Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Όπως γράφουμε και στην αρχή, το blog έχει σαν κύριο σκοπό να αναδείξει τα κακώς κείμενα στο νησί μας και στη χώρα γενικότερα!  Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι παραβλέπουμε τα «καλώς κείμενα», τα οποία οφείλουμε να προβάλουμε εξ’ ίσου.
Μέχρι στιγμής η Δημοτική αρχή διαχειρίζεται αρκετά καλά την καθημερινότητα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να δρομολογήσει την πραγματοποίηση μεγάλων έργων, όπως π.χ. το βιολογικό καθαρισμό, την ύδρευση, τον οίκο ευγηρίας, κλπ..
Ήδη τη στιγμή αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 30 έργα, από μεγάλα όπως π.χ. η επισκευή του Δημαρχείου και της παλιάς Εφορείας μέχρι μικρά έργα όπως τσιμεντοστρώσεις, λιθοδομές κλπ.
Κάποια έργα τουριστικής σημασίας έχουν τελειώσει όπως η επισκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου του Σταυρού και μέσα στην προσεχή εβδομάδα θα μεταφερθούν εκεί τα εκθέματα! Επίσης σε καλό δρόμο βρίσκεται και η αξιοποίηση της αρχαιολογικής περιοχής του Αι Θανάση.  
Όλα αυτά έγιναν και γίνονται σε μια εποχή τραγικά δύσκολη όπου και η παραμικρή δαπάνη εγκρίνεται από τον οικονομικό επίτροπο ασχέτως αν τα χρήματα υπάρχουν!
Να σημειώσουμε, επιπλέον, ότι ο Δήμος, μέχρι το Μάρτη του 16 δεν διέθετε μηχανικό, ωστόσο με τις ενέργειες του Δημάρχου (μέχρι και … στον πρωθυπουργό έφτασε)  τελικά εστάλη μηχανικός, αν και μόνο για ένα έτος, για να προχωρήσει τις μελέτες και γενικά να αντιμετωπίσει την εκάστοτε απαιτούμενη  γραφειοκρατία.
Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι παρ’ όλες αυτές τις αντιξοότητες  ο Δήμαρχος με την εργατικότητα την τόλμη και την επιμονή που τον διακρίνει έχει κατορθώσει να κάνει σε ελάχιστο χρόνο ... όσα δεν έκαναν άλλοι σε τετραετίες.
Ωστόσο λάθη και παραλείψεις πάντα υπάρχουν και εμείς έχουμε καθήκον να τα αναδεικνύουμε, πάντα  καλόπιστα και προς όφελος αυτού του τόπου και των κατοίκων του.
     --------------------------------
Όπως είναι γνωστό το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ του νησιού μας παράγεται από τον τουρισμό.
Δυστυχώς η οργάνωση της τουριστικής μας αγοράς έχει μείνει τραγικά πίσω. Τίποτε σοβαρό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα για την προώθηση του τουρισμού στον τόπο μας.
Ακόμα και η σημερινή Δημοτική αρχή έχει παραδώσει την προώθηση του τουρισμού μας σε χέρια ερασιτεχνών ή άσχετων που τυχαίνει να έχουν κάποια μονάδα ενοικιαζομένων δωματίων και δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει τουριστικό μάρκετινγκ.  
Όλα τα άρθρα που κατά καιρούς έχω γράψει για το θέμα αυτό έχουν πέσει σε ώτα μη ακουόντων . Βλέπετε ο χαρακτηριστικός τύπος του νεοέλληνα είναι ο λεγόμενος «ξερόλας», από τον οποίο θα ακούσεις και τη συνήθη έκφραση: « ποιος είσαι εσύ που θα μας κάνεις υποδείξεις;»
Έτσι λοιπόν εις μάτην έγραψα και ξανάγραψα σχετικά με την προώθηση του τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στον τόπο μας. Απολύτως τίποτε δεν έχει γίνει μέχρι τώρα!
Ας ελπίσουμε ότι ο σημερινός Δήμαρχος θα λάβει σοβαρά υπ’ όψη το θέμα αυτό και θα αναθέσει σε ειδικούς να οργανώσουν την εκμετάλλευση του τουριστικού κεφαλαίου που διαθέτουμε (Φυσικό κάλος και Ιστορία).
Προς το παρόν εμείς θα επισημάνουμε κάποια βασικά λάθη μήπως υπάρξει ευαισθητοποίηση και διορθωθούν.
·      Όπως είπαμε ένα από τα βασικά μας τουριστικά κεφάλαια είναι το φυσικό κάλος. Ένας από τους ωραιότερους τόπους για επίσκεψη, μπάνιο και ξεκούραση είναι ο Μάρμακας, η Παραλία Ρομποτή και η παραλία Αλυκές. Δυστυχώς ο δρόμος που οδηγεί στις παραλίες αυτές δεν είναι βατός από συμβατικά αυτοκίνητα.


Θα έπρεπε ήδη, για την παρούσα τουριστική περίοδο, να είχαν αρχίσει οι εργασίες επιδιόρθωσης στα σημεία εκείνα που έχει διαβρωθεί. Περιττό δε να τονίσουμε ότι η ασφαλτόστρωση ολόκληρου αυτού του δρόμου (τουλάχιστον μέχρι την Παναγία στο μύλο) θα πρέπει μα μπει σε πρώτη προτεραιότητα.
·      Η προηγούμενη δημοτική αρχή, για να επιδείξει έργο, αποφάσισε να πλακοστρώσει τον προβλήτα των Φρικών!!! Έλα όμως που οι πλάκες δεν έφτασαν!!! Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό από απόψεως αισθητικής αλλά και επικίνδυνο. Σωστά λοιπόν η νέα Δημοτική αρχή αποφάσισε να ξηλώσει τα προηγούμενα και να τον στρώσει σωστά και καλαίσθητα. Δυστυχώς η απόφαση λόγω έλλειψης  μηχανικού βγήκε κάπως αργά!!! Όμως το έργο θα έπρεπε να είχε τελειώσει προ πολλού. Τώρα θα πρέπει να επισπευσθεί ώστε το έργο να τελειώσει το συντομότερο καθώς έρχονται σκάφη στις Φρίκες και φεύγουν και μαζί τους τα έσοδα που θα άφηναν.
·     


Δεν έχει γίνει τίποτε σοβαρό για την προβολή του νησιού! Ούτε καν ένα διαφημιστικό φυλλάδιο προς τους παράγοντες του τουρισμού. Έχω κατά καιρούς δημοσιεύσει εμπεριστατωμένα άρθρα για το πώς γίνεται αυτού του είδους η προβολή, όμως πάντα …κάποιοι ξέρουν καλύτερα
·       Η υπόθεση «προβολή της ιστορικής Ιθάκης» καθυστερεί πάρα πολύ. Σημειώνω ότι η προβολή δεν είναι μόνο ο αρχαιολογικός χώρος του Αϊ Θανάση, είναι μια σειρά ενεργειών που πρέπει να γίνουν παράλληλα με τον εξωραϊσμό του χώρου.
·     
ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΜΠΟΓΟΡΔΟΥ
Υπάρχουν πολλά σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης αφού διαμορφωθούν ανάλογα με πολύ λίγα χρήματα! Παράδειγμα το «σπήλαιο του Μπογόρδου» στην Ανωγή, οι πυραμίδες του Τζων Πάπας στην Εξωγή και πολλά άλλα.
·    
 
Σε πρώτο πλάνο θα έπρεπε να μπει το «καταδυτικό πάρκο». Οι τούρκοι πρόσφατα βύθισαν  ένα ολόκληρο Airbus (που αγόρασε ο Δήμος Αιδηνίου 93.000$) έξω από το Κουσάντασι  με σκοπό την παραπέρα ανάπτυξη του καταδυτικού τους τουρισμού. (οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει καταδυτικά πάρκα από το 1996) 
Δείτε εδώ: http://sputniknews.com/europe/20160605/1040820560/turkey-plane-tourism.html.
Ο καταδυτικός τουρισμός είναι ακριβός τουρισμός και εμείς διαθέτουμε τα φόντα της προσέλκυσής του με την προϋπόθεση βέβαια της δημιουργίας του πάρκου!  
Πιστεύω ότι είναι καιρός ο Δήμαρχος να δει σοβαρά την υπόθεση «τουρισμός στην Ιθάκη» και να δράσει υπεύθυνα και επαγγελματικά!
Όπως είπαμε επειδή δεν υπάρχει στο Δήμο ειδικός σε θέματα τουριστικού marketing γίνονται λάθη τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι μια ευαίσθητη βιομηχανία και το παραμικρό λάθος έχει επιπτώσεις. Ο τουρίστας, ιδιώτης ή οργανωμένος, πρέπει να φύγει απόλυτα ικανοποιημένος από τον τόπο μας, ώστε να αποτελέσει κινούμενη διαφήμιση.


·      Παράδειγμα λάθους είναι η πινακίδα στην είσοδο του Σταυρού «προς κοιμητήριο». Η πινακίδα πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα και στη θέση της να μπουν πινακίδες «προς Φρίκες – Κιόνι» 
· Ευτυχώς οι πινακίδα στις Φρίκες «προς Κιόνι» μπήκε επιτέλους. 
Η πινακίδα απέναντι από τις βάρκες ΔΕΝ είναι απαραίτητη!   
·     
Τα Πρώτα Κουρβούλια είναι μια πολύ ωραία, αν και μικρή, παραλία. Πολύ ειδυλλιακή με πεντακάθαρα νερά και σε απόσταση αναπνοής από τις Φρίκες. Πρόσφατα ο Σύλλογος Φρικών κατασκεύασε μια πολύ ωραία πρόσβαση που «δένει» με το περιβάλλον.
Το κακό όμως είναι το κτίσμα στο Νότιο τμήμα της παραλίας, απομεινάρι του παρελθόντος, που το πάλαι ποτέ χρησίμευε για να αλλάζουν … οι κυρίες. Τώρα πλέον οι κυρίες αλλά και οι κύριοι αλλάζουν επί τόπου καλύπτοντας τα «απόκρυφα» μέρη τους με μια πετσέτα!  Κάποιες μάλιστα (οι καλλίγραμμες) δεν καλύπτουν τίποτα!!! Στο «αποδυτήριο» δεν πάει κανείς πλέον και χρησιμεύει μόνο για αφοδευτήριο από κάποιους «πολιτισμένους».
Το αίσχος αυτό πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα!

·      Είναι πολλά αυτά που πρέπει να διορθωθούν! Δεν  μπορούμε να αναφερθούμε σε όλα! Όμως είμαι βέβαιος ότι αυτή τη φορά το άρθρο αυτό δεν θα πέσει σε ώτα μη ακουόντων.

·     
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εξαίρετο φίλο μου Μιχάλη Τουμπή, ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου οίκου τουριστικών εκδόσεων στην Ελλάδα, που μετά από παράκλησή μου (βλέπετε δεν υπάρχει μεγάλη αγορά) εξέδωσε βιβλίο που προβάλει την Ιθάκη σε 20 γλώσσες με κείμενα και φωτογραφικό υλικό του αρχείου του αλλά και δικό μου. Θα το βρείτε στα τουριστικά μαγαζιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.