Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

   
 Οι αυθαιρεσίες σε ένα κράτος που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ή αν υπάρχει υπολειτουργεί είναι ένα φαινόμενα μάλλον συνηθισμένο. Όταν όμως οι αυθαιρεσίες αυτές  θίγουν ένα ολόκληρο κοινωνικό σύνολο και στην προκειμένη περίπτωση την κοινωνία του νησιού μας, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. 
      Και αν οι αρχές του τόπου αδυνατούν για ποικίλους λόγους να επέμβουν, το λόγο πρέπει να έχει ο ίδιος ο λαός.
     Σε παλαιότερο άρθρο μου τον Φεβρουάριο του 12 με θέμα «Κατολισθήσεις από μπάζωμα ρυακιών. – που είναι ο δήμος που είναι ο εισαγγελέας;»το οποίο θα βρείτε εδώ:   http://dimos-syrmis.blogspot.gr/2012/02/blog-post_09.html  . το άρθρο αποτελείται κυρίως από φωτογραφίες οι οποίες φυσικά είναι αδιάψευστες. 
     Σας συνιστώ να το διαβάσετε για να καταλάβετε σε τι μεσαίωνα ζούμε.
     Στο άρθρο λοιπόν αυτό είχα αναφερθεί στο μπάζωμα των παλαιών ρυακιών στο δρόμο που οδηγεί στην αρχαιολογική περιοχή που βρίσκεται το Οδυσσειακό ανάκτορο, από κάποιο νεοφερμένο τσιφλικά ονόματι Θανάσουλα, ο οποίος αφού μπάζωσε και τα τελευταία εναπομείναντα χαντάκια, τοποθέτησε συρματόπλεγμα στις παρυφές του δρόμου.
     Γιατί νομίζετε προέβη σε αυτή την πράξη;
     Όπως ο ίδιος ομολόγησε: για να μη φαρδύνει ο δρόμος και περνάνε πούλμαν και μεγάλα οχήματα με τουρίστες που θα επισκεφθούν την αρχαιολογική περιοχή.
Τότε υπήρξε καθολική διαμαρτυρία από τους παρέδρους της Εξωγής, του Πλατρειθιά και του Σταυρού καθώς και από όλους τους Ομίλους. Ο δε Κοινωφελής Όμιλος Πλατρειθιά είχε καλέσει τότε το αρμόδιο  ειδικό κλιμάκιο της Δ/σης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας που διενήργησε αυτοψία
Το κλιμάκιο σε έκθεση του ( Απ. Πρωτ. 36187/10563-22/9/2011), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατολίσθηση οφείλεται στο μπάζωμα των ρυακιών αφ΄ενός από τη διαπλάτυνση του δρόμου προς Αγ. Αθανάσιο από το Δήμο, αφ’ εταίρου στο τελειωτικό μπάζωμα των ρυακιών από την περίφραξη και την ράμπα από μπετόν που κατασκεύασε ο Θανάσουλας.
Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι «ο Δήμος Ιθάκης είναι αρμόδιος να εξετάσει το ζήτημα και να προχωρήσει σε διευθέτηση των επιφανειακών νερών της περιοχής». Αναφέρει επίσης ότι «το θέμα των περιμανδρώσεων ακινήτων και της μεταβολής της φυσικής ροής των νερών (αρθ. 1024 του Αστικού Κώδικα) θα πρέπει να εξετασθεί και πολεοδομικά από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου».
Περιττό να πούμε ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος παρά τις διαμαρτυρίες ιδιωτών, τοπικών συλλόγων και προέδρων, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε. Αλλά ούτε και οι συναφείς υπηρεσίες του Δήμου διενέργησαν αυτοψία για να διαπιστώσουν τις άπειρες πολεοδομικές και άλλες παραβάσεις (π.χ. ανεμογεννήτρια) που έχει κάνει ο εν λόγω τσιφλικάς.
Όμως δεν είναι μόνο οι κατολισθήσεις που εξακολουθούν να απειλούν τα κάτω σπίτια, σε τελική ανάλυση αυτές αφορούν ένα μικρό σύνολο πολιτών του νησιού. Το σημαντικότερο είναι η πρόσβαση προς την Αρχαιολογική περιοχή.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η έγκριση από την Κεντρική Οικονομική Επιτροπή της τσιμεντόστρωσης δρόμων συμπεριλαμβανομένου και αυτού προς το Οδυσσειακό Ανάκτορο.
Τι έκανε λοιπόν ο Θανάσουλας:
Για να «καλοπιάσει» και να ρίξει στάχτη στα μάτια των «χωρικών» (paysans κατά τον Γαλλομαθή τσιφλικά) πήρε τη γυναίκα του και πήγανε και κόψανε μερικά χορτάρια από στην Αρχαιολογική περιοχή φροντίζοντας βέβαια να το κοινοποιήσουν όσο γίνονταν περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό κατόρθωσαν να αποσπάσουν συγχαρητήρια από μίντια και φορείς που βέβαια αγνοούσαν την πραγματικότητα, αλλά και τον τελικό σκοπό του εν λόγω, που ήταν το κτίσιμο μάντρας από μπετόν και πέτρες στις παρυφές του δρόμου, ώστε να αποκλείσει εντελώς τη διέλευση μεγάλου οχήματος προς την αρχαιολογική περιοχή.
Έτσι λοιπόν αυτή τη στιγμή κτίζει μάντρα ακριβώς μέσα στο παλαιό χαντάκι του δρόμου στενεύοντας τον κατά τουλάχιστον ένα μέτρο.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις:


Βλέπετε ο κύριος αυτός θέλει την ησυχία του, όπως άλλωστε ο ίδιος δήλωσε. Όσοι λιγότεροι τουρίστες έρθουν στο νησί μας τόσο το καλύτερο γι’ αυτόν.
Όμως οι κάτοικοι αυτού του νησιού ζουν από τον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι το μέλλον του τόπου το μέλλον των παιδιών μας. Ο τουρίστας είναι αυτός που θα μας κρατήσει σ’ αυτό τον τόπο που μας γέννησε.
Η ιστορία μας έχει παγκόσμια εμβέλεια και απήχηση. Ο Βασιλιάς της Ιθάκης Οδυσσέας και οι περιπλανήσεις του έχουν μπει και στο τελευταίο σπίτι του πλανήτη.
Η αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου του Αι Θανάση, το Οδυσσειακό ανάκτορο, και τα υπόλοιπα ουκ ολίγα ευρήματα αποτελούν το θησαυρό της Ιθάκης.
Κανένας τσιφλικάς όπως και να λέγεται δεν μπορεί να μας τον στερήσει.
Όλοι μαζί ενωμένοι θα πρέπει να αντιταχθούμε σε όσους προσπαθούν να εμποδίσουν την αξιοποίηση των αρχαιολογικών μας θησαυρών.
Δεν πρέπει να παραλείψω το χθεσινό περιστατικό για να αντιληφτούμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Χθες λοιπόν πήγα να τραβήξω φωτογραφίες από την κατασκευή της μάντρας και κατά σύμπτωση ο Θανάσουλας ήταν εκεί! Με κυνήγησε, με προπηλάκισε, με εξύβρισε και με προκαλούσε να κατέβω από το αυτοκίνητο μου για να με ... δείρει. Προσπάθησε να με εμποδίσει να περάσω από το δρόμο πετώντας μέσα σ’ αυτόν μια ξύλινη παλέτα και τέλος πετροβόλησε το αυτοκίνητο μου.
Φιλοξενούμενος φίλος μου που από πιο πέρα τραβούσε φωτογραφίες και παρακολούθησε τη σκηνή τρελάθηκε μη μπορώντας να φαντασθεί ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα σε ένα τόσο μικρό τόπο. Φυσικά πρόκειται να προβώ στις νόμιμες ενέργειες.
Όμως το αντικείμενο δεν είναι αυτό. Είναι η πρόσβαση στην αρχαιολογική περιοχή και φυσικά οι κατολισθήσεις οι οποίες σίγουρα θα συνεχισθούν το χειμώνα, αν η μάντρα τελειώσει.

Καλώ λοιπόν τις Δημοτικές, αρχές συμπεριλαμβανομένου και του νέου Δημάρχου κ. Δ. Στανίτσα, καθώς και τις Εισαγγελικές αρχές να παρέμβουν εδώ και τώρα, ώστε οι αυθαιρεσίες του εν λόγω αλλά και οποιουδήποτε άλλου να σταματήσουν, γιατί βλάπτουν ανεπανόρθωτα τον τόπο και υπονομεύουν το μέλλον των παιδιών μας.