Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΌ ΠΑΡΚΟ



Πριν κάποιες μέρες διάβασα στα "Νέα της Ιθάκης"  άρθρο με θέμα τα καταδυτικά πάρκα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συντάκτες του άρθρου Γιώργο Λίλα και Βασιλική Κουτσουβέλη για την υποστήριξη της ιδέας μου για δημιουργία καταδυτικού πάρκου στο νησί μας.
Όπως είναι γνωστό σε όλους τους Ιθακήσιους και όχι μόνο, την ιδέα αυτή την είχα από τότε που αρχίσαμε να παλεύουμε για την απελευθέρωση των καταδύσεων στην Ελλάδα, δηλαδή από το 1973.
 Την είχα ανακοινώσει και επίσημα στον τότε δημοσιογράφο της Ελευθεροτυπίας Θόδωρο Ρουσόπουλο τον Ιούνιο του1984. Επιπρόσθετα το 1996 σαν σύμβουλος marketing του ΕΟΤ εισήγαγα και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στις οποίες περιλαμβάνονταν και οι καταδυτικές δραστηριότητες. http://dimos-syrmis.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html
Το 2005 κατορθώσαμε να απελευθερώσουμε τις καταδύσεις με το νόμο 3409/2005. Τότε ήταν που για πρώτη φορά εισηγήθηκα στο Δήμαρχό μας την δημιουργία του καταδυτικού πάρκου.
Τελικά τον Νοέμβριο του 2014 ολοκληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο και δίνεται το πράσινο φως για τη δημιουργία των καταδυτικών πάρκων.
Την ιδέα για το καταδυτικό πάρκο την έχω ήδη εισηγηθεί στο Δήμαρχο κ. Διονύση Στανίτσα, ο οποίος την καλωσόρισε.
Οι περιοχές του Μάρμακα (Νησίδα Αγ. Νικόλαος) το Σκαρτσουμπονήσι και άλλες έχουν ερευνηθεί πλήρως από εμένα (σημειώνω εδώ ότι είμαι εκπαιδευτής καταδύσεων και σπηλαιοκαταδύσεων 5 αστέρων της παγκόσμιας συνομοσπονδίας αυτοδυτών CMAS).τον εκπαιδευτή σπηλαιοκαταδύσεων, Θιακό, Παναγιώτη Πάλμο, τον δημοσιογράφο και παλαίμαχο εκπαιδευτή σπηλαιοκατάδυσης Γιώργο Αβαγιανό και ειδικούς, ωκεανολόγο και βιολόγο αλλά και από τον ίδιο τον πρόεδρο των καταδυτικών πάρκων Δικηγόρο Δημήτρη Μαρκάτο. Για τεχνικούς λόγους είχαμε καταλήξει στην περιοχή του Μάρμακα.  
Αυτή τη στιγμή συζητώ το θέμα με τον Δημήτρη Μαρκάτο του οποίου η εταιρία αναλαμβάνει την σύνταξη του φακέλου που πρέπει να υποβληθεί στο ΥΠΑΠΕ.
Υπενθυμίζω ότι τόσο ο νόμος 3409/2005 όσο και το νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι έργο του Δημήτρη Μαρκάτου. Περισσότερα θα διαβάσετε ΕΔΩ:
http://dimos-syrmis.blogspot.gr/2014/12/blog-post.html και «Τα νέα της Ιθάκης» Αρ. φύλλου 103.
…………………………………….
Ωστόσο θα ήθελα να εκφράσω ένα παράπονο. Ένα παράπονο που δικαιούμαι να το εκφράσω ως ένας παλαίμαχος και πρωτοπόρος του χώρου της κατάδυσης, που ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του για να απελευθερωθούν οι καταδύσεις στον τόπο μας.
Οι συντάκτες του άρθρου αγνόησαν εντελώς την ύπαρξή μου, την πρωτοπορία μου στο χώρο, τους αγώνες μου και την τελική επιτυχία μου. Παρουσίασαν το καταδυτικό πάρκο σχεδόν σαν δική τους ιδέα.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγνοεί τους πρωτοπόρους, και τους αγωνιστές!

Λίγος σεβασμός σ’ αυτούς που αναλώνουν τη ζωή τους για να προετοιμάσουν το μέλλον, δεν βλάπτει!!!!