Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΡΙ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣΑφορμή για το παρακάτω σχόλιο μου έδωσε μια συζήτηση που είχα στις Φρίκες στο καφέ-μπαρ "Φιορεντίνο" σήμερα το πρωί σχετική με το παρακάτω άρθρο μου «Εμείς να βάλουμε τέλος στη διαφθορά»
        Διευκρινίζω λοιπόν ότι όταν έλεγα να καταγγείλετε στα δύο αναφερόμενα Blogs ανώνυμα εννοούσα αυτό ακριβώς που λέει το άρθρο του ΒΒC: να καταγγέλλουμε τους δημόσιους λειτουργούς που προκειμένου να πράξουν ή να μη πράξουν το καθήκον τους, ζητούν Φακελάκι. Αυτό κατά την άποψή μου είναι κακούργημα και μία από τις αιτίες που τούτη τη στιγμή ο μισός πληθυσμός της χώρας μας λιμοκτονεί. Και αν η κυβέρνηση είναι απρόθυμη να πράξει τα δέοντα τότε το λόγο έχει ο λαός.
        Οι δύο ακαδημαϊκοί που ανέπτυξαν αυτά τα Blogs γνωρίζουν πολύ καλά πως θα χρησιμοποιήσουν το πλήθος των ανώνυμων αυτών καταγγελιών.    

        Οτιδήποτε άλλο δημοσιοποιείται, ή καταγγέλλεται προς δημόσιες υπηρεσίες, εμμένω στη πάγια άποψή μου  ότι πρέπει να φέρει την υπογραφή του συντάκτη. Είναι μια άποψη που την έχω αναπτύξει κατά κόρον στο παρελθόν και εξακολουθώ να την πιστεύω και να την υποστηρίζω.
        Τα υπογραφόμενα κείμενα είναι υπεύθυνα και την ευθύνη τη φέρει ο υπογράφων. Τα ανώνυμα κείμενα, κατά κανόνα, δεν απηχούν την αλήθεια, είναι κακόβουλα και σκοπό έχουν, να κατηγορήσουν από το απυρόβλητο, να συκοφαντήσουν, να σπιλώσουν, να προβοκάρουν.
        Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η ανωνυμία στον τύπο είναι η απόλυτη ελευθερία της έκφρασης. Αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνο. Πιστεύω στη ρήση του Πλάτωνα.  «Η άγαν ελευθερία έοικε εις άγαν δουλείαν μεταβάλλειν».

1 σχόλιο:

  1. Θα με έβρισκες απολύτως σύμφωνο, μόνο που τα παρόμοια «δίκαια αιτήματα» των δημοσίων λειτουργών δεν γίνονται ενώπιον μαρτύρων. Επομένως μια τέτοια καταγγελία μοιραία θα την ακολουθήσει μήνυση του καταγγελλόμενου για συκοφαντική δυσφήμηση, η οποία επισύρει -ούτε λίγο ούτε πολύ- ποινή φυλακίσεως τουλάχιστον τριών (αριθμός 3) μηνών, για να μην αναφερθούμε στην περίπτωση μιας συνεπακόλουθης αγωγής με την εξοντωτική χρηματική αποζημίωση κλπ τερπνά. Γνωρίζεις, αγαπητέ φίλε, πολλούς που θα έπαιρναν τέτοιο ρίσκο; Γι αυτό όπως σου έχω πει και παλιότερα το αδιέξοδο λύνεται μόνο με ριζικές λύσεις. Τελευταία έχει αρχίσει και φοριέται πολύ το αγριόξυλο, ερήμην μαρτύρων εξυπακούεται, πράγμα που έχει κάνει ορισμένους από τους περί ων ο λόγος ερίφηδες να σκέφτονται σοβαρά την έγερση παρομοίων απαιτήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.