Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ο ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ ΕΦΥΓΕ

Περί το 2000 οι τότε ιθύνοντες του τόπου αποφάσισαν να «αξιοποιήσουν» το λιμανάκι των Φρικών ώστε να δέχεται τουριστικά σκάφη.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΦΡΙΚΩΝ. Ο Νο 1 ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΟΛΛΗΘΕΙ 

Η ιδέα βέβαια πολύ καλή και τότε επικροτήθηκε από όλους μας. Πού να γνωρίζουμε βέβαια τι επρόκειτο να γίνει!
Το περισπούδαστο έργο δεν ήταν παρά μια ευκαιρία να «τα κονομήσουν» οι τότε εγκάθετοι του ΠΑΣΟΚ. Το έργο που κόστισε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο Ελληνικό δημόσιο, έμελλε να αποδειχθεί, σε ελάχιστο χρόνο, όχι μόνο άχρηστο αλλά επιζήμιο για την οικονομία του νησιού μας.

Δείτε παρακάτω πόσο καλά .."προστάτευε" το λιμάνι ο προβλήτας του Γιωργάτου. 
Το λιμάνι των Φρικών είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της διαφθοράς και της κλεπτοκρατίας που επικρατούσε και δυστυχώς που εξακολουθεί και σήμερα να επικρατεί, αμείωτη στη χώρα μας, έχοντας την φθάσει στις εσχατιές της αθλιότητας.
Ήταν και αυτό ένα από τα πολλά έργα "μαϊμού" εκείνης της περιόδου, πού τώρα αποκαλύπτονται σιγά σιγά, για να εξυπηρετήσει, όχι τον τόπο αλλά τις τσέπες των παρατρεχάμενων της πολιτικής εξουσίας.      
Αν η δικαιοσύνη λειτουργούσε σωστά σ’ αυτό τον τόπο, θα έπρεπε από καιρό να έχει επιληφθεί, να διερευνήσει το θέμα και να αποδώσει ευθύνες! Δεν γνωρίζουμε αν είναι πια αργά, αν δηλαδή αξιόποινες πράξεις έχουν παραγραφεί. Γνωρίζουμε όμως ότι το Ελληνικό δημόσιο και κατά προέκταση ο Έλληνας φορολογούμενος ζημιώθηκε εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ που κατέληξαν σε τσέπες ημετέρων, με αποτέλεσμα να φθάσουμε στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε.     
Όταν ο κ. Γιωργάτος, επί των ημερών της Νομαρχίας του οποίου κατασκευάσθηκε ο προβλήτας του αίσχους, επρόκειτο να ξαναβάλει υποψηφιότητα είχε το θράσος να ξανάρθει στις Φρίκες και χωρίς να ερυθριά, δήλωσε ότι αναλαμβάνει το …πολιτικό κόστος!! Τα χαμένα έσοδα τόσων ετών, ποιος θα αναλάβει να τα δώσει στο νησί και στη χώρα; Το δημόσιο χρήμα που διασπαθίστηκε για να κατασκευασθεί το έργο μαϊμού ποιος θα τα πληρώσει  κ. Γιωργάτε και κάθε κύριε Γιωργάτε;
Και μη μου πείτε ότι έγινε λάθος, γιατί είναι τοις πάσοι γνωστό ότι οι πλωτοί προβλήτες χρησιμοποιούνται αποκλειστικά μέσα σε λιμάνια ή σε απάνεμα μέρη και δεν είναι κυματοθραύστες γιατί απλά το κύμα περνάει από κάτω. Απορούμε λοιπόν ποιοι ήταν οι «μηχανικοί» που υπέδειξαν την χρησιμοποίηση των πλωτών και γιατί; Και ας μη μας φέρουν σαν δικαιολογία το… μεγάλο (;) βάθος και συνεπώς το κόστος, γιατί εγώ προσωπικά με κατάδυση έχω διαπιστώσει ότι το βάθος, μαζί με την λάσπη, στο απώτατο σημείο δεν ξεπερνάει τα 6,5 μέτρα.
Αλλά ευθύνη φέρουν και οι ηγεσίες του τόπου που τόσα χρόνια, δεν έκαναν τίποτα ή δεν προσπάθησαν όσο έπρεπε, για να αποκαταστήσουν το λιμάνι, να φύγουν δηλαδή τα πλωτά και στη θέση τους να κατασκευασθεί κανονικός συμπαγής προβλήτας. 
Και έπρεπε να περάσουν 16 χρόνια για να απομακρυνθούν οι πλωτοί προβλήτες που τελευταία είχαν γίνει επικίνδυνοι λόγω αποκόλλησης του ενός. 

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και με πλήρως αγαστή συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας εξασφαλίσθηκε στο τέλος του 2014 το κονδύλι των 45.000 περίπου Ευρώ για να λυθούν τα πλωτά και να βγουν έξω.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να εξάρουμε τις άοκνες προσπάθειες του Δημάρχου Διονύση Στανίτσα, του Έπαρχου Σπύρου Τσιντήλα του Αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγή Δρακουλόγκωνα αλλά και του περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου.
Ναι μεν το κονδύλι εξασφαλίσθηκε όμως προέκυψε ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα: η τοποθέτηση των πλωτών που έχουν μήκος 17 μέτρων και ζυγίζουν περίπου 65 τόνους  το καθένα. Φυσικά θα ήταν αδιανόητο να βγουν έξω και να αφεθούν επιτόπου.
Η λύση δόθηκε όταν η γνωστή οικογένεια Μαυροκέφαλου (Κανά) αποφάσισε να διαθέσει αφιλοκερδώς χωράφι που βρίσκεται πλάι στο δρόμο προς το Σταυρό, λίγα μέτρα από τις Φρίκες.Έτσι τώρα τα τέσσερα κομμάτια του πλωτού προβλήτα αναπαύονται στην …ξηρά. Το ερώτημα που γεννιέται είναι: θα επιστρέψουν ποτέ στη θάλασσα;
Κατά τη γνώμη μας η απάντηση είναι αρνητική. Τα έξοδα μετακίνησης τους είναι υπέρογκα και σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα έξοδα μετακίνησης των ογκόλιθων που τα συγκρατούν.
Ωστόσο για να αξιοποιηθεί το λιμάνι των Φρικών είναι αναγκαίο να κατασκευασθεί ο συμπαγής προβλήτας   
Η κατασκευή του συμπαγούς προβλήτα θα καταστήσει το λιμάνι των Φρικών ασφαλές σε κάθε καιρό και θα αυξήσει τις θέσεις αγκυροβολίου. Αυτό θα γραφεί στον «Πλοηγό», την «βίβλο» του θαλάσσιου περιηγητή. Οι επισκέψεις σκαφών θα αυξηθούν κατακόρυφα το ίδιο και οι διανυκτερεύσεις και φυσικά τα έσοδα του νησιού και κατά προέκταση τα έσοδα της χώρας, μιας και το 90% των σκαφών μεταφέρουν ξένους τουρίστες.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι εμπλεκόμενοι ότι επένδυση αυτή θα αποσβεσθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Μέχρι στιγμής η Περιφέρεια βλέπει το θέμα πολύ σοβαρά. Η σχετική μελέτη υπάρχει, έχει σταλεί στην Περιφέρεια και μένει να υλοποιηθεί.
Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΜΕΛΕΤΗ
Όσο πιο σύντομα πραγματοποιηθεί το έργο τόσο το καλύτερο για την οικονομία του νησιού αλλά και της χώρας.   
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.