Τρίτη 21 Μαΐου 2019

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Μόλις 4 ημέρες υπολείπονται από τις επερχόμενες εκλογές.
Οι κάλπες αυτή τη φορά θα είναι μπόλικες. Τέσσαρες τον αριθμό!!
Αφ’ ενός θα πρέπει να επιλέξουμε τους εκπρόσωπους της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο και αφ’ εταίρου τους τοπικούς άρχοντες!
Παρακάτω θα ασχοληθούμε με τους τοπικούς και περιφερειακούς άρχοντες. Άλλωστε οι Έλληνες Ευρωβουλευτές ελάχιστο ως κανένα ρόλο παίζουν στην Ευρωβουλή. Τους πληρώνουμε βέβαια πλουσιοπάροχα ενώ αυτοί δεν στάθηκαν ικανοί ούτε το όνομα της Ελληνικής … φέτας να περισώσουν. Προσωπικά τους θεωρώ κηφήνες που απομυζούν τους κόπους μας!

Θα κληθούμε λοιπόν στις κάλπες να επιλέξουμε τους άρχοντες που θα διαφεντέψουνε, τουλάχιστον για πέντε χρόνια, τον τόπο και το μέλλον του.
Θα γίνουμε μάρτυρες, για μια ακόμα φορά, μια διαδικασίας που υποτίθεται ότι αποτελεί το ύψιστο και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη σε μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα. 
Ο Αβραάμ Λίνκολν έλεγε: Με μια σφαίρα σκοτώνεις τον εχθρό σου, με μια ψήφο το μέλλον των παιδιών σου!  
Αυτό βέβαια λίγοι το αντιλαμβάνονται καθώς το επίπεδο της πλειονότητας των ψηφοφόρων είναι εξαιρετικά χαμηλό!
Με ποια κριτήρια λοιπόν θα ψηφίσουμε τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο;

Το Αμερικανικό ινστιτούτο marketing και δημόσιας πολιτικής (MPPC) εντάσσει αυτά τα κριτήρια σε 5 κατηγορίες.
1)    Κουλουράκια από πόρτα σε πόρτα! (cookies door to door)
2)    Υπόσχεση προσωπικής εξυπηρέτησης
3)    Συγγενής ή φίλος
4)    Εξωτερική εμφάνιση (ομορφιά), γνωστός στο κοινό από τα ΜΜΕ
5)    Αδιάφθοροι, οι έντιμοι, οι έξυπνοι, οι ικανοί, αυτοί που έχουν  θέληση για δουλειά, ανεξάρτητοι από κομματικές ταυτότητες.  Έργο κατά το παρελθόν, συμπεριφορά διπλωματικότητα, εργασία, ανιδιοτέλεια.   

Αλλά ας δούμε το καθένα ξεχωριστά.
1ο Κριτήριο : ο υποψήφιος πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα, με σχετικό δώρο και κουβεντιάζει προσπαθώντας να πείσει τον ψηφοφόρο. Ο ψηφοφόρος, συνήθως χαμηλού επιπέδου, εντυπωσιάζεται από τον τρόπο του υποψηφίου, πιστεύει τις υποσχέσεις του ενώ η γενναιοδωρία του υποψηφίου με τα κουλουράκια καταγράφεται στο με θετικό πρόσημο στο υποσυνείδητο του!

2ο Κριτήριο: Ο υποψήφιος μαθαίνει τις ανάγκες, του ή των ψηφοφόρων και υπόσχεται άμεση ικανοποίηση είτε ατομικά (θα σου διορίσω τον ανεψιό, θα σου ασφαλτοστρώσω το δρόμο που πάει σπίτι σου κλπ) είτε συλλογικά θα σας φτιάξω πλατεία και το γνωστό: « θα σας φτιάξω σχολεία, μα δεν έχουμε παιδιά: θα σας φτιάξω και παιδιά!!!»  Αρκεί να διαβάσει κανείς με προσοχή τα φυλλάδια των υποψηφίων για να διαπιστώσει ότι το 80% αυτών των υποσχέσεων, που δίδονται με μορφή προγράμματος, είναι ανέφικτα! Έτσι ο ψηφοφόρος με την ελπίδα ικανοποίησης του μικρού ή μεγάλου συμφέροντος του, πείθεται.
3ο Κριτήριο: Συγγενής ή φίλος. Ο ψηφοφόρος αναγκάζεται να ψηφίσει το συγγενή ή το φίλο και μάλιστα αν του έχει κάποια υποχρέωση. Ο υποψήφιος συγγενής ή φίλος μπορεί να είναι άσχετος, τεμπέλης , ιδιοτελής, βλάκας. Δεν έχει σημασία! Σημασία έχει το ότι είναι φίλος ή συγγενής! (να σημειώσω εδώ ότι οι αρχηγοί των συνδυασμών περιλαμβάνουν αρκετούς άχρηστους επειδή έχουν μεγάλες οικογένειες)
4ο Κριτήριο η εμφάνιση του υποψηφίου. Περισσότερους ψήφους παίρνει ο όμορφος ή η όμορφη από τον ή την άσχημη. Εδώ προστίθεται και η τηλεοπτική φήμη του υποψηφίου. Η εξωτερική εμφάνιση και η διασημότητα δρουν καταλυτικά στο υποσυνείδητο.  (Ας μη μας φαίνεται παράξενο ότι οι αρχηγοί περιλαμβάνουν στους συνδυασμούς τους όμορφες γυναίκες ή άνδρες και διασημότητες πολλάκις ηλίθιους)

Πριν τις εκλογές!
         Δυστυχώς αυτά είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία ψηφίζει η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων. 
Το εκλέγειν για την πλειονότητα των εκλογέων είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, ενίοτε και διασκεδαστική, όταν μάλιστα να συνδυάζεται και με την εκδρομούλα στο χωριό μας…. και μάλιστα με τα έξοδα μετακίνησης πληρωμένα!

Το 5ο κριτήριο είναι αυτό των σκεπτόμενων ψηφοφόρων. Γι’ αυτούς το εκλέγειν αλλά και το εκλέγεσθαι δεν είναι εύκολη υπόθεση! Είναι, ένας σοβαρός προβληματισμός που σχετίζεται με την πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου και κατά προέκταση με την ευημερία του συνόλου, μέρος του οποίου αποτελεί ο καθένας μας.
 Έτσι η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για να αναλάβουν τη διακυβέρνηση του  τόπου, είναι για τον υπεύθυνο πολίτη μια επίπονη πνευματική διαδικασία, ένας πραγματικός πονοκέφαλος. Πρέπει να αποφασίσει, ποιοι είναι κατά τεκμήριο, οι αδιάφθοροι, οι έντιμοι, οι έξυπνοι, οι ικανοί, αυτοί που έχουν θέληση για δουλειά, οι ανεξάρτητοι από κομματικές ταυτότητες.  Κομματισμοί και ψευτοιδεολογίες δεν έχουν θέση σε τέτοιου είδους εκλογές.
Το 5ο κριτήριο θα το χωρίσουμε σε δύο μέρη: το ένα αφορά αυτούς που μπαίνουν για πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο και το δεύτερο τους ήδη δοκιμασμένους. Έτσι φθάνουμε στον ψηφοφόρο που εξετάζει διεξοδικά τον πρωτοεισερχόμενο υποψήφιο, το χαρακτήρα του τις περγαμηνές του, το έργο του σε άλλους κοινωνικούς τομείς και αποφασίζει!
Στο δεύτερο σκέλος του 5ου κριτηρίου, υπεισέρχεται το έργο που επέδειξε ο υποψήφιος κατά το παρελθόν.
Ο υπεύθυνος νουνεχής πολίτης-ψηφοφόρος εξετάζει και κρίνει διεξοδικά εκείνο τον υποψήφιο που κατείχε ίδιες ή παρόμοιες ευθύνες κατά το παρελθόν. Κρίνει την εντιμότητα του, την εργατικότητα του, την ενεργητικότητα του, τη στάση του απέναντι στους αντιπάλους του, τις συμμαχίες που κατορθώνει να δημιουργήσει, τη διείσδυση και τον επηρεασμό των ανωτάτων οργάνων του κράτους προς όφελος του τόπου και τέλος το έργο που έχει κάνει στον τόπο! Συγγένειες, φιλίες, υποχρεώσεις, εξωτερική εμφάνιση, υποσχέσεις, τον αφήνουν αδιάφορο!

Μετά τις εκλογές
Αλλά ας έρθουμε στα δικά μας:

Περιφέρεια:

Οι τρεις επικρατέστεροι είναι:
Ο κ. Σπύρος Σπύρου Γιατρός παθολόγος. Υπήρξε περιφερειάρχης την περίοδο 2011-2014. Δυστυχώς ο κ. Σπύρου δεν κατόρθωσε να επιδείξει αξιόλογο έργο. Σχεδόν όλα τα έργα που ξεκίνησε με χρήματα ΕΣΠΑ έμειναν ημιτελή. Το λιμάνι της Ιθάκης ο κ. Σπύρου το καθυστέρησε 10 ολόκληρα χρόνια.
Η κα. Ρόδη Κράτσα κοινωνιολόγος (;) πρώην Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ως Ευρωβουλευτής (με λίστα) δεν έδειξε σημαντικό έργο παρ΄ όλο που είχε εκλεγεί και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής! Καθαρά κομματικό στέλεχος που όλα της τα χρόνια δουλεύει για το κόμμα απομυζώντας τον δικό μας κόπο! Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν έχει ιδέα από τοπική αυτοδιοίκηση και δεν γνωρίζει τίποτα για τα Ιόνια νησιά! Δεν έχει ιδέα για το που βρίσκονται τα έργα στο Ιόνιο! Δεν γνώριζε καν, ότι το νοσοκομείο Ζακύνθου λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, παρ’ όλο που κατάγεται από τη Ζάκυνθο.
Τέλος υποψήφιος θα είναι και ο νυν Περιφερειάρχης κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος Ανεξάρτητος, Πολιτικός μηχανικός πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Κατά τη διάρκεια των 4,5 χρόνων στην Περιφέρεια έγιναν πολλά έργα ενώ τελείωσαν και τα ημιτελή του κ. Σπύρου.
Ο κ. Γαλιατσάτος και το επιτελείο του ήταν οι μόνοι που τόσα χρόνια έδωσαν σημασία αλλά και προτεραιότητα στην Ιθάκη. Το λιμάνι στον πίσω Αετό κοντεύει να τελειώσει, η  βραχοπροστασία πραγματοποιήθηκε ενώ από τα πρώτα έργα ήταν η απομάκρυνση του επικίνδυνο πλωτό προβλήτα του από τις Φρίκες κλπ. κλπ.Ας δούμε τώρα την Ιθάκη.

Υποψήφιοι εδώ για τη Δημαρχεία είναι η «Λαϊκή συσπείρωση» με επικεφαλής τον κ. Νώντα Μαυροκέφαλο που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ. Η παράταξη αυτή εκφράζει τις απόψεις και αρχές του ΚΚΕ, γνωστές σε όλους.
Ο δεύτερος υποψήφιος συνδυασμός το «Βήμα μπροστά» έχει επικεφαλής τον νύν δήμαρχο κ. Διονύση Στανίτσα!  
Ο Δυονύσης Στανίτσας ένας νέος άνθρωπος, έξυπνος, οξυδερκής, ικανός, δουλευτής, ανιδιοτελής, τίμιος. Ο Στανίτσας, και οι συνεργάτες του, παρά το νεαρό της ηλικίας του, με χαρακτηριστική εξωστρέφεια,  κατάφεραν να ενώσουν αντικρουόμενες φωνές μέχρι του σημείου η αντιπολίτευση να συναινεί σε σημαντικές για τον τόπο αποφάσεις. Μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, προχώρησαν σταθερά στη δημιουργία ενός κλήματος εμπιστοσύνης.
Σημαντικό ήταν ότι κατάφεραν να ανοίξουν πόρτες Υπουργείων και να δημιουργηθούν ευήκοα ώτα. Έτσι κατόρθωσαν να επιτύχουν την επιχορήγηση της γραμμής Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη, να επανδρώσουν το κέντρο υγείας, να τους παραχωρηθούν δημόσια κτήρια, να επανενεργοποιήσουν προγραμματικές συμβάσεις κλπ κλπ.
Οργάνωσαν τις υπηρεσίες του Δήμου έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα,  Σ’ αυτό πρέπει να συμπεριλάβουμε και την οργάνωση των οικονομικών που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων του Δήμου κατά τουλάχιστον 700.000 €.
 Χρονίζουσες υποθέσεις όπως ο βιολογικός καθαρισμός, ο ξενώνας φιλοξενίας ηλικιωμένων (κληροδότημα Συρμή) η Μαρίνα στο Βαθύ, ο αρχαιολογικός χώρος του Αγ. Αθανασίου και πολλά άλλα, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και θα ολοκληρωθούν σύντομα.
Έτσι ο Στανίτσας αποδείχθηκε ο καλύτερος Δήμαρχος που είχε η Ιθάκη εδώ και δεκαετίες.

Τέλος φθάνουμε στο χωριό μας τον Πλατρειθιά


Εδώ υποψήφιοι κοινοτάρχες είναι :
Ο Λεωνίδας Διγαλέτος,  Συνταξιούχος Ηλεκτρολόγος υπερπόντιων πλοίων. Εξαίρετος συγχωριανός, πρόθυμος, εξυπηρετικός, χωρίς όμως σχετική πείρα από τοπική αυτοδιοίκηση!
Η Ζαχαρένια Γαβρίλη Συνταξιούχος ιδιωτική υπάλληλος και νυν κοινοτάρχης. Πρόθυμη εξυπηρετική και δουλευτής αλλά άτολμη και χωρίς όραμα!
Τέλος έχουμε την υποψηφιότητα του Γιάννη Ανδριανάτου (Αστραπόγιαννου) Πρώην Έπαρχου ο οποίος επέδειξε σημαντικότατο έργο το οποίο κατέκτησε με πυγμή! (Μπάρες σε όλο το οδικό δίκτυο,που έσωσαν ζωές, επισκευή και διάνοιξη δρόμων, γιατρό στο ΙΚΑ, επισκευή εντός μιας νυκτός του προβλήτα στο Κιόνι κλπ κλπ) επίσης ως πρόεδρος του κοινωφελούς ομίλου Πλατρειθιά μαζί με τους συνεργάτες του έφτιαξαν πλατείες, πλακόστρωτα, την πηγή του Καλάμου, τη βρύση στις Λίμνες κλπ κλπ. Στο ενεργητικό του επίσης είναι και το γήπεδο Βορείου Ιθάκης!
Είναι σαφές και αναμφισβήτητο ότι το έργο του Αστραπόγιαννου στο παρελθόν εγγυάται την πρόοδο του Πλατρειθιά στο μέλλον!      

Αυτά σε λίγες γραμμές για τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγουμε τους υποψηφίους!
Κάποιοι θα πουν ότι τα γραφόμενα μου εμπεριέχουν ιδιοτέλεια, ιδιαίτερα τα όσα αφορούν τον τόπο μας. Εγώ όμως λέω ότι προσπάθησα να παρουσιάσω τα πράγματα όσο πιο ρεαλιστικά και αντικειμενικά μπορούσα και είμαι εδώ ανοικτός πάντα σε καλόπιστο διάλογο.
Ας προσπαθήσουμε να γίνουμε υπεύθυνοι πολίτες και να επιλέγουμε με βάση μόνο το 5ο κριτήριο! 
Μόνο έτσι ο τόπος μας και κατά προέκταση η χώρα μας, θα πάει μπροστά!

Βραχοπροστασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.