το Facebook.

          Παρ’ όλα αυτά εγώ θα επιμείνω, καθώς υπάρχει θέμα ασφάλειας πάντα καλόπιστα και χωρίς καμία προκατάληψη προς τον αγαπητό Θανάση Λιβιτσάνη!

Ο Έπαρχος μας είπε ότι η κα Κράτσα έχει «προμετωπίδα της» την Ιθάκη!!!! Όμως η πραγματικότητα διαψεύδει τον Έπαρχο!

Ακόμα και η προειδοποιητική σήμανση είναι πρόχειρη και επικίνδυνη. Πριν κάποιες μέρες μπερδεύτηκε στα υποτιθέμενα προστατευτικά δίχτυα μια κοπέλα με το μηχανάκι της και τραυματίσθηκε, ευτυχώς, ελαφρά!

Ο δρόμος κόπηκε και εδώ τώρα τελευταία! 

Και όμως το ατύχημα άφησε αδιάφορους τους υπεύθυνους και δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε για να διορθώσουν τουλάχιστον τα προστατευτικά και προειδοποιητικά δίχτυα!

Στο μεταξύ, θα δείτε στις φωτογραφίες, ότι ο δρόμος έχει ανοίξει και σε άλλο σημείο χωρίς εκεί να έχουν μπει προειδοποιητικά!

Και να ήταν μόνο αυτός ο δρόμος!

Ένα μικρό κομμάτι του δρόμου Μπούζος-Σταυρός στη στροφή λίγο μετά τη μάντρα Βασιλόπουλου, έχει καταρρεύσει εδώ και δύο εβδομάδες. Κάποιος έβαλε ένα προειδοποιητικό κώνο αλλά ούτε λέξη για επισκευή!

Ο δρόμος στον μπροστά Αετό επισκευάσθηκε με μπάζωμα! Δεν γνωρίζω αν αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος ή τα μπάζα θα παρασυρθούν στην επόμενη σοβαρή κακοκαιρία. Πιστεύω ότι η λύση θα ήταν να ξεκινήσει η χάραξη ενός εσωτερικού δρόμου που θα συνέδεε τις Αλαλκομενές με το Χάνι και από τον οποίο θα διεξάγονταν τουλάχιστον, η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων.

Όπως και να έχει μου έκανε εντύπωση ότι δεν έχουν μπει στηθαία καθώς στο μπαζωμένο σημείο (στου Έκτωρα) ο δρόμος κυρίως τη νύχτα είναι ασαφής και υπάρχει πιθανότητα κάποιο αυτοκίνητο να βρεθεί στη θάλασσα!

Εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, ζήτησα, καλόπιστα, από τον Έπαρχο να μου πει γιατί δεν τοποθετούνται στηθαία. Μου απάντησε ότι πρώτα πρέπει να μπει ειδικό δίχτυ με χώμα ώστε να αποκατασταθεί η αισθητική του τοπίου. Πράγματι η ιδέα είναι εξαιρετική!

Επισημάναμε ωστόσο ότι αυτό δεν δικαιολογεί την έλλειψη προειδοποιητικών φωσφοριζόντων κώνων στη σειρά και όχι δυο τρείς, καθώς επίσης και διαγράμμιση! Μέχρι τώρα, όμως, δεν έχει γίνει τίποτα!

…………………………



Υποθέτω ότι θα υπάρχουν και άλλα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου που απαιτούν συγκεκριμένη παρέμβαση και τα οποία δεν έχουν περιπέσει στην αντίληψη μας.

Όλα αυτά που προανέφερα είναι αναγκαία και πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα!! Δυστυχώς όμως, η περιφερειάρχης μόνο επισκέψεις δημοσιοσχεσίτικες ξέρει να κάνει και να κομπάζει για το… έργο της (;) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τίποτα άλλο!

Θα περιμέναμε από τον Έπαρχο κ. Λιβιτσάνη περισσότερη πίεση στην περιφερειάρχη, κα Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου. Θα θέλαμε να δούμε πληθώρα αλληλογραφίας με την περιφερειακή αρχή, που να απαιτεί την αποκατάσταση των δρόμων από τις ζημίες που προκάλεσε ο τυφώνας Ιανός.

Υπάρχει άραγε τέτοια αλληλογραφία ή υπάρχουν μόνο λόγια; Όπως είναι γνωστό: scripta manent, verba volant!

Τέλος να επισημάνουμε ότι οι ζημίες που ανήκουν στη δικαιοδοσία του Δήμου έχουν αποκατασταθεί, σχεδόν, στο σύνολό τους εδώ και καιρό!

Γιατί η περιφέρεια καθυστερεί την επιδιόρθωση των δρόμων και αφήνει τους πολίτες του νησιού μας και τους επισκέπτες, εκτεθειμένους σε πιθανά σοβαρά ατυχήματα;

Αγαπητέ κε Έπαρχε, μη χάσεις αυτή την ευκαιρία! Δώσε μας την ευχαρίστηση να σε ακούσουμε να προασπίζεσαι σθεναρά τις ανάγκες της Ιθάκης!