Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΞΕΝΩΝΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ



Ο Δήμαρχος, κος Διονύσης Στανίτσας με κάλεσε, για να με ενημερώσει σχετικά με την πορεία των διαδικασιών, προκειμένου να δημιουργηθεί ο επιτέλους περίφημος Ξενώνας Ηλικιωμένων με το κληροδότημα του αείμνηστου Δημοσθένη Συρμή. Σημειώνω εδώ ότι είμαι πλέον ο μοναδικός εκτελεστής της διαθήκης του εκλιπόντος.
Κατ’ αρχή να πούμε ότι τα χρήματα  του κληροδοτήματος είναι κατατεθειμένα σε ειδικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα και ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 347.000 €. Από το 2015 μέχρι τώρα συνυπολογίσθηκαν τόκοι 3.000€ Υπενθυμίζουμε εδώ ότι, ακόμη περί τις 400.000 € ευρίσκονται στα χέρια των Αυστραλών διαχειριστών τα οποία και θα πρέπει να αποδοθούν.
Καιρός ήταν ο Δήμος να προχωρήσει σε μία λογική και ρεαλιστική λύση ώστε ο ξενώνας που τόσο ανάγκη έχουν οι ηλικιωμένοι αναξιοπαθούντες του τόπου μας, επιτέλους, να υλοποιηθεί. 
Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα διοίκηση του Δήμου προχώρησε σε εμπεριστατωμένη έρευνα, προκειμένου  να βρεθεί κατάλληλο κτήριο, το οποίο με τα χρήματα που υπάρχουν, να μπορέσει να μετατραπεί σε ξενώνα.
Τελικά ως καταλληλότερο κτίριο κρίθηκε το «Ίδρυμα Σταθάτου» στα δεντράκια. Το εν λόγω κτίριο αποτελείται από 10  αυτόνομες μικρές κατοικίες και η δαπάνη της μετατροπής βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των χρημάτων του κληροδοτήματος που ήδη υπάρχουν στο Δήμο, ενώ τα υπόλοιπα θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία του.  
Περί το τέλος του 2015 η διοικούσα επιτροπή του ιδρύματος έλαβε απόφαση να παραχωρήσει το κτίριο για το σκοπό αυτό, για 30 χρόνια.
Όπως ήταν αναμενόμενο η Ελληνική τραγική γραφειοκρατία δεν επέτρεψε την άμεση υλοποίηση, προβάλλοντας διάφορα νομικής φύσεως προσκόμματα.
Ευτυχώς η νομική υπηρεσία του Δήμου κατόρθωσε να ξεπεράσει το μεγαλύτερο μέρος των γραφειοκρατικών σκοπέλων και απομένει τώρα η έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η σχετική μελέτη και τελικά θα δημοπρατηθεί το έργο της μετατροπής.
        Αν δεν προκύψουν άλλα απρόβλεπτα, εμπόδια θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ιθάκη από το 2018 θα έχει τον δικό της Ξενώνα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων. Έτσι οι ηλικιωμένοι του νησιού μας θα βρίσκουν καταφύγιο όχι μακριά, αλλά στον τόπο που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και αγάπησαν, κοντά στους δικούς τους ανθρώπους!
        Εδώ οφείλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο κο. Διονύση Στανίτσα για την προσπάθεια που καταβάλει και να του υπενθυμίσω ότι η υλοποίηση του ξενώνα θα επισφραγίσει τους αγώνες του, για το νησί μας και θα τον αφήσει στην ιστορία σαν αυτόν που κατόρθωσε να πραγματοποιήσει τον ξενώνα μετά από 24 χρόνια και τρεις δημάρχους!   

        Σε μένα και στην οικογένεια μου θα δώσει την ικανοποίηση της δικαίωσης του αείμνηστο θείου μας, αλλά παράλληλα και τη δικαίωση του λαού της Ιθάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.