Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Η ΠΛΑΖ ΤΩΝ ΑΦΑΛΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ

Προχθές το BlogNorth Ithaca” δημοσίευσε φωτογραφίες από τη νεροποντή και τα αποτελέσματα που είχε.
Η κα Αλέκα Βαρβαρίγου μας δίνει, σε 54 φωτογραφίες από τον Πλατρειθιά, πολύ παραστατικά την εικόνα των συνεπειών των βροχών που βιώσαμε αυτές τις μέρες.
Σε πολλές από αυτές αντιλαμβάνεται κανείς αφ’ ενός την έλλειψη υποδομών αφ’ εταίρου την αμέλεια των Δημοτικών και Επαρχιακών αρχών.  


Εκείνο όμως που με στεναχώρησε ιδιαίτερα, ήταν η εικόνες από την παραλία των Αφαλών, την πλαζ που το καλοκαίρι φιλοξενεί τους Πλατρειθιώτες αλλά και πλήθος τουριστών.
Η καταστροφή είναι φανερή! Μια τεράστια κατολίσθηση έχει γίνει και οι λάσπες και τα χώματα να έχουν καλύψει το ένα τρίτο της παραλίας όπως φαίνεται παρακάτω!







Η καταστροφή αυτή προήλθε από το ότι τα νερά αντί να κατευθύνονται προς την ανατολική πλευρά, όπως γίνονταν επί αιώνες, πριν τρία περίπου χρόνια άλλαξαν κατεύθυνση και τρέχουν ανεξέλεγκτα προς τα δυτικά της παραλίας.
Στα ανατολικά, υπάρχει ξεροπόταμος στον οποίο κατέληγαν όλα τα νερά της περιοχής. Μάλιστα λίγο πριν την εκβολή, υπήρχε  τον προπερασμένο αιώνα,  νερόμυλος, μερικές πέτρες από τον οποίο σώζονται  ακόμα βυθισμένες στη θάλασσα.(στην πιο πάνω φωτογραφία φαίνεται η λιθοκατασκευή που κατευθύνει τα νερά στη θάλασσα)

Τι συνέβη και τα νερά δεν κατευθύνονται πλέον προς το ρέμα που βλέπουμε πιο πάνω;
      Προφανώς λόγω παρεμβάσεων, τις οποίες έκαναν κάποιοι, στα χαντάκια τα οποία συγκέντρωναν τα νερά. Έτσι τα νερά άρχισαν να τρέχουν από αριστερά (Δυτικά) και μάλιστα δημιουργήθηκε και ένας.... ωραίος καταρράχτης.
Είχαμε επισκεφθεί την περιοχή με τον σημερινό αντιδήμαρχο κ. Λουκά Αναγνωστάτο, (τότε σύμβουλο της αντιπολίτευσης) και είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα γίνονταν κατολίσθηση, πράγμα που έγινε με τις πρώτες βροχές του επόμενου χειμώνα και δυστυχώς συνεχίζεται!  
Ο ... ΚΑΤΑΡΡΑΧΤΗΣ (Ακόμα δεν είχε γίνει κατολίσθηση)
Ο Κοινωφελής Όμιλος Πλατρειθιά του οποίου προέδρευα, είχε αναφέρει το γεγονός στον τότε Δήμαρχο, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα παρενέβαινε άμεσα, χωρίς φυσικά να το κάνει ποτέ. Επίσης ερώτηση για το θέμα αυτό είχε κάνει στο ΔΣ  (16-2-2012)  και ο Κ. Λουκάς Αναγνωστάτος.
Έτσι σήμερα το αριστερό (δυτικό) μέρος της παραλίας έχει καταστραφεί. Έχει καταστραφεί επίσης η πρόσβαση στην πλαζ όπως φαίνεται παρακάτω.
Αν δεν γίνει σοβαρή παρέμβαση από το Δήμο ή το Επαρχείο, ώστε να αποκατασταθούν τα ρυάκια και τα χαντάκια που συγκέντρωναν τα νερά, στην πρότερή τους κατάσταση, η πλαζ των αφαλών θα εξαφανισθεί με τις επόμενες βροχές!!
Τα παραπάνω ανέφερα σαν σχόλια στην ανάρτηση του “North Ithaca” και συγκεκριμένα τα σχόλια μου είχαν ως εξής:

«Αλέκα έχουμε δει και χειρότερα!! 'Όμως θα σταματήσω σε εκείνες τις φωτογραφίες που δείχνουν τις Αφάλες και το χάλι που επικρατεί εκεί. Ποτέ, από ότι θυμάμαι 60 χρόνια τώρα, δεν έτρεχε νερό από το σημείο εκείνο! Το νερό κατευθύνονταν προς το ρέμα ανατολικά (όπου υπήρχε και νερόμυλος - σκεφθείτε τι νερό έτρεχε τότε) και κατέληγε στη θάλασσα χωρίς να προκαλεί ζημίες. Όμως κάποιος γνωστός και μη εξαιρετέος, έκανε ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις, έκλεισε παλαιά χαντάκια με το αποτέλεσμα που φωτογράφισες. Όταν ήμουν πρόεδρος του ΚΟΠ το είχα αναφέρει στον τότε Δήμαρχο με τη γνωστή κατάληξη. Όμως τώρα έχουμε νέες Δημοτικές αρχές και ερωτώ τι σκοπεύουν να κάνουν πριν καταστραφεί ολοσχερώς το μεγαλύτερο μέρος της Παραλίας των Αφαλών, που ειρήσθω εν παρόδω προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών; Γιατί δεν ελέγχονται οι υπεύθυνοι που κλείνουν χαντάκια για την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων; Μήπως το ίδιο δεν συνέβη και πάνω από το σπίτι μου με αποτέλεσμα τεράστια κατολίσθηση; Εδώ και τώρα προσκαλώ τους αρμόδιους φορείς να πάρουν συγκεκριμένη θέση!»

Καλούσα λοιπόν τους αρμόδιους να μου πουν τι σκόπευαν να κάνουν! Ούτε φωνή ούτε ακρόαση!!  Τα σχόλια μου πήραν 4 μόλις “like” και μάλιστα τα 3 από το εξωτερικό (!!!!) ενώ οι αρμόδιοι κρύφτηκαν, προφανώς όταν είδαν ότι αναφέρομαι σε ιδιώτες που έκλεισαν τα παλαιά χαντάκια  με αποτέλεσμα την καταστροφή!
Δεν υπονοώ εδώ ότι κάποιοι Δημοτικοί άρχοντες συνδέονται με συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά ότι όταν καταλαβαίνουν ότι θα έρθουν σε σύγκρουση με αυτά, δειλιάζουν και κρύβονται!
Και πράγματι: όταν το πρωί ρώτησα έναν από τους υπεύθυνους για τη Βόρεια Ιθάκη, Δημοτικούς σύμβουλους, μου απάντησε ότι «δεν είχε δει την ανάρτηση». Έλα όμως που η τεχνολογία τον διέψευσε! (είχε ήδη κάνει “like” στις φωτογραφίες και επομένως ειδοποιήθηκε για τα σχόλια μου!!!! )
Κύριοι η νόνα μου έλεγε «χωρίς να σπάσεις αυγά ομελέτα δε θα φκιάσεις».
Υποτίθεται ότι κάτι θα άλλαζε στη ζωή του τόπου μας με τις νέες Δημοτικές αρχές! Ακόμα όμως δεν έχουμε δει τίποτε!
Αυτό που εγώ είδα ήταν ένα καθάρισμα χαντακιών στις παρυφές των δρόμων, τόσο… καλό, ώστε τα νερά να καταλήγουν μέσα στη αυλή του παλαιού σπιτιού μου και που παρά τις διαμαρτυρίες μου τίποτα δεν έγινε και βέβαια με την προχθεσινή νεροποντή πλημμύρισε το κατώι μου!
Ωστόσο αυτό είναι ήσσονος σημασίας!
Η αποκατάσταση όμως και η μη παραπέρα καταστροφή της παραλίας των Αφαλών είναι μέγιστης σημασίας όχι μόνο για τους Πλατρειθιώτες αλλά για όλο το νησί το οποίο σιτίζεται από τον τουρισμό!

Ερωτούμε λοιπόν και απαιτούμε δημόσια απάντηση:
Τι σκοπεύετε κ. Δήμαρχε και κ. Έπαρχε να κάνετε για την παραλία των Αφαλών ώστε να αποφευχθούν, τουλάχιστον χειρότερες, καταστροφές; Σκοπεύετε να στείλετε την αρμόδια υπηρεσία να ελέγξει τους ιδιώτες και τις παρεμβάσεις που έχουν κάνει;
Για να σας διευκολύνω, αρμόδια υπηρεσία για να διενεργήσει έλεγχο στην ροή των όμβριων νερών με βάση το αρθ. 1024 του Αστικού Κώδικα, είναι η Δ/ση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης (πρώην Υπηρεσία Δρυμών και Ρεμάτων) με επικεφαλής τον κ. Ν. Ανδρεάτο. Η υπηρεσία αυτή είναι αποτελεσματικότατη και φθάνει μόνο ένα ε-μειλ για να κινητοποιηθεί!
Ίδωμεν!!!!

Θα είμαστε εδώ για να ασκήσουμε, πάντα καλόπιστη, κριτική προς όφελος αυτού του νησιού. Κάποιος επιτέλους σ’ αυτό τον τόπο πρέπει να μιλάει έξω απ’ τα δόντια!!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.