Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

ΤΑ ΝΕΑ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΝΕ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Joachim Gauck
  •    Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

 «Η στήριξη του Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στο ελληνικό αίτημα για την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων συνιστά μια πρώτη δικαίωση για την Πατρίδα μας σε ηθικό και πολιτικό επίπεδο. Είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού με μεγάλο πολιτικό βάθος και περιεχόμενο», ανέφερε η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σχετικά με τις τελλευταίες δηλώσεις του Προέδρου της Γερμανίας. Πρόσθεσε ότι η στήριξή του αυτή συνιστά ταυτόχρονα και δικαίωση των προσπαθειών του Κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου που έχουν θέσει ως μέγιστη ηθική και πολιτική προτεραιότητα τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

•        ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΎΣΕΙΣ ΣΤΟ BRUSSELS GROUP

Με συγκρατημένη αισιοδοξία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις  στο Brussels Group με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέσα στον Μάιο. Πηγές από το Μαξίμου κάνουν λόγο για επαφές του Πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία στην προσπάθεια να αρθούν οι οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ φαίνεται να επαναφέρει στην συζήτηση το θέμα της 5ης αξιολόγησης και να ζητάει ομαδικές απολύσεις και μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, με την κυβέρνηση να παρουσιάζεται αμετάκλητη ως προς τις κόκκινες γραμμές της, αρνούμενη να υιοθετήσει τις αιτιάσεις του ΔΝΤ. Μάλιστα, παρουσίασε στοιχεία, κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τα οποία αποδεικνύουν ότι οι συλλογικές συμβάσεις τηρούνται σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης και λειτουργούν υπέρ της ανάπτυξης. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι πρώτα θα υπάρξει μια συμφωνία για χρηματοδότηση και μετά θα εισαχθεί το πολυνομοσχέδιο στην Βουλή προς ψήφιση, ενώ η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αρκεστεί μόνο σε προφορικές δεσμεύσεις των δανειστών.
Με ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι παραμένει υπουργός Οικονομικών και διαπραγματευτής της Ελλάδας στο Eurogroup, παρά τις φήμες που βασίζονται σε ευσεβείς πόθους. Στο ίδιο tweet, ο Γιάννης Βαρουφάκης ευχαρίστησε τον οικονομολόγο Μοχάμεντ Ελ Ερίαν, ο οποίος, σε άρθρο του στο Bloomberg, είχε αναφερθεί με πολύ καλά λόγια για τον Έλληνα υπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον “ανάσα φρέσκου αέρα” που αξίζει να ακουστεί.

·     

•        ΕΠΑΝΗΛΘΕ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ BRIEFING. ΕΜΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ.

Επανήλθε, ύστερα από 4 χρόνια ο θεσμός του briefing από την ελληνική κυβέρνηση, έναν θεσμό, τον οποίο είχε καταργήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδη ενημέρωσε επίσημα τους πολιτικούς συντάκτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.  Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει μια συνολικότερη συμφωνία με τους εταίρους μέχρι το τέλος Μαΐου ή μέχρι τον Ιούνιο, η οποία θα καλύπτει ένα μεγάλο εύρος από τα επίδικα ζητήματα και πρόσθεσε ότι “εμείς θέλουμε να υπάρχει μια συμφωνία πάνω στα σημαντικά ζητήματα που μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος. Για όποια μένουν ανοιχτά, αυτά μπορούν να παραπεμφθούν σε ένα νέο κύκλο, αφού υπάρξει αυτή η συμφωνία. Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, με βάση την λαϊκή εντολή που έχει λάβει, καθώς δεν μπορεί να ξεχάσει αυτή την εντολή και να εφαρμόσει την πολιτική Σαμαρά. Επιβεβαίωσε, επίσης, την τήρηση των κόκκινων γραμμών, καθώς αυτές εξυπηρετούν έναν οικονομικό και κοινωνικό ορθολογισμό. Υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις εν μέσω χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, λέγοντας ότι «η οποιαδήποτε πρόοδος γίνεται (η οποία αδιαμφισβήτητα έχει υπάρξει το τελευταίο διάστημα) μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το διαβατήριο για να υπάρξει χαλάρωση της πολιτικής σχετικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική κυβέρνηση, ενώ τηρεί τις υποχρεώσεις της, την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις των πιστωτών με βάση την δανειακή σύμβαση δεν εκπληρώνονται. Αυτό δημιουργεί ένα ζήτημα. Εμείς δεν ζητάμε το κάτι παραπάνω, δεν ζητάμε να μας δώσουν ελεημοσύνη, αλλά αυτά που προβλέπονται από την δανειακή σύμβαση που έχει υπογραφεί». Για την βιωσιμότητα του χρέους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν μπορεί να μπει κάτω από το χαλί, καθώς αποτελεί βασικό αίτημα του Πρωθυπουργού και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει πως και πότε θα τεθεί το θέμα του χρέους, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν αρκετοί μέθοδοι για να γίνει το χρέος βιώσιμο. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η εντολή που δόθηκε από τον ελληνικό λαό ήταν να μην παρθούν άλλα μέτρα λιτότητας και να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και βάση αυτού γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει εντολή να κινηθεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και δεν είναι δογματικοί, αλλά έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κάνουν και υποχωρήσεις και πρόσθεσε, τέλος, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν φοβάται την λαϊκή εντολή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ:
ΜΕΡΟΣ Α': https://www.youtube.com/watch?v=YIFgPn-TLL0
ΜΕΡΟΣ Β': https://www.youtube.com/watch?v=nbWL-Ufc50U
ΜΕΡΟΣ Γ': https://www.youtube.com/watch?v=1rUgYFgJhhY
ΜΕΡΟΣ Δ': https://www.youtube.com/watch?v=CM3KVs-TLWI

•        ΒΟΥΛΗ: ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους στην Βουλή, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη 7 Μαΐου. Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Επιστημονικός Συντονιστής και επικεφαλής της Διεθνούς Ομάδας Έρικ Τούσεν άνοιξαν τις εργασίες της επιτροπής.


•        ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Σήμερα το πρωί συγκλήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με βασικό θέμα την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Άλλα θέματα της συνεδρίασης είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ, καθώς και η λειτουργία της Ελληνικής Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκος Χουντής, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, καθώς και δύο εκπρόσωποι από κάθε κόμμα (πλην του ΚΚΕ). Από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, συμμετείχαν στην σύσκεψη ο βουλευτής Κώστας Ζουράρις και ο πρέσβης επί τιμή Λευτέρης Καραγιάννης. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης, ότι «Η κουβέντα μας έγινε γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Νομίζω ότι όλοι αποκομίζουμε κέρδη όταν ακούμε τις διαφορετικές προτάσεις και τις δημιουργικές κριτικές. Από αυτή την άποψη, πάω στην Τουρκία την άλλη εβδομάδα, εξοπλισμένος με τις σκέψεις και των άλλων κομμάτων». Εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, ενώ σημείωσε ότι η εξωτερική πολιτική μπορεί να βοηθάει στην ενίσχυση της οικονομίας.


•        ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Για ακόμη μια φορά, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Mega, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει και δεν θα κάνει παραχωρήσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των εταίρων. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ενώ εξέφρασε την  εκτίμησή του ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα πάρουν την ευθύνη ενός αδιεξόδου, το οποίο θα βλάψει το σύνολο της Ευρώπης. Ο υπουργός Εργασίας μίλησε για τις πιέσεις από το ΔΝΤ όσον αφορά τα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις και το πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων, αναφέροντας ότι «όταν αρνούμαστε τις συλλογικές συμβάσεις, αρνούμαστε αυτό που υπήρχε στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και αποτυπώνει  ένα ευρωπαϊκό μεταπολεμικό κράτος  το οποίο διαμορφώθηκε μέσα από την πάλη των λαών - η έννοια του ευρωπαϊκού δικαίου είναι το κόσμημα του ευρωπαϊκού πολιτισμού». Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Επιπλέον, σημείωσε ότι τα εργασιακά θέματα που θέτει το ΔΝΤ ήταν όλα αυτά τα 5 χρόνια στο επίκεντρο των συζητήσεων και μεταξύ αυτών είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ο κατώτατος μισθός και η 13η σύνταξη. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι οι εταίροι παραβίασαν την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία είχαν αποδεχθεί εξαρχής και προέβλεπε την άρση κάθε συζήτησης για την 5η αξιολόγηση, στη βάση του μνημονιακού προγράμματος. Συμπλήρωσε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ τόνισε την ανάγκη μιας ριζοσπαστικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Τέλος, όσον αφορά τον Γιάννη Βαρουφάκη, ανέφερε ότι η προσπάθεια αποδόμησής του, μέσω ενός ολόκληρου μιντιακού και επικοινωνιακού μηχανισμού έχει στόχο την ίδια την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει την πλήρη κάλυψη του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του εξάλλου στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 ο κ. Σκουρλέτης, αναφέρει ότι είναι μάταιο  να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά χρειάζονται πολιτικές προσεγγίσεις εκατέρωθεν κι τονίζει ότι σε πολιτικό επίπεδο, κανείς Ευρωπαίος δεν θέλει να αναλάβει το κόστος μιας ρήξης με την Ελλάδα, ενώ σε επίπεδο Eurogroup η λογική είναι πιο άτεγκτη. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «οι κόκκινες γραμμές είναι κόκκινες, για να υπάρχουν. Αν είναι συνεχώς να τις πηγαίνουμε πιο πίσω, ή να αλυσοδεθούμε από αυτές, τότε παύουν να είναι κόκκινες. Και θεωρώ ότι δεν είναι κάποια δογματική προσέγγιση, αλλά είναι το μίνιμουμ, το αυτονόητο, αυτό που σηματοδοτεί την διαφορετικότητα της παρούσας κυβέρνησης από τις προηγούμενες, τις μνημονιακές». Μίλησε, επίσης, για παράλογη εμμονή στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ζήτημα που δεν έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο και δεν επηρεάζει την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της. Τέλος, τόνισε ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

•        ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Για το χθεσινό τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου η σύρραξη μεταξύ των κρατουμένων είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμα, μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Εξέδωσε ανακοίνωση, κατά την οποία υποστηρίζει ότι το συμβάν οφείλεται στις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές και συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων και οι ελλείψεις σε προσωπικό πολλαπλασιάζουν τις εντάσεις. Σημείωσε ότι διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα για να βρεθούν οι ένοχοι και να αποκαλυφθούν τα αίτια της σύρραξης. Εξέφρασε την πίστη του ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε θα βελτιώσει τις συνθήκες στις φυλακές, σημειώνοντας παράλληλα ότι η προώθηση του συγκεκριμένου νόμου δείχνει ότι η χώρα έχει συνειδητοποιήσει την οξύτητα και τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων και προχωράει σθεναρά στην επίλυσή τους.


•        ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΝΑΥΛΩΝ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θεόδωρου Δρίτσα, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αναπροσαρμόζονται οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές σε όλες τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Το πλαφόν αφορά στις τιμές καθαρών ναύλων οικονομικής ή ενιαίας θέσης επιβατών, ιδιωτικής χρήσης επιβατικών οχημάτων μήκους μέχρι 4,25 μέτρων και ανά μέτρο μήκους φορτηγών οχημάτων, κατά κατηγορία πλοίου, ηλικία και κατά σύνδεση, πέραν των οποίων η τιμολόγηση θεωρείται υπερβολική και αντίκειται στο δημόσιο συμφέρον.

•        ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Η ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ  ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει την χορήγηση βιβλιαρίων υγείας σε όλους τους ανασφάλιστους, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο, με το οποίο θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας. Η χορήγηση των βιβλιαρίων θα γίνεται από τα ΚΕΠ. Για το θέμα αυτό, θα δώσουν συνέντευξη τύπου το απόγευμα, οι αναπληρωτές υπουργοί Υγείας Ανδρέας Ξάνθος, Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

•        ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: «ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣ ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ».


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις του στο STAR, τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δείχνει εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι την ώρα που κορυφώνεται η διαπραγμάτευση, η Ελλάδα χρειάζεται να δείξει την μεγαλύτερη δυνατή συνοχή. Σημείωσε, επίσης, ότι: <<σε μια διαπραγμάτευση έχει μεγάλη σημασία να διεκδικείς, γιατί αν δεν διεκδικείς δεν παίρνεις τίποτα. Αλλά να ξέρεις και μέχρι που σε παίρνει, έτσι ώστε να μπορείς να κατοχυρώσεις τα όποια κέρδη και να πεις “αυτά μπόρεσα να βελτιώσω σε σχέση με αυτά που παρέλαβα” και να πας παραπέρα. Θυμίζω τι έλεγε ο κόσμος στον Τσίπρα πριν τις εκλογές “Και δύο από τα δέκα, και τρία από τα δέκα να κάνεις, εμείς θα σε στηρίξουμε γιατί είδαμε που μας πήγαν 40 χρόνια Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ”>>.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.