Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ



Τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος μας πρότεινε με επιστολή του (απουσίαζε) στο Δημοτικό Συμβούλιο να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για ορισμένα θέματα.
Ένα από τα θέματα αυτά ήταν και η δημιουργία Θαλάσσιου Πάρκου ή καλύτερα Καταδυτικού Πάρκου.
          Η πρόταση του Δημάρχου ήταν πολύ πρόχειρη και καθόλου τεκμηριωμένη όπως θα έπρεπε.  
           Το Θαλάσσιο Καταδυτικό Πάρκο είναι μια πολύ σημαντική για ένα τόπο ιστορία, όμως δεν είναι γνωστό σε όλους! Δεν γνωρίζει ο κόσμος τι σημαίνει. Κάποιοι μάλιστα το θεωρούν κάτι σαν …οικολογική απαγόρευση! Κάτι δηλαδή σαν αυτό στη Ζάκυνθο για τις χελώνες ή αυτό στην Αλόννησο για τις φώκιες. Καμία σχέση.
Laughing 2          Αποτέλεσμα της πρόχειρης εισήγησης ήταν να δημιουργηθεί χάος. Έσπευσαν δε και …οι ψαράδες δια του προέδρου τους Διονυσίου Γρίβα κοινώς Γκάβελα, να διαμαρτυρηθούν, γιατί λέει θα …έχαναν το ψωμί τους,  πριν βέβαια  ρωτήσουν να μάθουν τι ακριβώς είναι το πάρκο!
Κάποιοι μάλιστα ανέφεραν ότι η ιδέα ήταν δική μου και …. ότι ο σκοπός μου είναι να ανοίξω σχολή καταδύσεων!!!!!! Και άλλες μπουρδοειδείς κακοήθειες.
ΞΕΡΑ ΑΓΡΙΟΓΑΤΟΣ ΜΑΡΜΑΚΑΣ -- ΣΠΕΙΡΟΓΡΑΦΟΣ (ΦΩΤΟ Δ.ΣΤΡΑΤΟΣ)
 Όμως πράγματι η ιδέα είναι δική μου
και αυτό γιατί απλά γνωρίζω από την αρχή την υπόθεση Καταδυτικά Πάρκα.
        Παρακάτω θα προσπαθήσω να εξηγήσω υπεύθυνα περί τίνος πρόκειται.
        Και λέω υπεύθυνα γιατί ήμουν ένας από αυτούς που μετείχαν στην επιτροπή για  την απελευθέρωση των καταδύσεων (το θαλάσσιο πάρκο συνδέεται άμεσα με καταδύσεις). Στην επιτροπή προέδρευε ο τότε βουλευτής Πάνος Καμένος ενώ μέλη της ήταν οι: κ.κ. Α. Αργυρακόπουλος, Ναύαρχος του Λιμενικού σώματος και Νομοπαρασκευαστής, Δ. Μαρκάτος πρόεδρος της Δικηγορικής Εταιρίας Αθηνών, Νομοπαρασκευαστής, Κ. Αναγνώστου, Πρόεδρος της ΕΟΥΔΑ, Γ. Αβαγιανός Δημοσιογράφος του «Έθνους» και φωτογράφος θεμάτων σχετικών με τη φύση αλλά και εκπαιδευτής σπηλαιοδύτης, Ν. Τζανουδάκης εκπαιδευτής και Έφορος καταδύσεων της ΕΟΥΔΑ., Ι. Βυρύνης πρωτοπόρος εκπαιδευτής καταδύσεων, Δ. Συρμής πρωτοπόρος εκπαιδευτής καταδύσεων και αρθρογράφος στα περιοδικά «Κατάδυση και «Υποβρύχιος κόσμος» και άλλοι που δεν θυμάμαι.                       
       Η επιτροπή εκείνη κατόρθωσε μετά από πολλές διαβουλεύσεις να πετύχει την αλλαγή του νόμου περί καταδύσεων. Η άρση της απαγόρευσης των καταδύσεων στον Ελλαδικό χώρο (Ν. 3409/2005) δημιούργησε ευνοϊκό κλήμα για την δημιουργία του Νομοθετικού πλαισίου για τα Καταδυτικά Πάρκα. Το νομοθετικό αυτό πλαίσιο δημιουργήθηκε κυρίως από τη Δικηγορική Εταιρία Αθηνών. ( Δημήτρης Μαρκάτος).
ΡΟΦΟΣ: ΠΑΡΚΟ MEDES ΙΣΠΑΝΙΑ (ΦΩΤΟ. Π. ΠΑΛΜΟΣ)
                       Τι είναι λοιπόν τα Καταδυτικά Πάρκα;
          Είναι διάσπαρτες μικρές περιοχές 1Χ2 χιλιομέτρων περίπου, όπου απαγορεύεται κάθε μορφή αλιείας και επιτρέπονται μόνον οι καταδύσεις και η παρατήρηση του βυθού από πλοία με διαφανή πυθμένα.
          Με τα εισιτήρια των επισκεπτών χρηματοδοτείται η φύλαξη χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού (κλασσικό παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης) και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποκαθίσταται η φυσική υδρόβια χλωρίδα και πανίδα στην αρχική της κατάσταση με απίστευτο πολλαπλασιασμό των ειδών, του πλήθους και του μεγέθους των ψαριών και δημιουργείται μια πανέμορφη όαση ζωής, ελκυστική για τις χιλιάδες των δυτών-τουριστών, αλλά και ένα διαρκές φυσικό εκτροφείο.
Η γύρω περιοχή από το Καταδυτικό πάρκο τροφοδοτείται συνεχώς  με ιχθυοπληθυσμούς και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι ντόπιοι ψαράδες θα ψαρεύουν τεράστιες ποσότητες.
          Με τον τρόπο αυτόν, αντί να καταναλώνομε και να λεηλατούμε την θάλασσά μας, πουλάμε τα ψάρια μας χιλιάδες φορές, διατηρώντας αυτά και το περιβάλλον μας ζωντανά.
          Οι τουρίστες που επισκέπτονται τα πάρκα είναι δύο ειδών. Αυτοί που καταδύονται και οι άλλοι που παρατηρούν το βυθό και τα ψάρια από πλοιάρια με διαφανή πυθμένα. Οι καταδυόμενοι έχουν τη δυνατότητα να πλησιάζουν τα ψάρια (Ροφούς, Συναγρίδες, Σικυούς, Σαργούς, Αστακούς κλπ) σε απόσταση αναπνοής.
ΜΑΛΑΚΑ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΑ ΞΕΡΑ ΜΑΡΜΑΚΑΣ (ΦΩΤΟ Δ. ΣΤΡΑΤΟΣ)
           Όλα αυτά, έχουν αποδειχθεί στην πράξη σε άλλες χώρες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το μικρό καταδυτικό πάρκο στις βραχονησίδες Medes της Βαρκελώνης, (18 ετών σήμερα), που με την καταπληκτική επιτυχία του μεταμόρφωσε το μικρό παρακείμενο χωριό Estartit σε μία σύγχρονη ανθούσα τουριστική πόλη και έναν καταδυτικό προορισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας αυξάνοντας την τουριστική σαιζόν από 3 σε 10 μήνες ετησίως!  
           
Το σημαντικό όμως για το χωριό Estartit ήταν ότι πολλαπλασιάσθηκε ο αλιευτικός του στόλος καθώς τώρα υπάρχει αφθονία ψαριών στην περιφέρεια που τροφοδοτείται από το πάρκο.
          Στην παρακάτω φωτογραφία με το ροφό δεν είναι ο.. Κουστώ είναι ο δικός μας Θιακός Παναγιώτης Πάλμος σε φωτογραφία Γ. Αβαγιανού.
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΦΟΣ: ΠΑΡΚΟ MEDES ΙΣΠΑΝΙΑ (ΦΩΤΟ Γ.Α.)
           Ο τόπος που προτείνω να κηρυχθεί «Καταδυτικό πάρκο» υπάρχει και είναι μοναδικός σε ομορφιά, ποικιλία τοπίου εναλλαγή χρωμάτων, υποθαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας,
          Είναι ο κόλπος του Μάρμακα!
          Τον τόπο αυτό έχουμε εξερευνήσει εγώ μαζί με τον Πάνο Καμένο (αρχηγό του κόμματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων») καθώς και με τον Γεν. Δ/τη του Ινστιτούτου Ωκεανολογικών και Αλιευτικών Ερευνών (ΙΩΚΑΕ)  κ. Γιώργο Δασκαλάκη, και βέβαια με τον Πρόεδρο της Ένωσης Φίλων Καταδυτικών Πάρκων, Δικηγόρο κ. Δημήτρη Μαρκάτο.  
          Στον κόλπο υπάρχουν τρεις ξέρες με ωραία φυσική διαμόρφωση που θα μπορούσαν να εμπλουτισθούν με αμφορείς και κολώνες, φυσικά νέας κατασκευής που όμως δεν παραλλάζουν από τις αρχαίες και που διατίθενται στην αγορά. (Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στα παράλια της Τουρκίας με τεράστια επιτυχία).
          Η τουριστική κίνηση που θα δημιουργηθεί εξ’ αιτίας του πάρκου θα είναι απίστευτα μεγάλη, θα καλύπτει σχεδόν όλο το χρόνο και το σημαντικότερο είναι πολύ προσοδοφόρα, δεδομένου ότι οι ασχολούμενοι με την κατάδυση είναι άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
          Ήδη στην Ελλάδα δημιουργούνται πολλά Καταδυτικά Πάρκα και Καταδυτικά μουσεία. Γιατί οχι και στην Ιθάκη;
          Πριν λίγα χρόνια δημιουργήθηκε η Ένωση Φίλων Καταδυτικών Πάρκων «ΤΡΙΑΙΝΑΣΤΗΡ» Επισκεφθείτε το site της ένωσης για περισσότερες πληροφορίες πάνω στα Καταδυτικά Πάρκα. http://www.tridentstar.gr
          Ας μη ξεχνάμε ότι πολλά μέρη στον κόσμο «ζουν» από τον καταδυτικό τουρισμό. π.χ., Άκαμπα στην Ιορδανία, Ελάτ στο Ισραήλ. Ρας αλ Καϋμάν στη Αίγυπτο,  Μαλίντι στη Κένυα, Νησιά Κέυμον στην Καραϊβική, Σουλαβέσι στην Ινδονησία, κτλ κτλ.
          Έτσι λοιπόν θα πρότεινα στον κ. Δήμαρχο να ξαναφέρει το θέμα για συζήτηση στο Δ.Σ. και με τη βοήθεια ειδικευμένων εισηγητών (πχ. Μαρκάτος, Αβαγιανός, και εμένα).
          Η δημιουργία του Καταδυτικού Πάρκου δεν είναι πολύ δαπανηρή υπόθεση και όπως είπα παραπάνω θα δώσει τεράστια ώθηση στον «καλό» τουρισμό του τόπου και θα φέρει απίστευτα έσοδα. Η καταδυτική αγορά είναι παγκοσμίως τεράστια και αυξάνεται συνεχώς με πολύ μεγάλους ρυθμούς. Ήδη στην Ελλάδα υπάρχουν 22 ταξιδιωτικά πρακτορεία που ασχολούνται με τον καταδυτικό τουρισμό.   
ΕΓΩ ΣΤΗ ΞΕΡΑ ΣΤΟ ΜΑΡΜΑΚΑ   (ΦΩΤΟ Π. ΠΑΛΜΟΣ)