Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΚΑΠΗΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΡΕΙΘΙΑ



Οι Άγιοι Σαράντα είναι μια από τις συνοικίες του της Κοινότητας Πλατρειθιά. Πείρε το όνομα της από το εκκλησάκι των Αγ. Σαράντα που βρίσκεται εκεί.
Το εκκλησάκι είναι ιστορικό καθώς πρέπει να κτίσθηκε πριν αρκετούς αιώνες και δεν γκρεμίσθηκε από τους σεισμούς του 53 αλλά αντίθετα υπήρξε το θρησκευτικό κέντρο του Πλατρειθιά από το 1953 μέχρι το 1956 που τελείωσε η ανακατασκευή του ναού των Ταξιαρχών στον ομώνυμο λόφο.  Αγιογραφήθηκε πρόσφατα, από τον Αρχιτέκτονα και ζωγράφο Bruno Mazali.
Ακριβώς απέναντι από το εκκλησάκι βρίσκονταν ανέκαθεν το μπακαλικάκι  της συνοικίας. Το πάλαι ποτέ που δεν υπήρχε η πολυτέλεια της εποχούμενης μετακίνησης, κάθε συνοικία είχε και το, στην κυριολεξία, παντοπωλείο της.
Έτσι λοιπόν και κει ήταν πάντα, από όσο τουλάχιστον θυμάμαι, το μπακάλικο του Διγαλέτου!
Και υπάρχει ακόμα! Και δεν κατάντησε … “Mini Market”.
Αντίθετα ο Νίκος ο Δάγλας και η γυναίκα του η Ξανθή διατήρησαν το μπακαλικάκι στο παλιό παραδοσιακό στυλ. Το εμπόρευμα, παντού γύρω γύρω, ο πάγκος και ένα στρογγυλό τραπεζάκι με δυο καρέκλες.
Πήγαινες μέσα να ψωνίσεις δυο τρία πραγματάκια και σε κερνάγανε και κανένα ουζάκι. Και έτσι σιγά σιγά το μπακαλικάκι μεταμορφώθηκε σε ένα παραδοσιακό καπηλειό.
Κάθε βραδάκι ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα, θα συναντήσεις εκεί τους Πλατρειθιώτες και όχι μόνο, θα πεις το ουζάκι σου (για τους νεοέλληνες υπάρχει και …ουίσκι ακόμα και εσπρέσσο) και βέβαια τι άλλο, θα κουβεντιάσεις τα προβλήματα του τόπου. Θα ψωνίσεις σε τιμές πολύ λογικές και ίσως να βρεις και αγνά πράγματα όπως λάδι Πλατρειθιώτικο, αυγά από … κανονικές κότες, ακόμα και σαπούνι φτιαγμένο από Πλατρειθιώτησες.
Αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη!
Μπράβο στο Νίκο και την Ξανθή!