Τρίτη 13 Μαΐου 2014

ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ



          Λιγότερο από μία εβδομάδα μας χωρίζει από τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Για άλλη μια φορά θα κληθούμε να επιλέξουμε αυτούς που στα επόμενα 5 χρόνια θα διαφεντέψουν τον τόπο. Ωστόσο τούτες οι εκλογές διαφέρουν από αυτές που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.
          Ο λόγος για τον οποίο ψηφίζαμε μέχρι σήμερα ήταν απλά για να εκλέξουμε τους άρχοντες του τόπου μας και της περιφέρειας στην οποία ανήκουμε.
          Τα κριτήρια που χρησιμοποιούμε συνήθως για να επιλέξουμε την ηγεσία του τόπου, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι:
·        70% Προσωπικά (Υποκειμενικά κριτήρια)
·        20% Αξιοκρατικά (Αντικειμενικά κριτήρια)
·        10% Κομματικά κριτήρια.
          Τα υποκειμενικά κριτήρια είναι: οι συγγένειες, οι φιλίες, η ελπίδα ή οι υποσχέσεις για κάποιο βόλεμα, η σκηνική παρουσία του υποψήφιου και ακόμα ο επηρεασμός από τις δημόσιες σχέσεις που ασκεί ο υποψήφιος. (προγράμματα, εκλογικά κέντρα, SMS, MMS, social media,   κλπ)
          Τα αντικειμενικά κριτήρια έχουν να κάνουν με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του κάθε υποψηφίου, τα πνευματικά και ψυχικά του χαρίσματα, τα ηγετικά του προσόντα, την παιδεία του, την καλλιέργειά του, την πορεία του στον επαγγελματικό στίβο, την θέρμη του για ανιδιοτελή προσφορά, τον ανθρωπισμό του, την θέλησή του, τα δείγματα γραφής που έχει δώσει, το όραμά του για το μέλλον, την δύναμη, την ελπίδα και το κουράγιο να αλλάξει ό,τι σαθρό και απαξιωμένο εξακολουθεί να ανθίσταται και που σήπεται, απομεινάρι της εποχής του χθες.  
          Με κομματικά κριτήρια ψηφίζουν κυρίως: οι στρατευμένοι σε κόμματα, οι αμετακίνητοι κάποιας ιδεολογίας, οι φανατικοί. Τελευταία τα κριτήρια αυτά τείνουν να ελαχιστοποιηθούν.     
          Λίγο πολύ και σε γενικές γραμμές με βάση αυτά τα κριτήρια πηγαίνει  στην κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών ο ψηφοφόρος.  
          Όμως σε αυτές τις εκλογές εξ’ αιτίας της  κατάστασης που σήμερα βιώνουμε και που όμοια της δεν υπήρξε εδώ και 70 χρόνια το κυρίαρχο  κριτήριο θα πρέπει να είναι άλλο από αυτά που προαναφέρθηκαν.
         
          Αλλά πριν μιλήσουμε για το κριτήριο αυτό ας δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας και ποιες οι προοπτικές βελτίωσης στα επόμενα χρόνια.  
          Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Αθήνας έδειξε ότι: το 41% των Ελλήνων είναι φτωχοί  ενώ (με κριτήρια του 2009) ο ένας στους επτά ήτοι  το 14% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της «ακραίας φτώχειας», δηλαδή δεν έχει να φάει, το δε 20% των ελληνόπουλων υποσιτίζεται. Υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν αυτοκτονήσει 5.700 συμπολίτες μας και ο μακάβριος αυτός ρυθμός συνεχίζει αυξανόμενος. Χιλιάδες άλλοι αργοπεθαίνουν γιατί δεν μπορούν πια να προμηθευθούν τα φάρμακα τους. Οι δρόμοι γέμισαν άστεγους, όχι αλλοδαπούς αλλά Έλληνες.
Δεκάδες επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά.    
          Και δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Αυτό δεν είναι δική μου άποψη είναι άποψη των κορυφών της παγκόσμιας οικονομίας. 
          Οι ιδιωτικές επενδύσεις, μειώθηκαν πάνω από 50% χωρίς καμία προοπτική αύξησης καθώς η μη βασική αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος σε συνδυασμό με την απίστευτη γραφειοκρατία που αντί να μειωθεί αυξάνεται, αποτρέπει κάθε σοβαρό επενδυτή και κατ’ επέκταση την έστω και ισχνή ανάπτυξη.
Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους έχει περάσει πλέον στα κράτη της ΕΕ  (EFSF 140 Δις + Τράπεζες103 Δις ) και μάλιστα με ρήτρες Αγγλικού Δικαίου, έχει δε φτάσει σε αβάστακτα επίπεδα (328 Δις €) και φυσικά είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί χωρίς κούρεμα πράγμα το οποίο παραδέχεται πλέον και ο κ. Στουρνάρας.
          Οι εναλλακτικές λύσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εναρμονισμένες πλήρως με τις Γερμανικές επιταγές, αλλά και αυτές των τραπεζιτών είναι, η επιμήκυνση  αποπληρωμής του χρέους ακολουθώντας την ίδια και χειρότερη πολιτική λιτότητας.
Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα 50 τουλάχιστον χρόνια ο Λαός θα υποφέρει. Η μεσαία και κατώτερη τάξη θα εξακολουθήσει να στύβεται προκειμένου να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Φυσικά το τελευταίο, που ο κ. Σαμαράς το έχει κάνει καραμέλα μαζί με το «βγήκαμε στις αγορές», είναι επικοινωνιακό προεκλογικό τέχνασμα και δεν μεταφράζεται σε κάποιου είδους βελτίωση. Η κατάσταση θα εξακολουθήσει να χειροτερεύει και σημειώνουμε ότι δεν έχουν έρθει ακόμα τα χειρότερα.
          Φυσικά στο γενικότερο αυτό πλάνο εντάσσεται και το νησί μας το οποίο κατ’ επιταγή των μνημονίων έχει υποβαθμισθεί αφάνταστα.
          Βρισκόμαστε ανάμεσα στα δεκαπέντε νησιά που έχει υποβαθμίσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ η με εντολή της τρόικας. Η Εφορία, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, το ειρηνοδικείο, το ΙΚΑ, το Ιστορικό αρχείο, έκλεισαν. Το κέντρο υγείας υπολειτουργεί χωρίς γιατρούς και το αποκορύφωμα απόκοψαν το Ιστορικό νησί μας από την Πάτρα, βασικό κόμβο για την επιβίωση μας. Πληροφορούμαι δε ότι οσονούπω θα κλείσουν και το ταχυδρομείο και το ΕΠΑΛ.
Αυτή είναι η πολιτική της δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ + ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική της εξαθλίωσης των μικρών και μεσαίων.
          Απορώ δε με το θράσος των στελεχών τους: Τις προάλλες ήρθε εδώ η κ. Άντζελα Γκερέκου να μας πει τι; Αυτή δεν ήταν που ψήφισε όλα τα μνημόνια που υποβάθμισαν το νησί μας;  Και τώρα μας παρουσιάζεται ως …ανεξάρτητη !!!
          Ήρθε και ο κ. Σπύρου, άλλος ανεξάρτητος από κει. Τριάμισι χρόνια τώρα αυτός και ο κ. Κουρής μας κοροϊδεύουν για την κατασκευή του λιμανιού στον πίσω Αετό. Το ίδιο και για το λιμάνι των Φρικών. Συνέχισε την κοροϊδία ο κ. Σπύρου και λέξη δεν είπε για το αισχρό κατασκεύασμα του ΠΑΣΟΚ από το οποίο οι Φρικιώτες έχασαν εκατομμύρια.
          Εδώ λοιπόν μπαίνει το κυρίαρχο κριτήριο με βάση το οποίο θα πρέπει να επιλέξουμε τους τοπικούς άρχοντες τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και σε επίπεδο Δήμου.     
        

   
          Σε αυτές τις εκλογές ο πολίτης πρέπει να κρίνει όχι μόνο τη συνθήκη της σχέσης των υποψηφίων με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και το πλέγμα των αμφίπλευρων σχέσεων με την κεντρική εξουσία, επειδή σήμερα, οι πολιτικές άγριας λιτότητας, εφαρμόζονται όλο και περισσότερο, μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης π.χ. η υποβάθμιση του νησιού μας.
          Το κυρίαρχο λοιπόν κριτήριο είναι η κομματική τοποθέτηση των υποψηφίων. Είναι αναγκαίο η δικομματική κυβέρνηση να πάρει ένα κυρίαρχο μάθημα: ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ !
          Ο λαός, δεν αντέχει άλλους φόρους, δεν αντέχει άλλες κατασχέσεις, δεν αντέχει τη διακοπή βασικών υπηρεσιών υγείας και επιδομάτων επιβίωσης, δεν αντέχει να ζει με άγχος και φόβο, δεν αντέχει την αβεβαιότητα του μέλλοντος των παιδιών του, δεν αντέχει άλλο την κατάθλιψη, οι κοινωνίες δεν αντέχουν άλλη υποβάθμιση, δεν αντέχουν άλλη εξαθλίωση.
          Και θα πάρει το μάθημα αν ο λαός εκλέξει καθαρά αντιμνημονιακές δυνάμεις. Αν ο λαός επιλέξει υποψήφιους που έχουν αποκηρύξει μετά βδελυγμίας την πολιτική των μνημονίων και της εξαθλίωσης.
          Όμως προσοχή πρέπει να γνωρίζουμε καλά τι ψηφίζουμε γιατί κάτω από την προβιά των δήθεν «σωτήρων» μπορεί να κρύβεται ο λύκος της δικομματικής εξουσίας.
Πολλοί είναι αυτοί, πρώην υπηρέτες της εξουσίας που διέλυσε τη χώρα, που μεταλλάχθηκαν και τώρα δηλώνουν «ανεξάρτητοι» και προβάλλουν υπερκομματικό πρόσωπο, όμως είναι αυτοί οι «βαμμένοι» του χθες, και «ξεπλυμένοι» του σήμερα, που εμφανίζονται ως οι «ικανοί» διαχειριστές του Δήμου ή της Περιφέρειας μας!
Φυσικά αυτό δεν ισχύει για όλους. Κάποιοι υπηρέτησαν μεν τα προηγούμενα καθεστώτα, όμως όταν είδαν το γκρεμό στο χείλος του οποίου  μας έφεραν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο αποχώρησαν αλλά αποκήρυξαν με σθένος και με κόστος τη δικομματική εξουσία και τα μνημόνια που μας κατέστησαν όχι μόνο πένητες αλλά υπόδουλους στα διεθνή συμφέροντα.     
          Το παραπάνω κυρίαρχο κριτήριο ισχύει πόσο μάλλον για τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Εκεί κυρίως πρέπει να επιλέξουμε πρόσωπα καθαρά αντιμνημονιακά.
          Ακόμα και κάποιοι αμετανόητοι Πασόκοι και Νεοδημοκράτες (που δεν ανήκουν στα μεγάλα συμφέροντα και στα «λαμόγια»), πρέπει να αποφασίσουν να δώσουν μήνυμα στους αρχηγούς τους, πως αυτοί οι οικογένειές τους και η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη εξαθλίωση και αν τύχει και συνεχίσουν να βρίσκονται στην αρχή να αλλάξουν άρδην πολιτική. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια που όμως σιγά σιγά φθίνουν.       
Έτσι λοιπόν σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να ξεχάσουμε ότι ψηφίζουμε το συγγενή ή το φίλο μας, ή γιατί μας έκαναν κάποια χάρη, ή για να βολευτεί το παιδί μας, ή για να υποχρεωθούν κάποιοι που ενδεχομένως θα φανούν χρήσιμοι αργότερα. Ακόμη και αυτά τα αντικειμενικά κριτήρια πρέπει να αγνοήσουμε ή τουλάχιστον να τα θέσουμε σε δεύτερη προτεραιότητα και να προτάξουμε το βασικό κριτήριο:
          Την καταδίκη της πολιτικής της άθλιας δικομματικής εξουσίας και των μνημονίων. Να ψηφίσουμε αποκλειστικά και μόνο αποδεδειγμένα  αντιμνημονιακές δυνάμεις.  

          Γιατί τι να το κάνουμε το βόλεμα του παιδιού μας ή ακόμα τον άριστο αλλά προσκυνημένο ηγέτη, αν καταστραφεί η χώρα γεγονός το οποίο, με την σημερινή πολιτική της δικομματικής κυβέρνησης, βρίσκεται  ante portas !  

ΚΥΡΙΕ ΣΥΡΜΗ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ…!!!

      

      Με αυτή τη φράση προσπάθησε ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Θανάσης Λιβιτσάνης να με φιμώσει όταν προσπάθησα να παρουσιάσω τα ντοκουμέντα για να αποδείξω τα ψεύδη του υποψήφιου Δημοτικού Σύμβουλου κ. Σκληρού.         
Ο κ. Σκληρός σε ένα μονόλογο και βρίζοντας με προσπαθούσε να εξηγήσει τα ανεξήγητα σχετικά με το κληροδότημα Συρμή χωρίς να δέχεται διάλογο σε πολιτισμένα επίπεδα που επανειλημμένως του πρότεινα.
          Φυσικά ο διάλογος δεν συνέφερε τον κ. Σκληρό και έτσι χρησιμοποίησε την προσφιλή του τακτική, τις ύβρεις την κοροϊδία και τους προπηλακισμούς. Όπως δηλαδή έκανε στα περισσότερα συμβούλια τα οποία κατόρθωνε να τα κάνει μπάχαλο.

          Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
          Στις  7 του μηνός  είχε προεκλογική ομιλία στην αίθουσα του σταυρού το δίδυμο Λιβιτσάνης – Σκληρός.
          Ο κ. Σκληρός σε απειλητική επιστολή που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο με καλούσε να παραβρεθώ σε προεκλογική συνάντηση και να τον καταγγείλω δημόσια, πιστεύοντας βέβαια ότι δεν θα πάω.  « Μα αν θέλει να έρθει να καταγγείλει τέτοιες υποτιθέμενες πράξεις μου δημόσια πρόσωπο με πρόσωπο για να ακούσει και τον αντίλογο»
          Ο Σκληρός για να αποφύγει το διάλογο τι έκανε: τοποθέτησε προβοκάτορα ο οποίος σε δεδομένη στιγμή  είπε:
·        « Χρήστο σε κατηγορούνε για διάφορα μήπως θα πρέπει να σε βάλουμε φυλακή;»
Τότε ο Σκληρός, δήθεν ότι απαντάει στον προβοκάτορα, άρχισε να με κατηγορεί και να με βρίζει πάντα σε σχέση με το κληροδότημα Συρμή. Ούτε λόγος να με αφήσει να μιλήσω. Ούτε λόγος για το ψητό (το χρηματιστήριο) παρά τις εγκλήσεις μου. Με βερμπαλισμούς και ακατανόητα νούμερα προσπαθούσε να παραπλανήσει το κοινό και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο δε κ. Λιβιτσάνης για να καλύψει το συνεταίρο του, όταν έδειξα στους παρευρισκόμενους τα αποδεικτικά έγγραφα, με απείλησε να με βγάλει έξω από τη δημοτική αίθουσα λες και ήταν το αμπελοχώραφο του παππού του.
          Όταν τελικά τελείωσε το μονόλογο ο Σκληρός, βάπτισε εαυτόν αθώα περιστερά και χειροκροτούμενος από τους σφουγγοκωλάριους του, κήρυξε το πέρας της συνάντησης.
          Βγαίνοντας προς τα έξω δέχθηκα προπηλακισμούς με σπρωξιά από την κα. Σκληρού, ενώ ο κ. Γαλάτης (πέρλας) προπηλάκισε τη σύζυγο μου φωνάζοντας  «εσύ δεν πρέπει να μιλάς, να πας στην πατρίδα σου» (ας αναρωτηθεί ο κ. Γαλάτης τι έχει κάνει γι΄ αυτό το νησί, γιατί η σύζυγος μου έχει προσφέρει πολλά στο λίγο χρονικό διάστημα που είναι εδώ. )
         

          Όμως τα ερωτήματα παραμένουν κ. Σκληρέ αναπάντητα.
          Αν λοιπόν είστε αθώα περιστερά σας προκαλώ να απαντήσετε μέσα σε δύο ημέρες σε στα παρακάτω ερωτήματα:
1.   Παίζονταν ή όχι τα χρήματα του κληροδοτήματος του αείμνηστου Δ.  Συρμή στο χρηματιστήριο (αγοραπωλησίες χρεογράφων ΕΓΕΔ, ΟΕΔ, REPOS, SWAPS) από το 1995 ως το τέλος του 1998 κατά παράβαση του νόμου 2039/1939; Και μη μου πείτε ότι είσαστε αντιπολίτευση!!! Τότε Εισαγγελείς δεν υπήρχαν;
2.   Πώς εσείς ένας ακραιφνής υπέρμαχος της νομιμότητας δεν καταγγείλατε την παρανομία αυτή, η οποία μάλιστα είναι σε βαθμό κακουργήματος, όπως κάνατε την τελευταία τριετία με τις άπειρες καταγγελίες σας εναντίον του Γιάνναρου;
3.   Πως γίνεται το διάστημα 2002 – 2006 δηλαδή τέσσερα ολόκληρα χρόνια που είσαστε πρόεδρος του ΔΣ, να εμφανίζονται τόκοι 1.516€  και μόλις αναλαμβάνει ο κ. Βασιλόπουλος μέσα σε ένα χρόνο οι τόκοι γίνονται  4.237€ και επί κ. Κασσιανού για μία τετραετία λαμβάνονται τόκοι 26.000€;
4.   Σε επίσημο έγγραφο του προς την περιφέρεια στις 17/12/ 2001 (αρ.Πρ. 4217) ο τότε Δήμαρχος και εσείς πρόεδρος του ΔΣ, δηλώνετε ότι τα χρήματα είναι 100.000.000 Δρχ. δηλαδή 293.255€ και ξαφνικά η Εθνική τράπεζα στον απολογισμό που μου στέλνει τον Μάιο του 2006 έχει υπόλοιπο λογαριασμού 288.249€  δηλαδή μετά 5 ολόκληρα χρόνια τα χρήματα του κληροδοτήματος είναι 5.006 €  λιγότερα.  Αντί να έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 24.000€ (σύμφωνα με τα κατώτατα επιτόκια που ίσχυαν τότε όπως υπολογίσθηκαν από την Εθνική Τράπεζα). Δηλαδή συνολική ζημία 29.000€.   Που πήγαν αυτά τα χρήματα κ. Σκληρέ;
5.   Ο κ. Βασιλόπουλος στην τετραετία του αύξησε τα χρήματα κατά 20.000€ και ο καθ’ υμών κατάπτυστος ψεύτης και απατεώνας, Γιάνναρος,  μέσα σε τρία μόλις  χρόνια αύξησε τα χρήματα κατά 26.000€. πώς γίνεται αυτό κ. Σκληρέ;
…………………………………………………………………………….
                       Για να δούμε τώρα και κάποια άλλα πραγματάκια!!!

6.   Καταγγείλατε ή όχι τον προϋπολογισμό πριν καν κατατεθεί με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εκτελεσθεί και μεταξύ των άλλων να βρωμίσει ο τόπος από σκουπίδια; Θυμάστε ότι τότε οι «δικοί σας» έφεραν το θέμα στο ΔΣ;
7.   Είστε ή όχι κατηγορούμενος στις 22 Μαΐου επειδή σε συζήτηση του παραπάνω θέματος εξυβρίσατε τη Δήμαρχο και μετατρέψατε το Δημοτικό Συμβούλιο σε μπάχαλο;
8.   Τι έχετε να μας πείτε για την «Οδύσσεια – Περίπλους 2000 – 2001 και για το τεράστιο έλλειμμα του που ανακάλυψε ο ορκωτός λογιστής;
9.   Τι έχετε να πείτε για τα χρήματα της αφαλάτωσης που τα παίζατε στο χρηματιστήριο χωρίς καν να το γνωρίζει η οικονομική επιτροπή;
10.    Εσείς ο καθ΄ όλα νομοταγής,  άψογος, υπέρμαχος του νόμου και της τάξης που μετατρέψατε τη ζωή του τόπου σε εισαγγελικό-αστυνομικό-λιμενικό μανιφέστο, πως έγινε και υπογράφετε σε επίσημο έγγραφο των δημοσίων συμβάσεων αλλά και αλλού ως Δήμαρχος Ιθάκης;  
Είσαστε ποτέ Δήμαρχος και δεν το πήραμε χαμπάρι;    
Ξέρετε κ. αρχηγέ της αποκατάστασης της νομιμότητας στο νησί μας,  ότι αυτό είναι: --- Αντιποίηση αρχής, 
- Απάτη κατά του δημοσίου, 
- Απιστία σε βαθμό κακουργήματος;

Τα  ψεύδη κ. Σκληρέ λέγονται στα πλαίσια της νομιμότητας; 
     Όχι κ. Σκληρέ: για να επικαλείται κάποιος πολιτικός την νομιμότητα πρέπει να είναι ηθικά άμεμπτος. Και δεν είναι ηθικό να βομβαρδίζεις τους ψηφοφόρους με ψεύδη!!  
Θα αναφέρω ελάχιστα από αυτά!!
- Την  κατασκευή αγκυροβολίου στη θέση Τσιριμπή, την έκανε ο ΕΟΤ και όχι εσύ! ;
- Το πολυκέντρο  Εξωγής το επισκεύασαν οι αδελφοί Νουντσάτου και δεν πληρώθηκαν  ποτέ;
- Η πλακόστρωση του εμπορικού  κέντρου στο Βαθύ έγινε από τον κ. Βασιλόπουλο και όχι από σένα!
- Η επισκευή του νηπιαγωγείου Πλατρειθιά έγινε με χρήματα της περιφέρειας ενώ τα υπόλοιπα ακόμη δεν πληρώθηκαν!
- Κατασκευή μουσείου πέτρας; Πού είναι πάλι αυτό! Μήπως εννοείτε την επισκευή του παλαιού σχολείου Ανωγής που έγινε με χρήματα του ξαδέλφου μου Βίκτωρα Συρμή;
- Ακόμα και το σημαντικότατο έργο του κ. Γιάννη Ανδριανάτου, την τοποθέτηση των κρηπιδωμάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της Ιθάκης, οικειοποιηθήκατε……  
Δεν αξίζει να συνεχίσω!  Απλά λυπάμαι κάποιους αφελείς που ενδεχομένως πεισθούν και σας ψηφίσουν.
Πιστεύω όμως πώς οι νουνεχείς αυτού του τόπου είναι περισσότεροι και θα σε σας στείλουν αυτή τη φορά στα σπίτια σας.