Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Η ΣΙΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ

Από τον Δημοσθένη Συρμή

Η ελεύθερη έκφραση είτε του προφορικού είτε του γραπτού και τώρα του ηλεκτρονικού λόγου, είναι η σημαντικότερη κατάκτηση του ανθρώπου. Με την ελεύθερη σκέψη και έκφραση διαμορφώνεται η ανθρώπινη ψυχή και κατακτάται ο πολιτισμός.
Καθήκον του κάθε ελεύθερου ανθρώπου είναι να υπερασπίζεται το ανθίστασθε δια του λόγου και της γραφίδας (και σήμερα δια του πληκτρολογίου) κατά της τυραννίας και της αγυρτείας και να υπερασπίζετε το λαό ενάντια στους  λαϊκούς αλλά και πνευματικούς τυράννους.
Η πολυφωνία είναι χαρακτηριστικό της ελευθερίας της έκφρασης. Μέσα από την πολυφωνία προκύπτει η αντικειμενική πληροφόρηση και πληροφορημένος πολίτης σημαίνει ενεργός πολίτης.
Οι ενεργοί πολίτες  καθιστούν λιγότερο το πρόσφορο έδαφος για την εκμετάλλευση του λαού από τους κάθε λογής λαϊκούς και πνευματικούς τύραννους.
Καθήκον της τέταρτης εξουσίας, έντυπης ή ηλεκτρονικής, είναι η αντικειμενική πληροφόρηση του λαού για τα τεκταινόμενα, στον εκάστοτε τόπο, ο συστηματικός έλεγχος της εξουσίας, πολιτικής και μη, και η εποικοδομητική κριτική.
 
Έτσι λοιπόν χαιρετίζουμε την πολυφωνία στο Θιάκι! Μια πολυφωνία που εκφράζεται με  αρκετά έντυπα φύλλα και πάνω από δέκα ηλεκτρονικά (συνυπολογίζοντας και τα Κεφαλλονίτικα).
Όλα αυτά τα μέσα ανέλαβαν να πληροφορήσουν το Θιακό λαό για τα συμβαίνοντα στο νησί και όχι μόνο.
Όμως διαπιστώνουμε με λύπη και έκπληξη ότι ελάχιστη ως και καμία αναφορά δεν γίνεται στα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.
Τα δύο μεγαλύτερα Blogs του νησιού βάλθηκαν να αλληλοσπαραχθούν!  Διαφωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσσουν ύβρεις και αλληλοκατηγορίες το ένα υποστηρίζοντας το Δήμαρχο το άλλο κατηγορώντας τον. Προκειμένου δε να βρουν επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους Φιλοξενούν κείμενα ανώνυμων με υπονοούμενα, το ένα μάλιστα το κάνει κατά κόρον.
Πιο πάνω μιλήσαμε για την ελευθερία του λόγου όμως ο ανώνυμος ή ο ψευδώνυμος  λόγος κάθε άλλο παρά ελευθερία εκφράζει. Αντίθετα πίσω από τον ανώνυμο ή ψευδώνυμο  λόγο βρίσκεται το ψέμα, η παραπληροφόρηση, η προπαγάνδα, παραπλάνηση, η σκοπιμότητα, η ιδιοτέλεια, η εξυπηρέτηση συμφερόντων. Ο ψευδώνυμος λόγος δείγμα δυστυχώς των καιρών μας, συμβάλει στη διάβρωση του κοινωνικού ιστού δημιουργώντας κοινωνίες όπου κυριαρχεί το δίκαιο του ισχυρότερου και όπου το συλλογικό συμφέρον παραμερίζεται μπροστά στο ατομικό, δηλαδή κοινωνίες σάπιες  και διεφθαρμένες.
Αυτό λοιπόν επιθυμούν αυτοί που φιλοξενούν τον ανωνυμοψευδώνυμο λόγο;
Φθάσαμε λοιπόν σε τέτοια σημεία σε τούτο το νησί;
 Κρίμα!  
Όμως τι φιλοξενείται περισσότερο στα Blogs του νησιού μας επωνύμως ή ανωνύμως; Δυστυχώς οι καταγγελίες, οι αναφορές στους εισαγγελείς, τα ποινικά μητρώα, η αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, οι εκθέσεις ορκωτών λογιστών.
Ερωτώ λοιπόν με εισαγγελείς, δικαστήρια, ορκωτούς, αστυνομίες, λιμεναρχεία, ΣΔΟΕ και δεν συμμαζεύεται θα γίνουν έργα στο νησί μας στα επόμενα δύσκολα τρία χρόνια; 
Δεν γνωρίζετε κύριοι  παλαιοί και νέοι ιθύνοντες του τόπου ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες δρουν ανασταλτικά στην ανάπτυξη ενός τόπου; Ή μήπως γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας ετούτο τον τόπο προκειμένου να ικανοποιήσετε το άκρατο εγώ σας;
" Το νικάν εαυτόν πασών νικών πρώτη και αρίστη. Το δε ηττάσθαι αυτόν υφ’ εαυτού, αίσχιστον και κάκιστον." (Δημόκριτος) 
Είναι καιρός λοιπόν να αναθεωρήσετε τη στάση σας να πραγματοποιήσετε επιτέλους μια πράξη ήθους και πραγματικού ανδρισμού, να συναντηθείτε και να μιλήσετε, προτάσσοντας το συμφέρον του τόπου πάνω από το εγώ σας.  
Το οφείλετε στο Θιακό λαό που σας τίμησε με την ψήφο του.
Σε τελική ανάλυση εσείς θα κερδίσετε! Θα κερδίσετε την εκτίμηση και το σεβασμό ενός λαού, παραμερίζοντας τους ηλίθιους και άχρηστους που καραδοκούν να κερδίσουν από τον μεταξύ σας πόλεμο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.