Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΙΘΑΚΗΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΤΡΕΙΘΙΑ

Η Κοινότητα Πλατρειθιά σε συνεργασία με τον Κοινωφελή Όμιλο Πλατρειθιά προτείνουν τις παρακάτω παρεμβάσεις που είναι απόλυτα αναγκαίες για την ανάπτυξη της κοινότητας και κατά προέκταση του νησιού. Οι παρεμβάσεις αναφέρονται κατά αυστηρή προτεραιότητα.

Η  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  ΤΟΥ  ΠΛΑΤΡΕΙΘΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 
                                                                                                                         

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Το μεγαλύτερο ποσοστό του τοπικού προϊόντος προέρχεται από τον Τριτογενή τομέα. Σήμερα, σχεδόν, το 60% των εσόδων της Ιθάκης παράγεται από τον Τουρισμό. Ωστόσο η τουριστική υποδομή του Νησιού υστερεί δραματικά.
Τα παρακάτω προτεινόμενα έργα, δεν αφορούν μόνο την Κοινότητα Πλατρειθιά, αλλά ολόκληρη την Ιθάκη καθώς θα δώσουν τεράστια ώθηση στο Τουριστικό προϊόν και βέβαια υπολογίζεται να αποσβεσθούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

1.      Συνέχιση της περίφραξης του Αρχαιολογικού χώρου Αγ. Αθανασίου σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους και τοπικούς φορείς.
2.    Κατάλληλη διαφήμιση του αρχαιολογικού προϊόντος (κατασκευή μακέτας του ανακτόρου, επεξηγηματικά φυλλάδια, events, κλπ)
Τα δύο παραπάνω θα αυξήσουν την κίνηση και θα επιμηκύνουν την Τουριστική περίοδο!
3.    Άμεση εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση της μελέτης του λιμανιού των Φρικών.
Οι σταθεροί προβλήτες που προβλέπονται στη μελέτη θα καταστήσουν το λιμάνι ασφαλές. Αυτό θα περάσει στο επίσημο όργανο των σκαφών αναψυχής, τον «πλοηγό» με αποτέλεσμα να πολλαπλασιασθούν οι διανυκτερεύσεις τουριστικών σκαφών. (βλέπε Σύββοτα Λευκάδας)   
4.    Συνέχιση της βελτίωσης (ώστε να γίνει βατός και από μικρά οχήματα) του δρόμου, Φρίκες- Μάρμακας- Παναγία στο Μύλο- Αγ. Σαράντα.
Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΚΑ,  ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ
 5.    Τοποθέτηση σημαδούρας στον ύφαλο «αγριόγατος» στον κόλπο του Μάρμακα.
Μέχρι τώρα έχουν προσκρούσει στον ύφαλο δεκάδες σκάφη αναψυχής.  Το έργο αυτό ανήκει στην ευθύνη του Δήμου και όχι στο ΥΕΝ ή άλλο φορέα.
6.    Διαπλάτυνση του δρόμου προς πηγή «Κάλαμου».
Το μέρος παρουσιάζει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. 
7.    Βελτίωση του οδικού δικτύου της Κοινότητας και ιδίως του κάτω δρόμου της Κολιερής.
8.    Αποξήρανση της του βούρκου που σχηματίζεται στην παραλία «Αλυκές» και αξιοποίηση της παραλίας.
Μέχρι τώρα την γραφική παραλία «Αλυκές» επισκέπτονται ελάχιστοι, λόγω της δυσωδίας που αναδύεται από το βούρκο. 
Η ΠΑΡΑΛΙΑ "ΑΛΥΚΕΣ" ΚΑΙ ΠΙΣΩ Ο ΒΟΥΡΚΟΣ
 9.    Δημιουργία Θαλάσσιου πάρκου στην περιοχή «Μάρμακας» που είναι ιδανικός τόπος για το σκοπό αυτό.
Το «θαλάσσιο πάρκο» δημιουργείται με ελάχιστα έξοδα και σε χρονικό ορίζοντα 4 ετών γίνεται τεράστιος πόλος έλξης υψηλού εισοδήματος τουριστών. Για το τι είναι «Θαλάσσιο πάρκο» βλέπε: http://www.la-sirena.net/islas-medas-uk/1000-diving-nature-reserve-islands-medas-costa-brava.html
Για να καταλάβουμε τι είναι το "Θαλάσσιο Πάρκο" ας δούμε το παρακάτω video. Δεν έχει γυρισθεί σε τροπικές θάλασσες αλλά στη Μεσόγειο στα Μέντες της Ισπανίας.
 
10.Κατασκευή δρόμου από Αγ. Σαράντα προς τις παραλίες «Κάθισμα» και «Πλατύς Άμμος»
Οι παραλίες «Κάθισμα» και «Πλατύς Άμμος» είναι οι καλύτερες που διαθέτει το νησί με χοντρή άσπρη άμμο και τουρκουάζ νερά. Έχουν τεράστια επισκεψημότητα μόνο από σκάφη αναψυχής καθώς δεν υπάρχει οδική πρόσβαση.    
Η  ΠΑΡΑΛΙΑ  ΝΟΤΙΟ  ΚΑΘΙΣΜΑ
 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1.   Περάτωση της επισκευής του παλαιού σχολείου Φρικών για τη δημιουργία της «Οδυσσειακής Βιβλιοθήκης – Πολιτιστικό κέντρο» σε συνεργασία με τη «Διεθνή Εταιρία για την Προβολή της Οδυσσειακής Κληρονομιάς» και τον Κοινωφελή όμιλο Φρικών.
Στη Βιβλιοθήκη- Πολιτιστικό κέντρο θα στεγαστεί το αρχείο του αείμνηστου Ανδρέα Αναγνωστάτου που περιλαμβάνει περίπου 1500 τόμους βιβλία. πολλές αυθεντικές γκραβούρες με θέμα την Ιθάκη και την Οδύσσεια, παλαιές φωτογραφίες, συλλογές κλπ. Επίσης θα στεγασθεί μέρος του αρχείου του αείμνηστου Σπύρου Βρετού. Η βιβλιοθήκη- πολιτιστικό κέντρο θα αποτελέσει πόλο έλξης από του απλού τουρίστα μέχρι του διανοούμενου, κυρίως όμως θα αποβεί ωφέλιμη, ιδιαίτερα για τις επερχόμενες γενιές.
2.Καθαρισμός του πέριξ του Νηπιαγωγείου Πλατρειθιά χώρου και τσιμεντόστρωση ή ασφαλτόστρωση του δρόμου που συνδέει το Νηπιαγωγείο με τον επαρχιακό δρόμο (μήκος 40 περίπου μέτρων)
3.Επισκευή του Κοινοτικού καταστήματος Πλατρειθιά και εξοπλισμός του Ιατρείου.
4.Επέκταση του νεκροταφείου Πλατρειθιά.
Αυτό είχε προταθεί πριν περίπου τετραετία χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάτι, με αποτέλεσμα την υπερπληρότητα του ήδη υπάρχοντος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
1.  Οργάνωση σεμιναρίων από το Δήμο για όλους τους απασχολούμενους στον τουρισμό (ξενοδόχους, εστιάτορες. καταστήματα τουριστικών ειδών, ταξί, κλπ) με σκοπό την βελτίωση των υπηρεσιών και κατά προέκταση την αύξηση της παραγωγικότητας τους.
Αυτή τη στιγμή οι παρεχόμενες υπηρεσίες στην Ιθάκη, βαθμολογούνται από τους ντόπιους και διεθνείς Τουριστικούς φορείς, εξαιρετικά χαμηλά.  
2.Τέλος θεωρούμε ως «Δυνατά σημεία» τόσο της Κοινότητας μας όσο και του νησιού γενικότερα, τον «Οδυσσειακό μύθο». Η κατάλληλη προβολή και εκμετάλλευση του μύθου και των αρχαιολογικών ευρημάτων θα δώσουν τεράστια ώθηση στην οικονομία του νησιού.