Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού είναι υπερβολικά.
Είναι η αλήθεια ότι τα μέτρα αυτά έχουν, αφενός  καθηλώσει την οικονομία της χώρας, αφετέρου τείνουν να εξουθενώσουν ψυχολογικά τους πολίτες.
Βέβαια, τα ίδια σχεδόν μέτρα λαμβάνονται και από τις άλλες χώρες που πλήττονται από τον ιό , ενώ αυτές που καθυστέρησαν θρηνούν πολύ περισσότερα θύματα αναλογικά!
Τα μέτρα είναι σαφώς επιβεβλημένα, ωστόσο η υπερβολική πίεση των πολιτών η αστυνομοκρατία που επικρατεί, και τα ΜΜΕ με τα μακάβρια νέα, θα οδηγήσουν στην ψυχολογική κατάρρευση των πολιτών. Ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα υπό την μορφή ενδοοικογενειακής βίας και  αυτοκτονιών που εμφανίζουν ανοδική πορεία.  
Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατάσταση αυτή δημιούργησαν πρόσφατα, ένα 5ψήφιο αριθμό (10306) για την ψυχολογική στήριξη των πολιτών.
Εν πολλοίς συμφωνώ με τα μέτρα αυτά προκειμένου να καμφθεί η ανοδική καμπύλη των θυμάτων. Όμως με ξεπερνάει  η μεταξύ των άλλων μέτρων, απαγόρευση της κολύμβησης και του ψαροντούφεκου.
Η κολύμβηση είναι ένα εξαίρετο σπορ που βοηθάει τα μέγιστα την ψυχική υγεία και ευεξία, ενώ κάποιοι συνάνθρωποι μας  επιβάλλεται να κολυμπούν για να βελτιώσουν την υγεία τους. (π.χ. αρθροπάθειες, καρδιακά νοσήματα  κλπ)
Σε σχέση με τις υπόλοιπες αερόβιες μορφές αθλητισμού, η κολύμβηση έχει το μεγάλο πλεονέκτημα πως δεν καταπονεί καθόλου το σκελετικό σύστημα του οργανισμού. Είναι η υπ’ αριθμό ένα σωματική και ψυχική άσκηση.

Ωστόσο ενώ η πολιτεία μερίμνησε να επιτρέψει τη σωματική άσκηση στην ύπαιθρο, τηρουμένων των αποστάσεων ασφαλείας,  προφανώς για να αποφευχθούν ψυχικές διαταραχές από τον εγκλεισμό, έρχεται ο ανεγκέφαλος του λιμεναρχείου και αποφασίζει ότι η κολύμβηση και το ψαροντούφεκο δεν είναι άθλημα. Δείτε την απαγόρευση και θα καταλάβετε!
«Στο πλαίσιο αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, γνωρίζεται ότι δραστηριότητες όπως λήψη θαλάσσιου λουτρού (κολύμπι), χρήση ιδιωτικών θαλασσίων μέσων αναψυχής και υποβρύχια αλιεία, δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου-πρώτου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) με αριθμό  Δ1α/Γ.Π οικ 20036/22-3-2020 (Β΄986) και  ως εκ τούτου απαγορεύονται».
Ήθελα να ήξερα τι άραγε είχε στο μυαλό του ο άνθρωπος που συνέταξε αυτή την απαγόρευση! Φοβήθηκε  μήπως μολυνθεί η θάλασσα ή τα ψάρια από τον κορωνοϊό;
Η απόφαση αυτή είναι εντελώς παράλογη και αγγίζει τα όρια της τρέλας!!!
Πόσοι άραγε είναι οι χειμερινοί κολυμβητές που θα συνωστισθούν σε μια μεγάλη παραλία; Πόσοι «συνωστίζονται» όταν κάποιος κάνει ψαροντούφεκο;
Προσωπικά δεν με εκπλήσσουν οι αποφάσεις του λιμενικού σώματος καθώς έχω δώσει μάχες, σαν συνιδρυτής του Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις, κατά καιρούς, παράλογες αποφάσεις τους!
Ήδη αρκετοί συμπολίτες μας κατέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν την ακύρωση της παράλογης αυτής απόφασης ως αντισυνταγματικής, παρ’ όλη την μερική αναδίπλωση της κυβέρνησης!
Υποστηρίζουν ότι «… το μέτρο του περιορισμού του θαλάσσιου μπάνιου δεν είναι ούτε πρόσφορο, ούτε αναγκαίο, αλλά ούτε και αντίστοιχης έντασης με τον νόμιμα επιδιωκόμενο στόχο της προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ σημειώνεται  ότι  δεν είναι νόμιμος ο οποιοσδήποτε περιορισμός της ατομικής σωματικής άσκησης, με τήρηση μέτρων ασφαλείας».
Όπως είπαμε και στην αρχή ο εγκλεισμός στο σπίτι σε συνδυασμό με τα αποτρόπαια καθημερινά νέα που βρίθουν από νεκρολογία και εκφοβισμό, έχει ήδη προκαλέσει ψυχικές διαταραχές. Και έρχεται ο αρχηγός του λιμενικού σώματος να καταπιέσει ακόμα περισσότερο τους ταλαιπωρημένους πολίτες αποφασίζοντας ότι το κολύμπι ... δεν εμπίπτει στην περίπτωση της σωματικής άσκησης!
Αχαρακτήριστο!
Βεβαίως υπάρχουν και οι κατά τόπους λιμενάρχες στο χέρι των οποίων είναι η εφαρμογή του γράμματος ή του πνεύματος του νόμου.
Οι υπουργοί τονίζουν ότι τα μέτρα δεν είναι εισπρακτικά αλλά αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών και μόνο.
Επομένως τι νόημα θα είχε, η επιβολή προστίμου σε ένα άτομο που κολυμπάει σε μια από τις έρημες, αυτή τη εποχή, παραλίες του νησιού μας;
Νόημα θα είχε μόνο για τον γεμάτο συμπλέγματα μικρό εξουσιαστή με το όπλο στη μέση, που θεωρεί την επιβολή προστίμου ως προέκταση του πέους του!
Ευτυχώς εδώ στο νησί μας δεν υπάρχουν τέτοιοι!

Ας ελπίσουμε ότι η ανθρωπότητα θα ξεπεράσει και αυτή την κρίση σύντομα και βγαίνοντας από τα σπίτια μας θα είμαστε καλύτεροι άνθρωποι και θα νοιαζόμαστε περισσότερο για το συνάνθρωπό μας. Ο κορωνοϊός, αν μη τι άλλο, μας δίδαξε πόσο μικροί και ασήμαντοι είμαστε!
Προς το παρόν μένουμε μέσα και όντας έξω κρατάμε τις αποστάσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.