Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ


           Χθες από το πρωί έβρεχε ραγδαία. Αποτέλεσμα ήταν όπως πάντα οι δρόμοι να μεταβληθούν σε ποτάμια και τα νερά να τρέχουν ανεξέλεγκτα ένεθε κακείθεν.
          Οι «παλαιοί» ήξεραν τι έκαναν όταν έφτιαχναν τις σούδες και τα χαντάκια. Τότε περπατούσες σε χωματόδρομο μεν χωρίς όμως το πόδι σου να μπαίνει στο νερό. Τώρα περπατάς στην άσφαλτο όπου το νερό φτάνει, σε μερικά σημεία, τους 20 πόντους. Βλέπετε, κάτι τα καλώδια του ΟΤΕ, κάτι οι σωλήνες της ύδρευσης, κάτι οι κολώνες της ΔΕΗ και βέβαια η ανυπαρξία του Δήμου κατάντησαν τους δρόμους ποτάμια.
         
           Πριν τρεις-τέσσαρες μήνες ήρθε ο ΟΤΕ τοποθέτησε μια κολώνα μέσα στο χαντάκι του δρόμου μπροστά στο σπίτι μου. Έκλεισε τον αγωγό του πάρκιν  μου ρίχνοντας μπόλικο μπετόν και τώρα τα νερά άλλαξαν κατεύθυνση και καταλήγουν στην αυλή του παρακάτω σπιτιού.
          Πιο κάτω κτίσθηκε πρόσφατα μια οικία. Η ράμπα που οδηγεί από το δρόμο προς την οικία έκλεισε παντελώς το χαντάκι του δρόμου. Καμία μέριμνα να περάσουν ένα σωλήνα από κάτω!!! 
          Και καλά οι ανεγκέφαλοι του ΟΤΕ και οι συμφεροντολόγοι ιδιοκτήτες!!  Ο Δήμος που είναι, να αναγκάσει τον ΟΤΕ να τοποθετήσει σωστά την  κολώνα και να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες του σπιτιού να φτιάξουν αγωγό κάτω από τη ράμπα;
          Η Αντιδήμαρχος κα Ραυτοπούλου, υπεύθυνη για θέματα Βορείου Ιθάκης, περνάει κάθε μέρα από μπροστά, δεν είδε τίποτα;
Η ΡΑΜΠΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΧΑΝΤΑΚΙ
          Όμως ακούστε το χειρότερο! Μπροστά στο σπίτι Γαλάτη στον Πλατρειθιά, υπήρχε υπόνομος όμβριων ανέκαθεν. Θυμάμαι που είμαστε μικροί και παίζαμε κρυφτό μέσα στον χτιστό με πέτρες υπόνομο. Ο υπόνομος πέρναγε κάτω από το δρόμο διέσχιζε ένα μικρό κομμάτι 75m2 , σε μήκος  περίπου μέτρων, αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας, στη συνέχεια διέσχιζε το χωράφι μου, σε μήκος 200 μέτρων και κατέληγε στο ποτάμι.
          Η κυρία που διεκδικεί το μικρό κομμάτι των 75m2 συμφώνησε με την κα Αντιδήμαρχο η οποία έδωσε εντολή, περί μήνα Αύγουστο και έκλεισαν τη σούδα των 5 μέτρων, βουλώνοντας τον υπόνομο που ήταν εκεί 150 και πλέον χρόνια (Αγγλική κατασκευή).
          Αποτέλεσμα: με τη νεροποντή τα νερά μη έχοντας πλέον διέξοδο προς το ποτάμι τρέχουν στο δρόμο και μέσα στο ισόγειο της οικίας Γαλάτη, το οποίο βέβαια πλημμύρισε καταστρέφοντας έπιπλα συσκευές και ότι άλλο υπήρχε εκεί.
ΟΙΚΙΑ ΓΑΛΑΤΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΗ
           Δεν γνωρίζω αν οι πληγέντες θα υποβάλλουν μηνύσεις και αγωγές αποζημίωσης, τόσο κατά της φερόμενης ως ιδιοκτήτριας, όσο και κατά της αντιδημάρχου και δεν με ενδιαφέρει.
          Εκείνο όμως που ενδιαφέρει όλους μας, είναι οι δράση και οι πράξεις αυτών που εκλέχθηκαν για να προασπίσουν αυτό τον τόπο.
ΔΕΣΤΕ ΠΩΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΘΙΑ
            Το να κλείνεις ένα υπόνομο που κατασκευάσθηκε από τους Άγγλους τον 19 Αιώνα για να παίρνει τα νερά και να τα οδηγεί στο ποτάμι, είναι σοβαρό έγκλημα!
          Η κα Αντιδήμαρχος Ελένη Ραυτοπούλου φέρει τεράστια ευθύνη όχι μόνο για το ότι πλημμύρισε η οικία Γαλάτη αλλά για την καταστροφή των παρακειμένων περιουσιών καθώς και για ενδεχόμενα ατυχήματα που μπορεί να συμβούν γιατί, όπως είπαμε, ο δρόμος έχει μεταβληθεί πλέον σε ποτάμι.
Η ΣΟΥΔΑ ΑΝΟΙΞΕ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
          Ποιος όμως θα ζητήσει ευθύνες από την κυρία αυτή;
Θα μου πείτε εδώ άλλοι κατέστρεψαν τον τόπο, διέλυσαν μια ολόκληρη χώρα μας κατάντησαν ζητιάνους και εμείς όχι μόνο δεν τους αποδίδουμε ευθύνες αλλά συνεχίζουμε…. να τους ψηφίζουμε!
          Θα μας γίνουν άραγε οι συμφορές μάθημα; Γιατί στους ανόητους δεν διδάσκει ο λόγος αλλά η συμφορά. Έτσι έλεγε ο Δημόκριτος το 400 π.χ. «Νηπίοισιν ου λόγος, αλλά ξυμφορή γίνεται διδάσκαλος».
           Και εδώ θα επισημάνουμε την άμεση ανταπόκριση του Δήμαρχου: σε αντίθεση με την αντιδήμαρχό του, αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα έστειλε χωρίς δεύτερη συζήτηση τη μπουλντόζα του Δήμου και άνοιξε τη σούδα!
          Αν οι ασυνείδητοι και ατομιστές ιδιοκτήτες κομματιών γης δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν και γείτονες, τότε πρέπει κάποιος να τους το επιβάλει. Το ρόλο αυτό στις πολιτισμένες χώρες τον έχει ο Δήμος.