Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ


Αφορμή για το παρακάτω άρθρο μου έδωσαν δύο φίλοι που προχτές μου έκαναν μια πλάκα!!!
Είχα παρκάρει «παράνομα» απέναντι από το παλιό Δημαρχείο. Ειδοποίησαν λοιπόν το λιμεναρχείο, όργανο του οποίου ήρθε να με γράψει. Φυσικά το αυτοκίνητό μου δεν εμπόδιζε κανένα καθώς η πλατεία εκείνη την ώρα (3.00μμ) ήταν έρημη και μια κλήση θα σήμαινε  κατευθυνόμενη ενέργεια ……


 Τα σώματα ασφαλείας, είτε αστυνομία λέγονται είτε λιμενικό είτε πυροσβεστική, έχουν σύμφωνα με το Σύνταγμα κύριο σκοπό τους την προστασία των πολιτών. Δευτερεύων σκοπός τους η τήρηση της δημόσιας τάξης, δηλαδή την φροντίδα της εφαρμογής των υφιστάμενων νόμων με τελικό σκοπό και πάλι την ασφάλεια των πολιτών.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το σχετικό Υπουργείο έχει ονομασθεί «Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη»
Μίλησα για «την τήρηση της εφαρμογής των νόμων». Σε μια δημοκρατική πολιτεία οι νόμοι γίνονται από το Λαό για το Λαό. Ωστόσο εδώ συμβαίνει κάποιοι νόμοι είτε να υπερβαίνουν τα εσκαμμένα είτε να είναι παρωχημένοι.
Στη χώρα μας αυτό συμβαίνει κατά κόρον και τούτο γιατί η νομοθετική εξουσία νομοθετεί χωρίς όμως να καταργεί νόμους που πλέον δεν σημαίνουν τίποτα καθώς η ίδια η τεχνολογία τους έχει προ πολλού καταργήσει! Πέραν αυτού, αφού ψηφισθεί ένας νόμος ανακαλύπτουν ότι είναι ανακριβής και ακολουθούν … διευκρινιστικοί εγκύκλιοι και Υπουργικές διατάξεις, που φθάνουν στο σημείο, πολλές φορές, … να καταργούν τον ίδιο το νόμο. Ακόμα χειρότερα υπάρχουν νόμοι που αντικρούουν ο ένας τον άλλο. Π.χ. ενώ επιτρέπεται ελεύθερα η πώληση ενός μαχαιριού για σπορ (ψάρεμα, κυνήγι, ορειβασία κλπ)… απαγορεύεται η κατοχή του!!!!


Ακόμα χειρότερη κατάσταση επικρατεί  στην αστική νομοθεσία! Για παράδειγμα  εξακολουθεί να υπάρχει ο νόμος της «έκτακτης χρησικτησίας» που χρησιμεύει πλέον, μόνο στους συστηματικούς καταπατητές. 
Ωστόσο το αλαλούμ αυτό των νόμων, σε συνδυασμό με ψυχολογικά προβλήματα αλλά και μια παλιά, αρρωστημένη νοοτροπία δημιουργεί τους μικρούς εξουσιαστές!
Για να γίνει αυτό κατανοητό θα δώσω ορισμένα παραδείγματα.
Πριν τρία-τέσσερα  χρόνια με … συνέλαβαν στον Πειραιά γιατί στο αυτοκίνητό μου είχα … ασύρματο CB του οποίου η άδεια είχε λήξει προ πολλού (Σημειώνω ότι υπήρξα από τους ιδρυτές του CB στην Ελλάδα).Τo CB απαγορεύονταν με νόμο της δεκαετίας του 1950 τον οποίο μάλιστα ο μικρός εξουσιαστής (κάποιος υπαστυνόμος) μου διάβασε με στόμφο! (Ο νόμος αυτός εξακολουθεί να ισχύει παρ’ όλες της οδηγίες της ΕΕ) Καταλαβαίνετε τώρα στην εποχή των smartphones να σε συλλαμβάνουν για … παράνομη κατοχή ασυρμάτου CB.
Πριν κανένα χρόνο κάποιος από αυτούς τους μικρούς εξουσιαστές, συνέλαβε, σε νησί του Αιγαίου, ένα παιδάκι 14 χρόνων γιατί … δεν είχε άδεια ποδηλάτου!
Μικροί εξουσιαστές συνέλαβαν και έστειλαν στον εισαγγελέα  φοιτητές που έκαναν camping σε μικρό νησί των Κυκλάδων παρ’ όλο που ο Δήμος το επέτρεπε!!!!
Τον Οκτώβριο του 2015 οι μικροί εξουσιαστές της αστυνομίας έκαναν έφοδο στην Ομοσπονδία Τοξοβολίας (Ολυμπιακό άθλημα) στο ΟΑΚΑ, συνέλαβαν την υπεύθυνη και … κατάσχεσαν τα τόξα ως παράνομα όπλα !!!!


Πριν χρόνια με σταμάτησε το λιμενικό της Γλυφάδας και επειδή δεν βρήκε παράβαση, ο μικρός εξουσιαστής με έγραψε γιατί η …σημαία μου ήταν σχισμένη. Μια άλλη φορά με έγραψε γιατί …δεν είχα ραδιόφωνο, αδιάφορο βέβαια γι’ αυτόν ότι είχα VHF, το γράμμα του νόμου προέβλεπε … ραδιόφωνο.  
Μια άλλη φορά το Λιμενικό Πόρου μου έδωσε κλήση γιατί δεν είχα σωσίβια … συγκεκριμένου κατασκευαστή (φίλου του τότε Υπουργού) παρ' όλο που είχα τελευταίας τεχνολογίας σωσίβια αεροπλάνου.   
Ουκ ολίγες φορές με έχουν σταματήσει στο δρόμο κάνοντας μου εξονυχιστικό έλεγχο στην προσπάθεια τους να διαπιστώσουν παράβαση.
  Χειμώνας, έρημα τα νησιά, άδειοι οι δρόμοι και οι πλατείες, όμως ο λιμενικός γυρίζει με το μπλοκάκι στο χέρι για να ανακαλύψει και να γράψει «παράνομα» παρκαρισμένα αυτοκίνητα που βεβαίως πόρρω απέχουν από το να παρεμποδίζουν την ανύπαρκτη κυκλοφορία!
Αυτά τα τελευταία με εξοργίζουν ιδιαίτερα, γιατί το όργανο που Συνταγματικά είναι εντεταλμένο για την προστασία του πολίτη, μεταβάλλεται σε εισπράκτορα.
Αν αυτό γίνεται με «εντολή της άνωθεν εξουσίας» με σκοπό την συλλογή πόρων, τότε έχουμε να κάνουμε με μια εξουσία διεφθαρμένη, και το όργανο δεν είναι αναγκαστικά υποχρεωμένο να μετατραπεί σε χαρατσοσυλλέκτη. 
Αν όμως η πρωτοβουλία πηγάζει από αυτό το ίδιο το όργανο ή τους άμεσα ανώτερούς του, τότε έχουμε να κάνουμε με την αρρωστημένη νοοτροπία της «εφαρμογής του γράμματος του νόμου» η οποία είναι κοινωνικά απαράδεκτη και απορριπτέα.


Τέτοιου είδους νοοτροπίες δεν ευνοούν ούτε την «έννομη τάξη», ούτε τις καλές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, ούτε προάγουν τον πολιτισμό και το κοινωνικό γίγνεσθαι!  Αντίθετα προάγουν τον ατομικισμό, μεταβάλλουν τους ανεγκέφαλους σε ρουφιάνους και ανώνυμους καταδότες, δημιουργούν εχθρότητα για τα όργανα που πρέπει  να μας προστατεύουν, εξοργίζουν τους πολίτες και ευνοούν την παρανομία. 
Τα όργανα της προστασίας του πολίτη οφείλουν να εφαρμόζουν το «πνεύμα του νόμου» και να είναι σε θέση να ξεχωρίσουν ποιοι νόμοι ευνοούν το συμφέρον των πολιτών και της κοινωνίας, ποιοι είναι αναχρονιστικοί, υπερβολικοί κλπ, να είναι ανεκτικοί και να βοηθούν τους πολίτες.
Τέλος όταν καλούνται να επιβάλουν το νόμο να προσπαθούν να περιορίσουν τα όποια συναισθήματα τους είτε καλά είτε κακά και να μη ξεχνούν ποτέ ότι το πολίτευμα μας είναι η δημοκρατία (;) και ότι η  υπέρτατη εξουσία είναι ο Λαός.

Σημείωση:

Οφείλω να σημειώσω εδώ, ότι στο νησί μας, δεν έχουν περιπέσει στην αντίληψή μου, τα 10 χρόνια που μένω μόνιμα εδώ, περιστατικά όπως αυτά που περιγράφω παραπάνω. Οι Αστυνομικοί, οι Λιμενικοί οι Πυροσβέστες, (με ελάχιστες εξαιρέσεις), είναι εξαιρετικά ανθρώπινοι, ευπροσήγοροι, με κατανόηση και καλοσύνη και προσπαθούν να βοηθούν όπως μπορούν τους συμπολίτες μας. Πολλοί δε από αυτούς έχουν συνδέσει μόνιμα τη ζωή τους με την Ιθάκη, είναι πολύ δημοφιλείς και ποιο χρήσιμοι στον τόπο ακόμα και από τους γηγενείς.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.