Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ !!!


Ο ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ,  ΞΕΝΏΝΑΣ "ΟΔΥΣΣΕΑΣ"

Η ιστορία της ανέγερσης του Γηροκομείου ή Ξενώνα Ηλικιωμένων ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1994, όταν έφθασαν στην Ιθάκη τα πρώτα χρήματα από το κληροδότημα Δ. Συρμή.  Η κατασκευή του Γηροκομείου,  δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ εδώ και 17 χρόνια και όπως φαίνεται ούτε πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα από υπερφίαλα σχέδια.

Πιστεύω ότι η υπόθεση αυτή έχει πια φθάσει στα όρια του παραλόγου και ο Θιακός λαός θα πρέπει να ενημερωθεί και να αναλάβει επιτέλους ενεργή δράση.

H Διοίκηση του κου Τ. Καραβία δεν κατόρθωσε να πραγματοποιήσει το Γηροκομείο, όμως μετά από δέκα χρόνια, και φυσικά μετά από δικές μας πιέσεις κατορθώνει να αποχαρακτηρίσει το, εγκαταλελειμμένο πλέον,  2ο Δημοτικό σχολείο και αναθέτει την εκπόνηση μελέτης για τη μετατροπή του σε Ξενώνα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων.  Η μελέτη μετά από περιπέτειες υποβάλλεται στην  Διεύθυνση Πολεοδομίας στις 7-7-2005 όπου και εγκρίνεται στις 12-1-2006 με Αριθμό Πρωτ. 164. Απομένει πλέον να εκδοθεί η άδεια και να γίνει η δημοπράτηση του έργου.

Όμως έχει ήδη αρχίσει η προεκλογική περίοδος. Έτσι περνάνε άλλοι 9 μήνες (μέχρι τις εκλογές) και …τέκνον ου τίκτεται !!!

Και αλλάζει η Διοίκηση!! Oι καινούριοι έχουν άλλες απόψεις! ο Δάσκαλος – Δήμαρχος κ. Γ. Βασιλόπουλος, λέει ότι τα σχολειά δεν πρέπει να αλλάζουν χρήση και απορρίπτει το σχέδιο μετατροπής του 2ου Δημοτικού σχολείου σε Γηροκομείο !!!!!!!!!!

Αναρωτιέμαι καμιά φορά αν βρίσκομαι, … στον πλανήτη Αούγκαγκα. 

Τι να πει κανείς.!! Είχαν οι άνθρωποι έτοιμη την έγκριση στα χέρια τους, (θείο πολιτικό δώρο από τους προηγούμενους) και το απεμπόλησαν.

Και βάλθηκαν να ψάχνουν να βρουν οικόπεδο για να κτίσουν από την αρχή τον ξενώνα!!!  Και βρήκαν ένα απέναντι από το …νεκροταφείο. Έψαξαν καλά και βρήκαν τον… κατάλληλο τόπο για τους ηλικιωμένους, να είναι δίπλα εκεί για να… αναπτερώνεται το ηθικό τους. Η Μητρόπολη βέβαια δεν τους έδωσε ποτέ (περίμενε ο Δάσκαλος φιλανθρωπία …από παπάδες!!!) και έτσι ξενώνας δεν έγινε.

Και φθάνουμε στο σήμερα. Ο Δήμαρχος κ. Γ. Κασσιανός αποφασίζει να μετασκευάσει σε Γηροκομείο το παλαιό Οικοτροφείο.

Πράγματι κατορθώνει να παραχωρηθεί στο Δήμο το κτίριο, από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας για 30 χρόνια. Ζητά μάλιστα και την δική μου άποψη ως εκπροσώπου της οικογένειας Συρμή και ως συνεκτελεστού της διαθήκης. Σε επιστολή μου στις 17 Μαΐου 2011 του αναφέρω ότι συμφωνώ με την απόφαση αυτή με τον όρο ότι το κόστος της  επισκευής και μετασκευής του Οικοτροφείου θα βρίσκεται στα πλαίσια των υπαρχόντων χρημάτων και αναφέρω επί λέξει τα εξής: «Αν το ποσό που θα απαιτηθεί για τη μετασκευή του οικοτροφείου (λόγω μεγέθους κτιρίου) είναι υπερβολικό, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν λιγότερο δαπανηρές λύσεις μετασκευής άλλων Δημοτικών κτιρίων και σε καμία περίπτωση να κτισθεί κτίριο εξ’ αρχής, γιατί κάτι τέτοιο παραπέμπει στο απώτατο μέλλον.» 

Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, το κτίριο του οικοτροφείου μόνο για να επισκευασθεί, απαιτούνται περισσότερα από 600. 000 Ευρώ. Η εκτίμηση αυτή έγινε από δύο δικούς μου έγκριτους πολιτικούς μηχανικούς ειδικευμένους σε αναπαλαιώσεις κτιρίων. Στο ίδιο ποσό καταλήγουν και οι υπηρεσίες του Δήμου. Πέρα όμως από την επισκευή υπάρχει και ο εξοπλισμός αλλά και η συντήρηση αυτού του τεράστιου κτίσματος.

Τα χρήματα που υπάρχουν είναι μόνο 310.000 Ευρώ ενώ αυτά που υπάρχουν ακόμα στη Αυστραλία είναι αμφίβολο αν θα δοθούν και δεν υπερβαίνουν τα 300.000 AUD δηλαδή 220.000 Ευρώ.

Γίνεται αντιληπτό ότι με αυτά τα χρήματα είναι αδύνατο να γίνει Ξενώνας Ηλικιωμένων στο παλαιό οικοτροφείο. Δεν υπάρχει δε καμία περίπτωση κάτω από τις σημερινές συνθήκες να εξευρεθούν άλλα χρήματα. Έτσι μπορεί το Γηροκομείο να ξεκινήσει, όμως θα αναλωθούν τα χρήματα και δεν θα τελειώσει ποτέ.         

Αντιλαμβάνεστε  λοιπόν ότι Γηροκομείο ο τόπος δεν πρόκειται να δει!!!!



Ωστόσο λύσεις υπάρχουν!

Σχεδόν το σύνολο του Θιακού λαού βλέπει σαν ιδανική λύση τον Ξενώνα «Οδυσσέας» στα Πευκάκια. Το κτίριο αυτό χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. (;) Όμως το Κέντρο καταργήθηκε πρόσφατα, έτσι τώρα μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε Ξενώνα Ηλικιωμένων.

Τα χρήματα που απαιτούνται δεν ξεπερνούν τα 100.000 Ευρώ ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για τη ομαλή λειτουργία του Γηροκομείου. Πέραν αυτού το κτίριο είναι ιδανικό για ένα τέτοιο σκοπό καθώς μπροστά έχει ανοιχτό ορίζοντα και βλέπει τη θάλασσα πράγματα που συμβάλλουν στην ψυχική υγεία των ηλικιωμένων μας.

Ο ξενώνας στα Πευκάκια θα μπορούσε να στεγάσει μέχρι και 20 άτομα άρα υπερεπαρκεί για τις σημερινές ανάγκες. Αν μελλοντικά δημιουργηθούν άλλες ανάγκες τότε τίποτε δεν αποκλείει την μεταφορά του.

Η μετατροπή του κτιρίου «Οδυσσέας» είναι δυνατόν να γίνει σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα και ο Δήμαρχος θα μπορούσε να κάνει τα εγκαίνια στις αρχές του επομένου έτους, όπως άλλωστε υποσχέθηκε στο Δ.Σ. της 15/6/2011 ωρα19:55.

Με την κίνηση αυτή οι άποροι ηλικιωμένοι του νησιού μας θα βρουν, κοντά στο σπίτι τους, στους δικούς τους, στο νησί τους, τη στέγη που χρόνια καρτερούν.

Συγχρόνως ο Δήμαρχος θα εισπράξει τα εύσημα για ένα σημαντικό έργο που δεν κατόρθωσαν να επιτελέσουν οι προηγούμενοι και το κατόρθωσε αυτός. Έτσι θα ξανακερδίσει τη χαμένη δημοτικότητα του.    

Και τι θα απογίνει το παλαιό οικοτροφείο το οποίο παραχωρήθηκε στο Δήμο? Σε καμία περίπτωση ο Δήμος δεν θα πρέπει να το εγκαταλείψει!  Θα μπορούσε να μετατραπεί σε Πολύ- πολιτιστικό κέντρο ή σε Δημαρχείο που θα στέγαζε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Έτσι και αλλιώς το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας έχει πλέον καταργηθεί και διαλυθεί.  

Μόνο έτσι θα αποκτήσει Γηροκομείο το Θιάκι που τόσο έχει ανάγκη. Όλες οι άλλες λύσεις παραπέμπουν στις καλένδες και στο πουθενά.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.