Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ



Απομόνωση της Ιθάκης στους δύο κρίσιμους χειμερινούς μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο
 
                                                                                                                                                                                ΦΩΤΟ: Δ. ΣΥΡΜΗΣ
          Όπως είναι γνωστό η Ιθάκη βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά εκείνα που φρόντισε η κυβέρνηση Σαμαρ-Βενίζ, σε εφαρμογή των επιταγών της τρόικας, να τα υποβαθμίσει, να τα απομονώσει, και να τα εξαθλιώσει.
        Μέσα στο 2013:  έκλεισαν, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, το Ειρηνοδικείο, την Εφορία, το ΙΚΑ, το ιστορικό αρχείο, και το χειρότερο, υποβάθμισαν το κέντρο υγείας αφήνοντας το χωρίς γιατρούς.
        Η χαριστική βολή έρχεται τώρα από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που σπεύδει να απομονώσει εντελώς τους 3.000 μόνιμους κατοίκους της Ιθάκης, στους δύο κρίσιμους μήνες του χειμώνα, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα εφοπλιστικά συμφέροντα.
        Ο εν λόγω Υπουργός αποδέχθηκε αφ’ ενός το αίτημα της εταιρίας Στρίντζη σχετικά με την δίμηνη ακινησία του πλοίου «ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ» μέχρι το τέλος του χρόνου και αφ’ ετέρου την αλλαγή του δρομολογίου Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, σε Ιθάκη – Πόρος – Κυλλήνη και μάλιστα μόλις 3 φορές την εβδομάδα, για αυτό το χρονικό διάστημα.
        Επιπρόσθετα το ΚΤΕΛ Κεφαλληνίας και Ιθάκης (!!!!) δεν φρόντισε να εξυπηρετήσει τη νέα αυτή γραμμή , αν και γνώριζε πολύ καλά το τι θα συμβεί, με συνέπεια να μην υπάρχει ανταπόκριση λεωφορείου από την Κυλλήνη, να αναγκάζεται ο θιακός πολίτης να πηγαίνει με ταξί στα Λεχαινά Ηλείας και να παίρνει, αν το προλάβει, το διερχόμενο λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ηλείας για Αθήνα. Όσο δε για τους εξ Αθηνών ορμώμενους, θα πρέπει να φεύγουν από εκεί στις 3 τα ξημερώματα προκειμένου να προλάβουν το πλοίο.
        Επίσης δεν υπάρχει ανταπόκριση και με το ΚΤΕΛ Αιτολοακαρνανίας από και προς Αστακό. 
        Μετά από αυτά η Ιθάκη έχει σχεδόν αποκοπεί από το Αργοστόλι, έτσι δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στις επαγγελματικές, φορολογικές, δικαστικές και άλλες υποχρεώσεις των κατοίκων του νησιού μας. Το σημαντικότερο δε είναι η αδυναμία πρόσβασης στο Νοσοκομείο Αργοστολίου τόσο των νεφροπαθών όσο και των ουκ ολίγων έκτακτων περιστατικών υγείας, καθώς το κέντρο Υγείας Ιθάκης έχει κυριολεκτικά απογυμνωθεί.
        Επίσης έχει αποκοπεί από την Πάτρα, που είναι για τους Ιθακήσιους το κύριο κέντρο, υγείας, παιδείας, αλλά και επαγγελματικών υποχρεώσεων. Δημιουργεί δε πλήρη αδυναμία στους μόνιμους κατοίκους του νησιού μας να μεταβούν στην υπόλοιπη Ελλάδα και δη στην Αθήνα, καθώς η νέα ακτοπλοϊκή γραμμή  δεν εξυπηρετείται από κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς.
        Μέχρι στιγμής εστάλησαν επιστολές διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό και κάθε αρμόδιο, για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, από τον Αντιπεριάρχη κ. Σωτήρη Κουρή, από την Περιφερειακή Σύμβουλο κα. Σμαράγδα Σαρδελή, αλλά και από τη Δήμαρχο Ιθάκης κα. Νίκη Κασσιανού.  
        Ωστόσο ο υπουργός κ. Βαρβιτσιώτης, υποταγμένος στις εντολές της Τρόικα, κωφεύει χαρακτηριστικά.
        Έτσι σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο χθες 5/11, με μοναδικό θέμα την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, αποφασίσθηκε ομόφωνα:
·       Να ζητηθεί η με κάθε τρόπο δρομολόγηση πλοίου στη γραμμή Ιθάκη – Σάμη - Πάτρα εκ μέρους του κράτους ως υποχρέωση αυτού, που στηρίζεται στην αρχή της νησιωτικότητας η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.
·       Επίσης καλούνται οι πολίτες της Ιθάκης σε δυναμικές κινητοποιήσεις οι οποίες πρέπει να έχουν διπλό χαρακτήρα: α) την κατάληψη του πλοίου της εταιρίας IONIAN FERRIES που εκτελεί την απαράδεκτη αυτή γραμμή και β) σε ολοκληρωτικό μποϊκοτάζ του πλοίου αυτού μέχρι την αποκατάσταση της συγκοινωνίας όπως είχε πριν.
·       Τέλος η Δήμαρχος Ιθάκης θα έρθει σε επαφή με τις δημοτικές κοινότητες της Σάμης, της Πυλάρου και της Ερύσσου του Δήμου Κεφαλονιάς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος αλλά και με όλα τα νησιά σε όλη την χώρα μας που βρίσκονται αντιμέτωπα με παρόμοια εφιαλτικά δρομολόγια (π.χ. Ικαρία, Λέσβος, Χίος κλπ).
        Επιτέλους πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι ο Ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει την παραπέρα εξαθλίωση των νησιών μας και της χώρας μας.
        Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε με νύχια και με δόντια ενάντια στα σχέδια των ξένων κατακτητών και των ντόπιων προδοτών της αξιοπρέπειας μας, της ζωής μας και της πατρίδας μας.




ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
       
Σε κάλεσμα της Περιφερειακής Συμβούλου κας Σμαράγδας Σαρδελή στις 31/10, για κινητοποίηση στον Πίσω Αετό προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση αυτή, ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν και ήταν εκεί. Θα έλεγα μάλιστα ότι οι λιμενικοί ήταν περισσότεροι από τους διαμαρτυρόμενους. Σίγουρα θα είχαν πάρει εντολή να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εφοπλιστών!!!  Σε ερώτησή μου σε κάποιον από αυτούς γιατί αυτή η κινητοποίηση μου απάντησε «Προστατεύουμε τους πολίτες»  για φαντάσου!!!!!!!  «Υπουργείο προστασίας του πολίτη» !!!!! » Κλαυσίγελος!!!

        Αυτή δυστυχώς ήταν η κατάσταση, δηλαδή πλήρης αδιαφορία από πλευράς κατοίκων του νησιού, παρ’ όλο που το θέμα καίει όλους μας αλλά και αποτελεί κύριο θέμα … στα καφενεία.!!!
        Ας βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι ΤΙΠΟΤΑ δεν πρόκειται κανείς να μας δώσει χωρίς αγώνα και δυναμική διεκδίκηση! Η ιστορία διδάσκει ότι όλες οι λαϊκές κατακτήσεις έγιναν με μαζικό αγώνα, από τη Βιομηχανική επανάσταση του 1760 και την Κεϋνσιανή ρύθμιση, μέχρι την εργατική πρωτομαγιά και την καθιέρωση του 8ωρου, αλλά και τις διεκδικήσεις στο δικαίωμα της παιδείας και της υγείας που έγιναν κατά καιρούς με θυσίες και  αίμα.
        Η λογική «μα δεν θα καταφέρουμε τίποτα» ή «τι αποτέλεσμα προσδοκούμε» είναι σαθρή και όχι μόνο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δυναστών και των διοικούντων, αλλά τους ανοίγει την όρεξη για μεγαλύτερη πίεση και ξεζούμισμα του λαού. 
       
        Ας σηκωθούμε λοιπόν από τον καναπέ μας και ας αντιδράσουμε δυναμικά στην παραπέρα εξαθλίωση του τόπου μας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.