Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ         

                                                                           Του Δημοσθένη Συρμή
ΠΑΡΑΛΙΑ "ΜΑΡΜΑΚΑΣ"

Το να κρίνει και να ελέγχει ο πολίτης αλλά και ο τύπος την εξουσία και να εκφράζει την άποψή του γι΄ αυτή, ελεύθερα και αβίαστα αποτελεί την πρώτη αρχή της Δημοκρατίας. Όμως η κριτική πρέπει να είναι καλόπιστη και να έχει ως γνώμονα το συμφέρον του τόπου το οποίο καλείται να υπηρετήσει η συγκεκριμένη εξουσία.
Η κριτική πρέπει να αφορά το έργο που επιτελείται από την εξουσία, τη διαχείριση των προβλημάτων, τη διαχείριση των οικονομικών, την επίτευξη των στόχων. Μόνο αυτού του είδους η κριτική είναι εποικοδομητική για τον τόπο.   
Εδώ σε τούτο τον τόπο στο νησί μας για πρώτη φορά Δήμαρχος υφίσταται τόσο μεγάλη κριτική και κατηγορίες. Φταίνε αυτοί που χάσανε την εξουσία; Φταίει ο εγωκεντρισμός του Δημάρχου και το «βουλώστε το και εξαφανισθείτε!»  δεν γνωρίζω δεν είμαι ψυχολόγος!
Εκείνο όμως που γνωρίζω είναι ότι όλη αυτή την ιστορία την πληρώνει το νησί μας.
Ανάμεσα λοιπόν στις κατηγορίες που υφίσταται καθημερινά ο Δήμαρχος είναι και το ότι δεν έχει επιδείξει έργο εννέα μήνες τώρα.
Όμως τι αν ξεκινούσε κάποιο έργο; Ήταν σίγουρο ότι κάποια δικαιολογία θα εύρισκαν για να τον σταματήσουν οι «εσχάτως νομιμόφρονες» της Ιθάκης.
Να τον μποϋκοτάρουν να τον προπηλακίσουν και γιατί όχι να τον κλείσουν φυλακή αν μπορέσουν. Ποιοι; Μα αυτοί οι ίδιοι που τον κατηγορούν ότι …δεν κάνει έργα!!!
Γιατί ξεκίνησε να κάνει έργο και μάλιστα στη Βόρεια Ιθάκη.
Ένα έργο πνοής, ένα έργο που θα έπρεπε να είχε γίνει χρόνια τώρα, ένα έργο που θα αναπτύξει ένα από τα ωραιότερα κομμάτια του νησιού μας.
Όμως οι ψυχασθενείς ανεγκέφαλοι ανώνυμοι ξαναχτύπησαν. Ήλπιζαν να δουν το Δήμαρχο να σέρνεται στην αστυνομία και τα δικαστήρια για να ικανοποιήσουν το αρρωστημένο τους εγώ. 
Αντί όμως του Δημάρχου βρέθηκαν στην αστυνομία ο γηραιός Πρόεδρος του Πλατρειθιά, ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει πολλά στον τόπο και οι χειριστές των μηχανημάτων.
Με ποια όμως δικαιοδοσία παρεμβαίνει η αστυνομία και κάθε είδους εξουσία σε ένα δημοτικό έργο;
Δυστυχώς με βάση αναχρονιστικούς, μη ρεαλιστικούς και εν πολλοίς επιζήμιους νόμους. Νόμους που εμποδίζουν την ανάπτυξη και καθυστερούν την πορεία της βελτίωσης του τόπου. Οι νόμοι αυτοί, λίγο ή πολύ, είναι που φρενάρουν τις επενδύσεις και τρέπουν σε φυγή τους επενδυτές, έχοντας φέρει τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο.
Όμως οι αρχές κάνουν το «καθήκον» τους. Εφαρμόζουν τους «νόμους». Ενίοτε όμως επιδεικνύοντας υπερβολικό ζήλο και μεταχειρίζονται, ανθρώπους προσφοράς, ανθρώπους αξίας, ανθρώπους κοινωνικά άμεμπτους ως κοινούς εγκληματίες. Αυτό κ. Υπουργέ είναι απαράδεκτο και πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.
Κάπως έτσι λοιπόν οι ανεγκέφαλοι κομπλεξικοί σταμάτησαν το έργο εξομάλυνσης και διαπλάτυνσης του δρόμου προς Μάρμακα. Έσπευσαν μάλιστα να ειδοποιήσουν και ιδιοκτήτριες εξ Αθηνών, αγροτεμαχίου από το οποίο η μπουλντόζα αποστέρησε… πενήντα περίπου τετραγωνικά μέτρα προκειμένου να διαπλατυνθεί ο δρόμος και οι οποίες κατέφθασαν εν εξάλλω καταστάσει απειλώντας Θεούς και δαίμονες.
Αναρωτιέμαι καμιά φορά: κοινή λογική δεν υπάρχει; Δεν καταλαβαίνουν οι εν λόγω κυρίες ότι ο δρόμος θα δώσει τεράστια αξία στο αγροτεμάχιο τους;
Μα θα μου πείτε δεν τις ρώτησαν δεν τους εξήγησαν!
Ως προς αυτό είχαν απόλυτο δίκιο!
Οι υπεύθυνοι για το έργο έπρεπε να βρουν τους ιδιοκτήτες, να τους εξηγήσουν και να ζητήσουν την έγγραφη συγκατάθεση τους.
Προφανώς αυτό δεν έγινε, και δημιούργησε στις μεν ιδιοκτήτριες δικαιολογημένο εκνευρισμό στους δε ρουφιάνους πεδίο δράσης που έσπευσαν να βάλουν σε κίνηση και άλλους …εμπλεκόμενους φορείς όπως Δασαρχεία, πολεοδομίες, περιβαλλοντολόγους, οικολόγους κλπ κλπ, ώστε το έργο να μη γίνει ποτέ.
ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΛΥΚΕΣ - Ο ΒΑΛΤΟΣ ΠΙΣΩ
 Όπως όμως και να έχει το πράγμα σε πείσμα όλων αυτών, το έργο πρέπει να γίνει.
Δεν πρέπει να πτοηθούν ούτε ο Δήμαρχος ούτε ο κοινοτάρχης από τους όποιους κακόβουλους, ούτε βέβαια από κάποιους δύστροπους ιδιοκτήτες που αδυνατούν να καταλάβουν ότι η περιουσία τους παίρνει αξία. Ο δρόμος πρέπει να συνεχίσει μέχρι την κατάληξη του στον Μαγουλά.  
Επίσης πρέπει να αποξηρανθεί ο βάλτος που σχηματίζεται στην παραλία Αλυκές. Κάποτε εκεί ήταν πραγματικές αλυκές. Ο κόσμος μάζευε αλάτι. Ο καθένας είχε και ένα κομμάτι από το οποίο μάζευε το αλάτι του και βέβαια το συντηρούσε. Για το λόγο αυτό το κομμάτι αυτό αποτελεί κοινή περιουσία, δηλαδή ανήκει στο Δήμο.
Μετά τον πόλεμο οι αλυκές εγκαταλείφθηκαν με αποτέλεσμα το  μέρος να μετατραπεί σε λασπώδη λίμνη. Κάποιοι πίστεψαν ότι η λάσπη τους έκανε καλό στα αρθριτικά και επιδόθηκαν σε …λασπόλουτρα. (μου θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια που όταν κοβόμαστε, μας σύστηναν οι παλαιότεροι να βάλουμε βουνιά από γάιδαρο για να σταματήσει το αίμα… πως γλιτώναμε από τον τέτανο ένας Θεός ξέρει!)
Κάποτε σταμάτησαν και τα … «ιαματικά» λασπόλουτρα και το μέρος μετατράπηκε κυριολεκτικά σε βάλτο, εστία μόλυνσης, για την ευρύτερη περιοχή μιας και φιλοξενεί εκατομμύρια κουνούπια.
Ωστόσο η παραλία εκεί είναι εκπληκτική, από ψιλό άσπρο βότσαλο και το τοπίο υπέροχο. Θα μπορούσε να είναι μια από τις καλύτερες πλαζ του νησιού μας με μεγάλη επισκεψημότητα και εκατοντάδες λουόμενους, όμως η δυσωδία που αναδύεται από το βάλτο αποτρέπει τους πάντες.
Η αποξήρανση του βάλτου είναι επιβεβλημένη, πρώτον λόγους τουριστικής ανάπτυξης και δεύτερο και σημαντικότερο, για λόγους υγείας.
Ωστόσο κάποιοι έχουν αντίθετη άποψη. Φθάνουν μάλιστα στο σημείο να ισχυρίζονται ότι η «λίμνη» (έλεος) είναι…. βιότοπος !!!  Πάλι καλά που δεν μας μίλησαν και…. για το πέταγμα των Ερωδιών!  Μας είπαν επιπλέον ότι αν ο Δήμαρχος τολμήσει να προχωρήσει στην αποξήρανση, θα πάει… δεμένος.
Σαν να μην έφθαναν οι ρουφιάνοι και οι ανεγκέφαλοι έχουμε βλέπετε και τους οικολογίζοντες!!!
Ε πώς λοιπόν να περιμένουμε ανάπτυξη σ’ αυτό τον τόπο!

1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ10 Οκτωβρίου 2011 στις 9:36 π.μ.

    Ένα δίκαιο και δημοκρατικό δημοσίευμα που με εξέπληξε ευχάριστα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.